Pervin Buldan’dan Nurettin Nebati’ye: İyi bir bakan aslında

Yayın tarihi: 18 Ocak 2022 Salı 1:28 pm - Güncelleme: 18 Ocak 2022 Salı 1:28 pm

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan Halkların Demokratik Partisi grup toplantısında konuştu. Pervin Buldan, Hrant Dink’in katledilişinin 15. yıl dönümünün yarın olduğunu hatırlattığı açıklamasında ekonomik sorunlara dikkat çekerek Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’ye göndermek yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Enflasyon Ocak’ta pik yapar ama Haziran 2023’e tek haneyle gireceğiz” açıklamasına atıf yapan HDP’li Pervin Buldan, “Maliye Bakanı bekleyin enflasyon 2023’te tek haneye inecek diyor. Bu bakan olacakları aslında şimdiden çok iyi görüyor, iyi bir bakan aslında. Çünkü 2023 Haziran’da yapılırsa seçim önce sizin iktidarınız, sonra da enflasyon düşecek. Önce AKP sonra enflasyon tek haneye düşecek.” ifadelerini kullandı.

Kulis! Erdoğan, Nurettin Nebati’ye iki konuda kızgın

Pervin Buldan’ın açıklamaları şöyle oldu:

Yarın yani 19 Ocak sevgili Hrant Dink’in katledilişinin 15. yıl dönümü. Hrantsız 15 yıl geçti. Bize emanet ettiği barışı asla unutmadık, yarım kalan özgür bir ülke düşünü asla unutmadık, unutmayacağız. Katili de onunla resim çekenleri de unutmadık, unutmayacağız. Cinayete giden süreçte yol oynayan üst düzey kamu görevlileri ve rütbeliler korundular, kollandılar.

“YANLARINA KAR KALIR SANMASINLAR”

Hrant’ı katleden bu mekanizmayı çok iyi tanıdığımızı özellikle belirtmek isterim. Roboski’den, Suruç’tan, Ankara ve İzmir katliamlarından tanıyoruz. Bu mekanizmanın sahipleri iyi bilmelidirler ki işlenen cinayetler, katliamlar unutulur, yanlarına kar kalır sanmasınlar.

Sevgili Ahparig özlediğin barış ülkesini bu topraklarda mutlaka gerçeğe dönüştüreceğimizi bir kez daha söylüyoruz. Barışa kurşun sıkılan değil, kucak açılan, düşlerin ve gülüşlerin yarım kaldığı değil gerçeğe dönüştüğü, sevginin kazandığı güzel bir ülkeyi birlikte var edeceğiz.

Hrant Dink’i katleden bu mekanizmayı çok iyi tanıyoruz. Biz bunu nereden tanıyoruz? Roboski’den, Suruç’tan, Ankara ve İzmir katliamlarından…Bu mekanizmaların sahipleri, işlenen cinayetlerin unutulacağını sanmasınlar, bu hakikatler gerçek adalet önünde açığa çıkartılacaktır.

Halklarımızın hafızası unutmaz ve unutturmaz. Barışa kurşun sıkılan değil kucak açılan, nefretin değil sevgiyi kazandığı güzel bir ülkeyi birlikte var edeceğiz. Bir kez daha sevgi ve saygı ile anıyorum.

“İKTİDARIN KULAKLARI TIKALI”

Ekonomi ve geçim derdi can yakıcı bir sorun olarak halkın en temel gündemi olmaya devam ediyor. Geçinemiyoruz seslerinin yükseldiği ve iktidara yönelik itirazın büyüdüğü önemli ve sıkıntılı günlerden geçiyoruz. İktidarın bu seslere kulakları tıkalı.

Bu kürsüden ekonomi gerçeklerini, yoksul ve yolsuzlukları anlatmaya elbette devam edeceğiz. Hafta sonu AKP’nin bir grup başkanvekili teşkilat toplantısında bol bol hamaset yaparken, AK Partili bir vatandaş buna itiraz etti. Esas meselenin işsizlik olduğunu söyledi. ‘Açız’ dedi. Ürettikleri yalan siyasetinin halkta bir karşılığının olmadığını, hikayelerinin bittiğini görmek istemiyorlar. Daha fazla kaçamayacaklar.

