Ozan Bingöl 2024’teki vergi zamları için oran verdi!

Yayın tarihi: 24 Eylül 2023 Pazar 10:24 am - Güncelleme: 24 Eylül 2023 Pazar 10:24 am

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, 2024 yılında vergi ve harçlara en az yüzde 55 oranında zam geleceğini tahmin ettiğini söyledi.

Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, Orta Vadeli Plan hakkında Sözcü’ye açıklamalarda bulundu.

Dr. Ozan Bingöl, yerel seçime kadar anestezik boyutu yüksek dolaylı vergi artışlarıyla devam edileceğini belirterek, “Asıl sıkı maliye tedbirleri seçim sonrasında olacak. Canımız fena yanacak, zamları iliklerimize kadar hissedeceğiz. En büyük mali önlem olarak, çalışan maaşlarının artışındaki sınırlamalar karşımıza çıkacak” dedi.

“Bütçedeki delik büyük diyeceğim fakat ortada bütçe falan kalmamış” ifadelerini kullanan Bingöl, “Orta Vadeli Program’a (OVP) göre önümüzdeki dört yılda toplanması hedeflenen vergi 32.5 trilyon lira, hedeflenen bütçe açığı 7.9 trilyon lira, ödenmesi hedeflenen faiz gideri ise 6 trilyon lira. Bizler daha çok vergi ödeyeceğiz, onlar daha çok harcama yapacaklar fakat kime, nasıl, hangi ölçülerle” diye konuştu.

Önümüzdeki süreçte tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, harçlar, ek gayrimenkul ve bazı Özel Tüketim Vergi (ÖTV) kalemlerinde artışlar olabileceğine dikkat çeken Bingöl, “Çünkü OVP’ye göre bu yıl sonundaki bütçe açığı ortalama 1.6 trilyon lira olarak öngörülüyor. Bu kadar büyük açık rakam; vergi artışlarının devam edeceğinin en kuvvetli sinyali” açıklamasını yaptı. Emeklilere verilen laflara rağmen maaşlarda talep edilen düzenlemenin yapılmaması ile ilgili de Bingöl, “Yapılacak artışın bütçede bir karşılığı var mıdır wdiye bakmadan söz verilemez. Bu bütçe hakkının ve Meclis’in yok sayılması” dedi.

“VERGİ VE HARÇLARDA EN AZ YÜZDE 55 ARTIŞA HAZIR OLUN”

“Eylül ve ekimde enflasyon ‘0′ dahi gelse 2023 yılı Yeniden Değerleme Oranı (YDO) yüzde 55’in üzerinde olacak” ifadelerini kullanan Bingöl, “Bu da 2024’te vergi, harç ve cezalara en iyimser tahmin ile yüzde 55’in üzerinde zam demek. Yüksek YDO ile vergi ve cezalarını artırmak, 2023’ün yüksek enflasyonunun bir kısmını 2024’e sürüklemek sonucunu da doğuracak. Örneğin 2022’de üç yıl ve üzeri bir pasaport harcı 1.478,30 TL idi, 2023’te 4.943,50 TL’ye çıktı. 2024’te en iyimser tahminle ortalama 7.645 lira olacak” diye ifade etti.

Kuryelere kötü haber! Yemek siparişlerine vergi takibi geliyor