Prof. Dr. Pampal: Türkiye’de deprem tehlikesi olmayan santimetrekare yok

Yayın tarihi: 8 Mart 2023 Çarşamba 12:47 pm - Güncelleme: 8 Mart 2023 Çarşamba 12:47 pm

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlayan göç hareketliliğine dikkat çekerek, “Türkiye’de deprem tehlikesi olmayan santimetrekare yok. Türkiye’nin tamamı yüksek deprem tehlikesi altında. Ankara, İstanbul’dan daha az tehlikeli değil” dedi.

Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından başlayan ‘deprem göçü’nü değerlendirdi. Prof. Dr. Pampal, “Türkiye’de deprem tehlikesi olmayan santimetrekare yok. Türkiye’nin tamamı, yüksek deprem tehlikesi altında. Son zamanlarda gündeme sık gelen İstanbul, İzmir, diğer yerler konuşulunca insanlar; kaygılanıyor, göçe hevesleniyor. Türkiye’de nereye giderseniz gidin yüksek deprem tehlikesi ile karşı karşıya kalacaksınız. Haritaya bakıp ‘Burası daha az koyu’ diyerek, göç etme kararı almasınlar. Türkiye’de sarı, beyaz yer yok; bunu yıllardır konuşuyor, bilimsel platformlarda dile getiriyoruz. Türkiye’nin her tarafı birbirinden tehlikeli” diye konuştu.

“EN YIKICI DEPREMLER GİZLİ FAYLARDA”

Prof. Dr. Pampal, dünyada en büyük yıkıcı depremlerin gizli faylarda olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye oralardan daha az tehlikeli değil, Türkiye daha çok tehlikeli. Türkiye levha sınırlarında. Belirlenmiş 500’ün üzerinde aktif fay var, belirlenememiş olanlar da vardır. Maden Tetkik ve Arama (MTA) diri fay haritasını 2010’lu yıllardan sonra yeniledi, diri faylar 2 katına çıktı. MTA, hiç şüpheniz olmasın ki bu son diri fay haritasını önümüzdeki dönemlerde yenileyecek, belki bu diri fayları 800-900?a çıkacak. Ülke örümcek ağı gibi her tarafı aktif faylar ile kırılmış, kesilmiş, örülmüş durumdadır. Bu fayların üzerine de alüvyon ovalar gelmiş, fayları gizlemiştir. Şehirlerimiz de altında aktif faylar olan alüvyon ovaların üzerine kurulmuştur. Bu, tehlikenin katmerli olduğunu gösterir” dedi.

“ANKARA İSTANBUL’DAN DAHA AZ TEHLİKELİ DEĞİL”

Ankara ve bölgesinin de deprem riski açısından önemli olduğuna dikkat çeken Pampal, “Ankara, İstanbul’dan daha az tehlikeli değildir. Ankara’ya 30 yıl emek verdik; çalıştaylar yaptık, bildiriler sunduk. Ankara’nın deprem tehlikesi Türkiye’nin diğer bölgelerinden daha az değil İstanbul’dan, İzmir’den daha az değil. Ankara’nın 50 kilometreye kadar yakın çevresinde yıkıcı deprem yaratma potansiyeli olan faylar var. Tuz Gölü fay hattı, Haymana üzerinden Ankara’ya geliyor; 7’den büyük deprem yaratma potansiyeli var. Son günlerde gündeme geldi Yapracık fayı. Bunlar aktif faylar, çok sayıda var” diye konuştu.