“GEÇİN BU YALANLARI DEMENİN TAM ZAMANI”

Buradan tüm yurttaşlarımıza sesleniyorum. AKP-MHP iktidarının hamasetine karşı çarşıda, pazarda, sokaklarda, meydanlarda, marketlerde her yerde ‘Geçin bu yalanları’ demenin tam zamandır.

Her gün çıkıp ekonomiyle ilgili güllük gülistanlık tablo çizmeye devam ediyorlar. AKP Genel Başkanı faiz sebeptir enflasyon neticedir diyerek olmayan bir bağ icat etmişti. Bunu söylerken faiz yüzde 16 idi, enflasyon yüzde 21 idi. Aradan 1 ay geçti, faiz 14’e düşürüldü enflasyon yüzde 36 oldu. Bu iktidar her şeyde tekçidir ama enflasyonları çift hanedir.

Vatandaş açısından faiz hiçbir zaman düşmedi, düştü diyenler yalan söylüyorlar. Bir vatandaş ihtiyaç kredisi için en az yüzde 31 faiz ödeme zorundadır. Kredi çekecek bir esnaf yüzde 25, taşıt almak isteyen bir yurttaş yüzde 29 faiz ödemek zorunda. Hani faiz düşmüştü?

“EN BÜYÜK FAİZCİ AKP-MHP İKTİDARI”

Buraya yazıyorum. Gelmiş, geçmiş en büyük faizci iktidar AKP-MHP iktidarıdır. Bunların yalanları bile yüksek faizlidir. Maliye Bakanı bekleyin enflasyon 2023’te tek haneye inecek diyor. Bu bakan olacakları aslında şimdiden çok iyi görüyor, iyi bir bakan aslında. Çünkü 2023 Haziran’da yapılırsa seçim önce sizin iktidarınız, sonra da enflasyon düşecek. Önce AKP sonra enflasyon tek haneye düşecek.

Bunların bir başka yalanları daha var. AKP Genel Başkanı durmadan ‘Dolardaki köpüğü aldık’ diyor. Bu da köpüklü bir yalandır. Siz asıl dolardaki kaymağı aldınız. Bırakın köpüğü, siz doların üzerindeki kaymağı aldınız, yediniz.

Artan konut ve kira fiyatlarıyla bu ülke insanın kendi ülkesinde neredeyse mülteci durumunda olduğu bir süreci yaşıyoruz. Öğrenciler barınmak için yurt bulamazken israf sarayının harcamaları hız kesmeden devam ediyor. 2022 yılı yatırım programına göre Ankara, Muğla ve Bitlis’teki sarayların bakım onarımı adı altında 470 milyon lira para harcayacaklar. Saray, Türkiye’nin kaynaklarını yutan bir kara deliktir.

“YOKSULLUK, AÇLIK VE SEFALET”

Emeklinin 2500 lira sefalet maaşına mahkum edilmesinin sebebi bu kara deliktir. ‘Beka’ dedikleri aslında tam da budur. Kara deliğin bekasını korumaya çalıştıklarını hepimiz görüyoruz. Yutan saray sebeptir, ülkedeki yoksulluk, açlık ve sefalet sonuçtur.

En düşük elektrik faturası 500 lira. Haneler adeta sanayi gibi fatura ödemek zorunda bırakıldı bu dönemde. Bu fatura bedelleri nerelere gidiyor? Bir kısmı İdlib’teki ÖSO çetelerinin elektrik masraflarını karşılıyor. TRT katkı payı olarak kullanıyor bunu da Türkiye halkının iyi görmesi gerektiğini söylüyorum.

Fatura bedelinin bir diğer kısmı ile israf sarayının şatafatları karşılanıyor. Saraylarının ışık bedeli karşılanıyor. Yandaşlara dağıtılan ihalelerin garanti bedeli ödeniyor. Geriye kalan küçük miktar ise yurttaşın kullandığı bedeldir. Tarihte böyle bir hırsızlık ne görüldü ne görülecek. Elektrik hatlarını soygun iktidarına dönüştüren iktidar bu iktidardır.

Bunlar gitmeden kara delik kapanmaz. Talan düzeni bitmez. İl seçimde bu ikisini de göndereceğiz; o zaman bu ülke huzura ve refaha kavuşacak. Hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Türkiye 2001’de kriz yaşarken Nurettin Nebati köşeyi dönmüş