Prof. Dr. Ersoy İstanbul’un riskli ilçelerini açıkladı

Yayın tarihi: 28 Şubat 2023 Salı 8:54 am - Güncelleme: 28 Şubat 2023 Salı 8:54 am

Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen Marmara depreminden etkilenecek olan İstanbul’da bulunan ilçelerin risk haritasını değerlendirdi.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN Türk’te yayınlanan Tarafsız Bölge programında beklenen İstanbul depremine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

“Bu büyük depremler olmasaydı bile Foça ve Düzce depremi yaşanacaktı. Çünkü bu depremlerin mekanizması farklı. Ege Bölgesi’nde Deprem mekanizmaları farklı çalışır. İstanbul depremini öne çekmesi mümkün değil. Her 2 günde bir 4 büyüklüğünü aşan depremler oluyordu. Biz 4 büyüklüğündeki depremi ayakta bile hissederiz. 5 büyüklüğündeki deprem enerji olarak ondan 30 kat fazla olduğu için çok bariz hissederiz. 5.5’i geçerse hasar da verebiliyor. Çok hassas insanlar bazen 3 ve 3.5 büyüklüğündeki depremi hissedebiliyor.” diyen Ersoy şu açıklamaları yaptı:

“Bu haritaya göre en koyu renk en riskli bölge. Bana göre öyle değil. Bu inşaata göre hazırlanmış risk haritası. Çünkü yerde çok değişken var. Jeoloji haritası görseydim daha iyi söyleyebilirdim. Bu faya uzaklığına göre hazırlanmış. Bordo renk faya göre belirlenmiş. Haliç’ten Bahçeşehir’e oradan Sarıyer’e kadar olan alan Türkiye’nin en sağlam kayaçları sayılabilecek bir yer. Sarıyer’de dere yatakları kötü. Parsel olarak söylemiyoruz. Bu genel bir yaklaşım.”

“ANADOLU YAKASI GENEL OLARAK SAĞLAM”

“Anadolu yakası genel olarak sağlam. Dere yatakları ve kayaçların üzerindeki çürümüş yeri kaya olarak kabul etmemek lazım. Sert bir kaya ise yapıyı daha kolay yaparsınız.”

“Şile kısmen iyi, Çekmeköy, Beykoz, Ümraniye, Kadıköy, Ataşehir iyi. Maltepe, Pendik ve Kartal’ın sahil kesimleri iyi değil, iç kesimleri iyi. Sultanbeyli ve Sancaktepe’nin yüksek kesimleri iyi. Benim söylemimden yola çıkarak ben sağlam yerde oturuyorum diyemezseniz.”

“Parsel bazından yersel değişimler olabiliyor. Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören’in zemini kötü. Yapı stoğu da kötü. Oralarda müdahale ekiplerinin çok zorlanacağını düşünüyorum. Esenyurt’a yapılan gökdelenle Şişli’de yapılan gökdelen depreme karşı farklı sınav verecek. Esenyurt’un zemini kötü. Bu nedenle Esenyurt’taki gökdelenler teorik olarak zarar görebilir.”

6 Şubat’tan bugüne bölgede kaç deprem oldu?