Özgür Özel’den Hafize Gaye Erkan yorumu: İtibar suikastı doğru değil

Yayın tarihi: 22 Ocak 2024 Pazartesi 4:35 pm - Güncelleme: 22 Ocak 2024 Pazartesi 4:42 pm

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ailesiyle ilgili iddialarla gündeme gelen Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında, “Bu bağımsızlıktan rahatsız olan birilerinin söz dinlemiyor diye genç, iyi eğitimli ve küçücük bir çocuğu olan birisini ailesi, özel hayatı üzerinden giriştiği itibar suikasti doğru bir iş değil” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Tunceli ziyareti sırasında Pertek Feribotu’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Özgür Özel’e, “Açıklanmayan büyükşehir belediye başkanları İzmir gibi ne zaman açıklanacak?” sorusu yöneltildi.

Özel, önümüzdeki süreçlerde yapılacak Parti Meclisi toplantılarına işaret ederek, “Önümüzdeki hafta içinde Perşembe ya da Cuma gününde yapacağımız Parti Meclisi’nde çok sayıda belediye başkan adayımızı daha açıklayacağız. Tahmin ediyorum ondan sonra ya da bir Parti Meclisimiz daha kalabilir. Belki çok istisnai haller için Parti Meclisleri yapılabilir ama bu Cuma günü ve önümüzdeki hafta oldukça mesafe alacağımızı düşünüyorum” yanıtını verdi.

“SARAY ENTRİKALARI”

Özgür Özel’e Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ailesi üzerinden gündeme getirilen iddialar ve emekliye 5 bin TL ek ödeme yapılması konuları da soruldu.

Özgür Özel, Hafize Gaye Erkan’ın iyi eğitimli biri olduğunu belirterek AKP içi çatışmalara konu edildiği değerlendirmesinde bulundu. Faiz politikaları üzerinden Erkan hakkında bir “itibar suikastı” yapıldığı nitelemesinde bulunan Özel şu ifadeleri kullandı:

“Merkez Bankası Türkiye’nin en önemli ve en köklü kurumlarından bir tanesi. Kanunla kurulmuş, kuralları olan ve geleneği olan bir kurum. Bu kurumun bu hale düşürülmesi kötü. Ben iddiaların tamamını kabul ederek ya da iddiaların tamamını yanlış kabul ederek ne Gaye Hanım’a, ailesine haksızlık etmek ne de birisini bilmeksizin korumak isterim. Burada bu görevi hepimiz adına kim yapacak? Bu koca kurumun teftiş kurulu var. Bu kurulların hızla çalışması, durumu açığa çıkarması gerekirken meseleyi bir parti içi iç çekişme haline getiren, AK Parti içindeki çekişmeleri çatışmaları Merkez Bankası üzerinden yapan korkunç bir anlayışla karşı karşıyayız. Merkez Bankası’nda vesayet savaşları yaşanıyor şu anda. Ekonomiden sorumlu bakanın ekibi Gaye Hanım’dan kurtulmak istiyor ve onun için itibar suikastı yapıyor diyenler var. Ya da O’nu orada tutmak isteyenler şöyle yanıt veriyor diyenler var. Merkez Bankası gibi köklü bir kuruluşa yakışmıyor. Ama şu kadarını söyleyeyim Gaye Hanım gibi iyi yetişmiş, yurt dışında özel sektörde de olsa önemli görevlerde bulunmuş birisi iktidar partisi tarafından Türkiye’ye getirildi. Şimdi iktidar partisi faizlerle ilgili başka bir yola girdi. Rasyonel politikalar izleyeceğiz dediler. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı burada son derece önemli. Bu bağımsızlıktan rahatsız olan birilerinin söz dinlemiyor diye genç, iyi eğitimli ve küçücük bir çocuğu olan birisini ailesi, özel hayatı üzerinden giriştiği itibar suikasti doğru bir iş değil. Görevden mi alacaksınız? Efendi gibi alın görevden yerine kimi atayacaksanız atayın. Bugüne kadar getirdiklerinizden ne hayır gördük ki götürdüklerinizden medet umalım? Ama bu tip davranışlar hoş değil. Bunlar Saray entrikaları. Demokrasilerde merkez bankası başkanları Saray entrikalarıyla değiştirilmez. Demokrasilerde merkez bankası başkanı bir yanlış yapıyorsa o yanlış kendi içerisinde değerlendirilir, siyaset tarafından değerlendirilir, piyasaları da üzmeden, kimseye de güvensizlik yaratmadan doğrusu yapılır. Esas sorun kendi kanununda beş yılda bir değişmesi gereken bir makamı beş yılda dört kez değiştiren siyasi iktidarın Türkiye’ye yaptığıdır. Bu kurumda ne itibar bıraktılar ne haysiyet bıraktılar. Şimdi Gaye Hanım’ı da böyle göndersinler. Şimdi ben yarın Gaye Hanım’ı görevden alsa bir şey demem. Kendi tasarrrufu ama bu tip Saray entrikalarıyla yolladınız. Yarın iyi yetişmiş birisini davet edeceğiz bu göreve gelir mi? Anasını karıştır, babasını karıştır, daha küçücük bebeğini annesinden süt emen bebeği karıştır, bilmem neyi karıştır. Böyle mi Merkez Bankası başkanı değiştireceksiniz? Böyle işler demokrasinin olmadığı Saraylarda olur. Saray entrikalarına Merkez Bankası’nın ihtiyacı yok.”

“HİÇBİR SEYYANEN ZAM YETERLİ DEĞİL”

Emekli maaşlarına yapılan zamma da değinen Özgür Özel, emekli maaşlarına yapılan zammın yetersiz olduğunu belirterek herhangi bir seyyanen zammın yeterli olmadığını belirterek en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi konusunda kanun yapılması gerektiğini belirtti.

Özel şunları söyledi:

“Şimdi bir seyyanen zam konuşuluyor. Öyle bin lira, iki bin lira filan değil arkadaşlar. İlla seyyanen zam vereceksen yedi bin lira vereceksin ki en düşük emekli maaşı asgari ücret olacak. Bu da yetmez. Bunu yapıp orada bırakmak yetmez. Yazacağız kanuna en düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olacak. Asgari ücret arttı mı emekli maaşı da artacak. Bunun yedi bin liralık seyyanen zammı kabul edebiliriz, herhangi bir seyyanen zam yeterli değil. Bu yetmez, kanuna en düşük emekli maaşının asgari ücretle birlikte artacağı yazılmalıdır.”

Özgür Özel’den Kemal Kılıçdaroğlu mesajı: Vefamızı böyle göstereceğiz

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ailesiyle ilgili iddialarla gündeme gelen Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan hakkında, “Bu bağımsızlıktan rahatsız olan birilerinin söz dinlemiyor diye genç, iyi eğitimli ve küçücük bir çocuğu olan birisini ailesi, özel hayatı üzerinden giriştiği itibar suikasti doğru bir iş değil” dedi.

Kaynak: TELE1