Pakistan’da kimyasal hadım uygulaması başlıyor

Yayın tarihi: 18 Kasım 2021 Perşembe 10:58 am - Güncelleme: 18 Kasım 2021 Perşembe 10:59 am

Pakistan parlamentosu, ülkede artan tecavüz vakalarından sonra halktan gelen yoğun tepkiye karşılık yeni bir düzenlemeye gitti. Düzenlenen yeni cinsel saldırı yasası parlamentoda kabul edildi. Yasa, tecavüz suçu işleyenlere kimyasal hadım uygulanmasını da kapsıyor.

Kimyasal hadım Türkiye’de meydana gelen kadın cinayetlerinin yükselişiyle gündeme gelen konular arasındaydı. Halkın bu yöndeki isteğinin karşısında hükümet, bir adım atması yerine kadın cinayetlerinin azalmasında önemli rolü olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi tercih etti. Ancak diğer ülkeler, kadına ve çocuğa şiddet, taciz konularında önemli ilerlemeler kaydetmeye başladı. Pakistan’da artan tecavüz ve şiddet gibi vakalara karşı Pakistan hükümeti yeni bir yasa çıkardı. Söz konusu yasa uyarınca;

-Ülke genelinde tecavüz ve cinsel saldırı davalarına bakacak özel yetkili mahkemeler kurulacak. Bu mahkemelerin 4 ay içerisinde cinsel suça dayalı davaları sonuçlandırması gerekecek.

-Yasanın uygulamaya girmesiyle birlikte ülke genelinde cinsel suçlara karışanlara dair bir veri bankası oluşturulurken mağdurların kimlikleri de koruma altına alınacak.

-Yasa tecavüz suçundan ceza alan kişilerin aralarında idam, ömür boyu hapis ve kimyasal hadım da bulunan cezalara çarptırılmasını öngörüyor.

Pakistan’da cinsel saldırı davalarının sadece yüzde 4’ü ceza ile sonuçlanıyor. Ülkedeki insan hakları örgütleri yeni yasayı memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken, uygulamada da bazı iyileştirmeler beklediklerini dile getirdi. Yasal uzmanlar ülkedeki tecavüz davalarının çok uzun sürdüğünü bu süreçte de suçluların bir şekilde cezalardan kaçtıklarını belirtirken, bu düzenin kadınları hak aramaktan vazgeçirdiğinin de altını çizildi.

Pakistan’da sosyal medya kuralları değişti: İslam karşıtı içerikler yasak