Kulis! Erdoğan, Nurettin Nebati’ye iki konuda kızgın

Yayın tarihi: 11 Ocak 2022 Salı 8:35 am - Güncelleme: 11 Ocak 2022 Salı 9:06 am

Gazeteci Erdal Sağlam, kulis bilgilerinden derlediği yazısında, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye iki konuda tepkili olduğunu iddia etti.

Sağlam’ın aktardığı kulis bilgisine göre Erdoğan’a doların 10 TL’nin altında tutulabileceği söylendi ancak bunun gerçekleşmeyeceği görülünce 11.5 TL civarında bir rakamın daha uygun olabileceği iletildi. Ancak kurun 14 TL seviyesine yaklaşmasıyla birlikte Erdoğan’ın gelişmelerden rahatsız olduğu belirtildi.

İkinci konu ise kur korumalı mevduat sistemine geçilmesiyle birlikte döviz mevduat hesaplarında 20-25 milyar dolarlık bir çözülme bekleniyormuş. Buna karşılık döviz hesaplarında bırakın azalmayı artış yaşandı. Bu da Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye kızgınlık duyduğu konulardan biri oldu.

BEKLENTİLER FOS ÇIKTI

DW Türkçe’den Erdal Sağlam’ın kulis bilgilerinden derlediği yazısında , Erdoğan’ın ‘dolar kurunun 10-11,5 TL seviyesine indirileceğine’ ikna edildiğini ancak hedefin sürekli değişmesinden rahatsız olduğunu aktardı. Erdoğan’ın Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Merkez Bankası’na bu konuda kızgın olduğunun öğrenildiğini aktaran Sağlam, bankacıların “doların tutulması için örtülü döviz satışlarına devam ediliyor” dediğini ifade etti.

Sağlam, Erdoğan’ın bir diğer ‘kızgınlığını’ ise şöyle aktardı:

“Sızan kulis bilgilerine göre, dolar kurunun 10 TL’nin altına inmesiyle birlikte Cumhurbaşkanı’na bankalardaki döviz mevduat hesaplarında 20-25 milyar dolar çözülme beklendiği de söylenmiş. Buna karşılık döviz hesaplarının hiç bozulmayıp, vatandaşların döviz hesaplarının artması Cumhurbaşkanı’nı kızdıran konulardan biriymiş. Bu arada bankacılar, son haftada şirketlerin döviz hesaplarındaki görülen erimenin, özel sektörün döviz kredilerini azaltmalarından kaynaklandığını, şirketlerin döviz hesaplarından vazgeçmediklerini söylüyorlar.”

Nebati itiraf etti! Çarpılan millet olmuş

Merkez Bankası’nın eksi 56 milyar dolarlık net rezerve rağmen döviz müdahalelerini sürdürmesinin beklentileri çok bozduğunu belirten Sağlam, bir bankacının “Merkez Bankası’nın net rezervlerin aslında eksi 66 milyar doları aştığı” ifadelerine yer verdi.

Sağlam, piyasa aktörlerinin “ihracatçıya döviz şartı” uygulamasının da hiçbir işe yaramadığını düşündüklerini kaydetti. Bankacıların “Merkez Bankası Kanunu’na ‘yabancı ülke swaplarına el konulamaz’ türü ek garanti konulması” düzenlemesini aşağılayıcı bulduklarını aktaran Sağlam, “‘Enflasyona endeksli mevduat hesabı’ gibi TL hesapları cazip kılacak yeni çözümlerin tartışıldığı, zorunlu karşılıkların artırılması gibi klasik önlemlere başvurulması da konuşulanlar arasında” ifadelerini kullandı.

Analizde, FED’in faiz artışları vs. haberleriyle dolar kurunun 14 TL’de tutulmasını iyice zorlaşacağı, yabancı bankacıların da faiz artırımı beklediği öngörüleri yer aldı:

“Kurdaki artış beklentilerinin, 20 günlük bir aranın ardından yeniden bozulması üzerine, özellikle yabancı bankacılar, son günlerde “Önümüzdeki 1-2 ay içinde böyle gitmeyeceğini görüp, Merkez Bankası’nın yüksek oranlı faiz artırımlarına gitmek zorunda kalacağını” yeniden dile getirmeye başladılar.”

Türkiye 2001’de kriz yaşarken Nurettin Nebati köşeyi dönmüş