ABD ve Çin arasında Tayvan gerginliği

Yayın tarihi: 2 Ağustos 2022 Salı 1:54 pm - Güncelleme: 2 Ağustos 2022 Salı 2:03 pm

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin, yapmayı planladığı Tayvan ziyareti Çin ile gerilime neden oldu. Çin, “Tayvan bizim egemenlik alanımız. Buna izin vermiyoruz” dedi.

Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyareti iddiasının ardından Çin’den sert açıklamalar geldi. Çin’in “İzin vermiyoruz” açıklamasına karşın Pelosi Tayvan’a gideceğini duyurdu. Meclis Başkanı’nın resmi internet sitesinde ziyaret programına ilişkin yayımlanan açıklamada, Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya’yı kapsayan gezinin durakları arasında Tayvan’a yer verilmemişti.

Pelosi’nin bugün yerel saatle 22.30’da (TSİ 17.30) Tayvan’ı ziyaret etmesi bekleniyor. Ziyaretin gerçekleşmesi halinde Pelosi, “25 yıl aradan sonra Ada’yı ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı” olacak. Daha önce 1997’de Newt Gingrich, bu görevi yürütürken Tayvan’ı ziyaret etmişti.

BU SABAH MALEZYA’YA VARDI

ABD’den 29 Temmuz’da ayrılarak Hawaii’de mola veren Pelosi ve beraberindeki 5 kişilik Kongre heyeti, dün, Singapur’da temaslarda bulunmuştu. Pelosi, burada Singapur Devlet Başkanı Halimah Yakob, Başbakan Lee Hsien Loong ile görüşmüş, Singapur’daki Amerikan Ticaret Odasının resepsiyonuna katılmıştı.

Pelosi ve beraberindekilerin, ziyaretin ikinci durağı olan Malezya’ya bu sabah vardığı bildirildi.

Ziyarette Pelosi’ye, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Gregory Meeks, Gazi İşleri Komitesi Başkanı Mark Takano, Yollar ve Araçlar Komitesi Başkan Yardımcısı Suzan DelBene, İstihbarat Daimi Özel Komitesi üyesi Raja Krishnamoorthi ve Silahlı Kuvvetler Komitesi ile Dış İlişkiler Komitesi üyesi Andy Kim eşlik ediyor.

ZİYARET İDDİASI GERİLİM YARATMIŞTI

Pelosi’nin gezi kapsamında Tayvan’ı ziyaret edeceğine ilişkin söylentiler, ABD-Çin ilişkilerinde gerilime sebep olmuştu. Olası ziyaret nedeniyle ABD ve Çin ordularının Tayvan yakınlarındaki askeri hareketliliği arttığı gözlenmişti.

NİSANDA BİR ZİYARET PLANLANMIŞTI

82 yaşındaki Pelosi’nin nisanda Tayvan’a yapmayı planladığı ziyaret, Covid-19’a yakalandığı gerekçesiyle iptal edilmişti. Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, o günlerde Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaretinin “tek Çin” ilkesinin tanımladığı “kırmızı çizginin aşılması” anlamına geleceği uyarısında bulunmuştu.

“PELOSİ’NİN TAYVAN ZİYARETİ ÇİN EGEMENLİĞİNE ZARAR VERİR”

Çin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Zhang Jun, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesinin Çin’in egemenliğine zarar vereceğini söyledi.

Zhang, “Tayvan, ülkemin herhangi bir ülkeyle ilişkilerinde kırmızı çizgidir. Bu konuda kati bir tavır alıyoruz ve ülkemizin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini savunmak için mümkün olan her şeyi yapmaya kararlıyız” diye konuştu.

ABD’de Kongre baskınının en ağır hapis cezası verildi