Prof. Gökçeoğlu’ndan Şengör ve Görür’e: Felaket senaryolarını ne kadar seviyorsunuz…

Yayın tarihi: 8 Ağustos 2023 Salı 3:04 pm - Güncelleme: 8 Ağustos 2023 Salı 3:14 pm

Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, olası Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Celal Şengör‘ün İstanbul depremi açıklamalarına tepki gösterdi.

Türkiye’yi yasa boğan 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra uzmanların fayların durumuna ilişkin değerlendirmeleri devam ediyor.

Deprem korkusunun en çok hissedildiği İstanbul’a yönelik Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör ile Deprem Bilimci Prof.Dr.Naci Görür’ün son açıklamaları büyük korkuya neden olurken, tepki ve tartışmaları da beraberinde getirdi.

Prof. Dr. Şengör, İstanbul’dan taşınacağını ifade ederek, “60-70 bin bina tamamen çökmese de yıkılacak. Kurtarma çalışmaları için sokaklara girilemeyecek. Kente giren çıkan yolların önemli bir bölümü kullanılamaz hale gelecek, ortaya çıkacak kaos ortamında sağ kalanlar da günlerce belki haftalarca bloke olacak” derken Prof. Dr. Görür ise “Yaklaşık 2.5 milyon kişi risk altında” açıklamasında bulundu.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu bu açıklamalara tepki gösteren değerlendirmede bulundu.

Prof. Gökçeoğlu’ndan Şengör ve Görür’e tepki: Felaket senaryolarını ne kadar seviyorsunuz…

‘İNANIYORSANIZ DİYECEK SÖZÜM YOK’

Gökçeoğlu şunları kaydetti: “Olası büyük bir Marmara depremi sonrasında İstanbula ulaşılamamak ne demek! Hele ki gününüzde. İstanbulun her yanı denizlerle çevrili. Çok çeşitli hava araçları mevcut. Evet İstanbulu deprem konusunda uyarmak doğru ancak çizilen senaryolar doğru değil. Bu eleştirilere ve hakaretlere kızmıyorum arkadaşlar haklısınız. Ancak gördüğüm bir şey var. Felaket senaryosunu ne kadar seviyor ve saygı duyuyorsunuz. Madem bu felaket senaryolarına inanıyorsunuz diyecek sözüm yok. Allah yolunuzu açık etsin.”

Bir takipçisinin “Hocam söylenen çok açık. Karayolu kaldırmaz. Zaten çoğu yokun üstüne binalar yıkılacak. Bahsettiğiniz sistemle ne kadar kapasite sağlanabilir. 20 milyonluk şehre havadan ve denizden ne kadar ulaşabilirsiniz. Yapmayın Allah aşkına. O ulaşım noktalarına da ulaşım kara yolu ile” yanıtına Gökçeoğlu “Kıymetli kardeşim niye anlamak istemiyorsunuz? Ben bu çağda bunları kabul etmiyorum diyorum. Bu olmamalı diyorum çünkü bu imkanlar var” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Şerif Barış’tan Naci Görür ve Celal Şengör’e tepki: Rakamlar gerçekçi değil