Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu, kadınlara pandemi döneminde 'doğum kontrol hapı kullanmayın' çağrısının yanlış olduğunu belirterek, "Şu an elimizde Covid-19'a yakalanıp doğum kontrol hapı kullanan ve kullanmayan hastaların karşılaştırmalı seyrini gösteren iyi dizayn edilmiş bir çalışma yok" dedi.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yer alan Endokrin Derneği (Endocrine Society) tarafından yapılan bir araştırmada, kadınlık hormonu olan östrojenin fazlalığında kan pıhtılaşması riskinin arttığı açıklandı. Bazı bilim insanları, koronavirüsün en yaygın ölüm nedenlerinden biri olan kan pıhtılaşmasından korunmaları için kadınlara pandemi döneminde doğum kontrol hapını bırakmalarını tavsiye etti.
Tükenmez Haber'den Nilay Göl'e konuşan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu ise "Şu an elimizde Covid-19'a yakalanıp doğum kontrol hapı kullanan ve kullanmayan hastaların karşılaştırmalı seyrini gösteren iyi dizayn edilmiş bir çalışma yok. Dolayısıyla günümüz itibariyle böyle öneri verilemez" dedi.
"Östrojenin pıhtılaşma riskini artırması yeni bir bilgi değil" diyen Kahramanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Covid-19'un da tromboz riskini artırdığını aylardır biliyoruz. Evet, gebelikte tromboz ve emboli riski artar. Evet, östrojen içeren doğum kontrol yöntemlerinde de risk artar. Gebelikteki risk artışı, doğum kontrol hapı kullanımına göre çok daha fazla. Ama pandeminin ne kadar süreceği belli değil. İnsanlara gebelik planlarını ertelemeyi önermek birçok açıdan tartışmalı olurdu.
'KADINLARA, 'DOĞUM KONTROL HAPI KULLANMAYIN' ÇAĞRISI YAPILAMAZ'
Östrojen içeren doğum kontrol yöntemlerinde tromboz/emboli riski biraz daha fazla olsa da sadece progegsteron içeren yöntemlerde de az miktarda artış var. Bu durumda elimizde uzun süreli koruma sağlayan implant veya spiral (rahim içi araç) ve bariyer yöntemler olan prezervatif, diyafram gibi seçenekler kalır. Aslında kişilerin tek sefer hastaneye gelip implant veya rahim içi araç taktırması bu dönemde daha uygun olabilir. Ama kadınlara 'doğum kontrol hapı kullanmayın' çağrısı yapılamaz. Bu yanlış çağrı yapılırsa, bu yöntemi bırakan kadınların yeni bir yönteme geçseler dahi aradaki dönemde gebe kalma riskini almış oluruz.
'BU DÖNEMDE İSTENMEYEN GEBELİK OLUŞMASI DAHA RİSKLİ BİR DURUM'
Ayrıca, doğum kontrol hapları, kontrasepsiyon dışında endometriozis gibi hastalıklarda da kullanılabiliyor. Hatta FIGO’nun, isteyen kadınlara pandemi döneminde sağlık merkezlerine bu sebeple gitmesinler diye bir yıllık doğum kontrol hapı sağlanması çağrısı mevcut. Kontrasepsiyon yani aile planlaması yapılmayıp bu dönemde istenmeyen gebelik oluşması daha riskli bir durum.
'BÖYLE BİR ÖNERİ VERİLEMEZ'
Şu an elimizde Covid-19'a yakalanıp doğum kontrol hapı kullanan ve kullanmayan hastaların karşılaştırmalı seyrini gösteren iyi dizayn edilmiş bir çalışma yok. Dolayısıyla günümüz itibariyle böyle öneri verilemez."