Prof. Dr. Şerif Barış’tan Naci Görür ve Celal Şengör’e tepki: Rakamlar gerçekçi değil

Yayın tarihi: 7 Ağustos 2023 Pazartesi 2:00 pm - Güncelleme: 7 Ağustos 2023 Pazartesi 2:00 pm

Kocaeli Üniversitesi’nde deprem bilimci öğretim üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Celal Şengör’ün olası İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarını ‘gerçekçi değil’ olarak nitelendirdi.

Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Celal Şengör geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan taşınacağının bunun nedeninin de deprem sonrasında yaşanacaklar olduğunu belirterek, “60-70 bin bina tamamen çökmese de yıkılacak. Kurtarma çalışmaları için sokaklara girilemeyecek. Kente giren çıkan yolların önemli bir bölümü kullanılamaz hale gelecek, ortaya çıkacak kaos ortamında sağ kalanlar da günlerce belki haftalarca bloke olacak ifadelerini kullandı.

FELAKETİ BETİMLEDİ

Fatih Altaylı’nın aktardığına göre Şengör, “Kentin elektrik, su, kanalizasyon ve doğalgaz alt yapısı bitecek. İlk gün her yerde yangınlar olacak. İtfaiye enkaz altında kaldığı için, itfaiyeciler ya enkaz altında olduğu için, ya enkaz altındaki araçlarına ulaşamadığı için bu yangınlara müdahale edilemeyecek” diye olacakları anlattı.

Celal Şengör beklenen deprem nedeniyle İstanbul’dan taşınacak

“2.5 MİLYON KİŞİ RİSK ALTINDA”

Prof.Dr. Naci Görür ise “Deprem olursa 6 Şubat’taki depremden daha büyük zarar verir. Sokak başında iki ev yıkılırsa orayı unutun. Ne yardım götürebilirsin ne de kurtarabilirsiniz. 600 bin konut yani siz isterseniz her konutta 4 kişi düşünün daire gibi düşünün. 4 kişiden 2,5 milyon insan ölümle burun buruna kalır. Vereceğimiz can kaybı inanılmaz boyutta olur” açıklamasında bulundu.

Naci Görür’den İstanbul depremi açıklaması! “2,5 milyon insan ölümle burun buruna kalır”

“SÖYLEDİKLERİ KADAR BÜYÜK RAKAMLAR YOK”

Şengör ve Görür’ün açıklamalarına Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış’tan ise tepki geldi. ‘Haberglobal.com.tr’ye konuşan Barış, yapılan iki açıklamayı da doğru bulmadığını ifade ederek, “Bilim insanları kişisel düşünceleri yansıtmak haklı olabilir ancak İstanbul’da olası depremde 2.5 milyon kişinin ölümle burun buruna geleceği gerçekçi rakamlar değil. Yapılan deprem senaryoları belli. Elbette kaos kargaşa olacak ancak hiçbir modelleme ve deprem senaryosunda, 2 bilim insanının söylediği kadar büyük rakamlar yok” diye konuştu.

İstanbul’da nüfus ve yapılaşma yoğunluğuna bağlı oluşacak hasarın kıyamet senaryosu olarak aktarılmasının halkta panik ve endişeye neden olduğunu da sözlerine ekleyen Prof.Dr.Barış, “Enkaz altında kalanlara erişim problemleri olacak. Ancak ‘tüm arama kurtarma ekipleri İstanbul’da, herkes enkaz altında kalacak’ demek son derece yanlış açıklamalar. İstanbul’u etkilemesi beklenen Marmara Denizi’nin altındaki fay şehrin içinden geçmiyor. 17 Ağustos’ta Kocaeli ve Adapazarı’nda oluşan yıkımın büyüklüğü fayın şehirlerin altından geçmesinden kaynaklandı. Depremin etkisine yönelik bir sürü parametre var” diye konuştu.