Özdemir İnce Yılmaz Güney’i anlattı: Kendi duygu acılarına tercüman oldukları için seviyorlar

Yayın tarihi: 28 Kasım 2023 Salı 12:23 am - Güncelleme: 28 Kasım 2023 Salı 12:25 am

Yılmaz Güney‘in gençlik arkadaşı gazeteci ve şair Özdemir İnce, TELE1’de Güney’i anlattı. İnce, Yılmaz Güney’i sevenlerin onu kendi duygu acılarına tercüman oldukları için sevdiklerini söyledi.

Ölümünden 39 yıl sonra oyuncu, yönetmen ve senarist Yılmaz Güney hakkında tartışmalar devam ediyor. Güney’in gençlik dönemlerinden arkadaşı gazeteci ve şair Özdemir İnce, TELE1’de yayınlanan 5. Boyut programında Güney’i anlattı.

Yılmaz Güney’i sevenler onu put olarak sevmiyorlar diyen İnce, “Yılmaz’ı bir mahalle arkadaşı olarak kendi duygu acılarına tercüman oldukları için bir diğer Yeşilçam oyuncularına benzemediği için. Yılmaz Yeşilçam aktörlerine benzemezdi bir yandan baksan hamal gibi gözükürdü. bir yandan baksan yakışıklı değil kendine göre bir büyüsü var.” ifadelerini kullandı.

“YAZDIĞI HİKAYELERE ‘SOSYAL SÜRREALİZM’ DİYORDU”

İnce, “Yaşımız 17-18 Adana’da Milli Eğitim Bakanlığı kitap evi var. Nihat, Yılmaz, ben 20 yaşımıza kadar Tolstoy, Balzac, Freud, Dostoyevski aklına ne geliyorsa ezberleyecek kadar okumuşuzdur. Biz bunları Adana’da Mersin’de okuduğumuz zaman İstanbul’da da aynı kitaplar okunuyordu. Yılmaz hikâyelerini o zaman yazmaya başladı. Yılmaz Güney o zaman yazdığı hikayelere “sosyal sürrealizm” diyordu. Sosyal sürrealizmi daha sonra Arjantinli yazar Borges’de gördük.” diye konuştu.

“EDEBİYATIMIZIN EN BÜYÜK YAZARLARINDAN BİRİ”

Yılmaz Güney’in edebiyatımızın en büyük yazarlarından biri olduğunu söyleyen İnce şu sözlerle devam etti:

“Mesela Boynu Bükük Öldüler nasıl yayınlandı anlatayım. Fatoş ile yeni evlenmiş Yılmaz Levent’te oturuyorlar. “Gel bu akşam bizde yemek yiyelim gelin hanımla da tanış” dedi. Gittik yemek yiyoruz Fatoş’a bir ara “Çık kitabı getir” dedi. Bana “Bu kitap başıma bela oldu ne yapacaksan yap” dedi. Olur dedim Ankara’ya döndüm. Ankara’da Dost Yayınları’nın sahibi Salim Şengil’e verdim. Salim Şengil büyük romancı Nezihe Meriç ile evli. Salim amca Nezihe Hanım’a vermiş okusun diye benim haberim yok. Aradan bir süre geçti sabah yedi ya da altı buçuk güm güm Ankara’da kapı çalıyor. Nezihe Meriç “Ulan mahvettin beni” dedi. Ne yaptım dedim “Eşek” dedi böyle konuşur. “Ben bunu okurken ağlaya ağlaya geberdim” dedi. Türkiye’nin en büyük yazarlarından biri ağlaya ağlaya mahvoldum dedi. Ve ödül aldı. Ödülü veren kadro Türkiye’nin en büyük yazarlarıdır. Fethi Naci’dir Vedat Günyol’dur yani boş palavra bir ödül değildir. Türk romancılığının 20 en büyük romanını seç de bana ben ilk ona koyarım.”

Ailesi 49 yıl sonra mahkemeye başvurdu! ‘Yılmaz Güney’in öldürdüğü hakim Sefa Mutlu’nun mezarı açılsın’

Kaynak: TELE1