Prof. Dr. Ahmet Ercan: Bu tarz küçük depremler olur İstanbul’un tetikleyicisi değil

Yayın tarihi: 19 Aralık 2023 Salı 2:02 pm - Güncelleme: 19 Aralık 2023 Salı 2:02 pm

Son iki günde Yalova, Gümüşhane ve Erzincan’da meydana gelen peş peşe depremlerin ardından Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Bunlar İstanbul depreminin tetikleyicisi ve ön depremi değil. Bu tarz küçük depremler olur”

Yalova, Gümüşhane ve Erzincan’ın üzerinde olduğu Kuzey Anadolu kırığında meydana gelen peş peşe depremlerin ardından beklenen İstanbul depremi konuşulmaya devam ediyor.

Jeofizik yüksek mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, peş peşe meydana gelen depremleri değerlendirdi.

Prof. Dr. Ercan, “Bunlar, 1500 kilometre uzunluğundaki Kuzey Anadolu kırığının en doğu ve en batı ucunda olan küçük depremlerdir. Görünüşe göre, yerel gerginlik boşalmalarıdır. Doğudaki Kuzey Anadolu kırığında olmuş olmasına karşın batıdaki deprem, beklenen İstanbul kolunun ikincil kesiminde, çatalında Çınarcık kolu üzerinde oluştu. Bunun görünüşe göre, İstanbul depremini tetikleyici özellikte olmadığını söyleyebiliriz” dedi.

Naci Görür’den Gümüşhane depremi açıklaması: Stres yükleyebilir

‘BUNLAR İSTANBUL DEPREMİNİN TETİKLEYİCİSİ DEĞİL’

Bu küçük depremlerin ardından büyük bir deprem beklemediklerini de kaydeden Prof. Dr. Ercan, “Şu anda çekinceli bir durum söz konusu değil. Bunlar İstanbul depreminin tetikleyicisi ve ön depremi değil. Bu tarz küçük depremler olur. Hemen değil ama beklenen İstanbul depremi oluncaya kadar 4, 4.5, 5, 5.5 hatta 6 büyüklüğüne varan bu tür depremler görebiliriz. Gerginlik biriktikçe ve patlama noktası yaklaştıkça, gelecekte deprem büyüklükleri de artacaktır” diye konuştu. (DHA)

Çin’de 6.2 büyüklüğünde deprem! 118 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı

Kaynak: DHA