Pelosi’nin uçağı Tayvan’a indi, Çin ordusu harekete geçti

Yayın tarihi: 2 Ağustos 2022 Salı 5:25 pm - Güncelleme: 3 Ağustos 2022 Çarşamba 12:44 pm

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Tayvan’a vardı. Çin, Pelosi’nin ziyarete başlamasının ardından 3 gün sürecek büyük çaplı askeri tatbikat başlattı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi Asya turu kapsamında ziyaret ettiği Tayvan’a vardı. Pelosi’nin uçağı yerel saatle 22.44’te başkent Taipei’deki Songşan Havalimanı’na indi.

Pelosi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Ziyaretimiz, demokratik Tayvan’a olan desteğimizin sarsılmadığının göstergesi” dedi.

Pelosi sözlerine şöyle devam etti: “Hint-Pasifik bölgesinde yaptığımız bu gezi sırasında karşılıklı güvenliğe, ekonomik işbirliğine ve demokratik yönetime odaklanıyoruz. Tayvan yönetimiyle yaptığımız görüşmelerde destek mesajlarımızı yinelemeyi ve özgür bir Hint-Pasifik bölgesi için işbirliğimizi ilerletmeyi hedefliyoruz. Dünyanın otokrasi ve demokrasi arasında seçim yapmak zorunda olduğu bu dönemde Amerika’nın 23 milyon Tayvanlı’ya verdiği destek çok önemli.”

Pelosi’nin yarın Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile görüşmesi bekleniyor.

Öte yandan Çin yanlısı küçük bir grup da protesto için Pelosi’nin Taipei’de kalması beklenen otelin önünde bir araya geldi.

ABD ve Çin arasında Tayvan gerginliği

ÇİN ÜÇ GÜNLÜK ASKERİ TATBİKAT BAŞLATTI

Çin, Pelosi’nin ziyareti öncesi Tayvan Boğazı’na savaş uçakları gönderdi. Çin Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada ordunun ‘yüksek alarm’ seviyesinde olduğunu belirtti.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Pelosi’nin Tayvan ziyaretine başlamasının ardından büyük çaplı askeri tatbikat başlattı. Global Times’ın haberine göre, PLA’nın Tayvan adası çevresinde başlattığı tatbikat, Pelosi’nin ziyaretine tepki olarak geldi.

PLA güçleri, adanın doğusunda başlattığı tatbikatta uzun menzilli gerçek mühimmat ve konvansiyonel füzeler kullandı. Tatbikatta bölgedeki hava üssünden kalkan tam teçhizatlı J-20 tipi savaş uçakları da yer aldı. Şinhua haber ajansı ise PLA’nın 4-7 Ağustos’ta Tayvan’ı çevreleyen 6 farklı bölgede bir dizi askeri tatbikat yapacağını duyurdu.

Çin’in Fujian kentinde siren sesleri duyulduğuna dair görüntüler geldi.

Tayvan Savunma Bakanlığı, Çin’in askeri faaliyetlerinden haberdar olduğunu açıkladı. Bölgede Amerikan savaş uçakları da bulunuyor.

‘BU KESİNLİKLE ÖZEL BİR ZİYARET OLARAK DEĞERLENDİRİLEMEZ’

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying “ABD, Çin’in egemenlik haklarından doğan güvenlik çıkarlarını hafife almanın bedelini ödeyecek ve sorumluluğunu taşıyacaktır” dedi. “Uluslararası camianın, kışkırtıcı adımlar atanın ABD olduğunu bildiğini düşünüyorum” diyen Hua, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tayvan Boğazı’nda gerilim yaratan ABD, bu gerginliğin tüm sorumluluğunu da almalıdır. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı, Tayvan’ı Amerikan askeri uçağı ile ziyaret ediyorsa, bu kesinlikle özel bir ziyaret olarak değerlendirilemez. ABD, Tayvan kartını oynamaktan tamamen vazgeçmeli, Amerikalıların verdikleri sözlerle yaptıkları aynı olmalı. ABD, Tek Çin prensibine de bağlı kalmalı.”

Rusya da ABD’yi Pelosi’nin Tayvan ziyaretinin bölgede gerginliği artıracağı yolunda uyardı.

PENTAGON: ZİYARETİ BİR KRİZE DÖNÜŞTÜRMEYE GEREK YOK

Pentagon Sözcüsü John Kirby, gazetecilere yaptığı açıklamada, Pelosi’nin ziyaretini bir krize dönüştürmeye gerek olmadığını söyledi. Pekin yönetiminin verdiği askeri tepkiye de değinen Kirby, “ABD’nin askeri bir güç gösterisi yapmayacağını” belirtti.

Kirby’e ayrıca ABD Başkanı Biden’ın ziyareti destekleyip desteklemediği yönünde de bir soru soruldu. Sözcü bu soruya, Biden’ın Pelosi’nin ziyaret kararına “saygı duyduğunu” dile getirdi.

Kirby, Tayvan’ı ziyaret etmesi halinde, Çin’in “askeri provokasyonlarda” bulunabileceğini ve gövde gösterisi yapabileceğini söyledi. Kirby, Çin’in bu durumda Tayvan yakınlarında füzeler atabileceğini ya da hava veya deniz kuvvetlerinin kapsamlı faaliyetlerde bulunabileceğini belirtti.

“ABD Temsilciler Başkanı’nın istediği yere gitme hakkı var” diyen Kirby, Çin’i, Pelosi’nin olası ziyaretini “krize çevirmemesi” yolunda uyardı.

ABD’de protokolde Başkan ve Başkan Yardımcısı’ndan sonra üçüncü sırada bulunan Pelosi’nin Asya turunun detayları güvenlik gerekçesiyle açıklanmadı.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Tayvan’la birleşmeyi yeniden ana gündem maddeleri arasına almış ve geçen hafta video konferans yöntemiyle görüştüğü ABD Başkanı Joe Biden’ı, “Tayvan’ın bağımsızlığını destekleyerek ateşle oynamaması” yolunda uyarmıştı.

ÇİN, TAYVAN’I AYRI BİR ÜLKE OLARAK TANIMIYOR, BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜYOR

Pelosi’nin Asya turu Tayvan’ın yanı sıra Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya’yı da kapsıyor. Çin Tayvan’ı ayrı bir ülke olarak tanımıyor ve parçası olarak görüyor.

Çin daha önce Pelosi’nin ziyaretinin “ciddi sonuçları olacağı” uyarısında bulunmuş, Tayvan Boğazı’nda bir dizi askeri tatbikat yapacağını ilan etmişti.

ABD, Tayvan’ın bağımsızlığına da Çin’in adayı zorla ele geçirmesine de karşı çıkıyor, öte yandan Tayvan hükümeti ile gayriresmi ilişkilerini sürdürüyor.

Eski ABD Temsilciler Meclis Başkanı Gignrich: Çin’in tehditleri saçmalık