Oyun endüstrisi 2023’te düşüşe geçti

Yayın tarihi: 14 Haziran 2023 Çarşamba 9:00 am - Güncelleme: 13 Haziran 2023 Salı 1:36 pm

Oyun sektörü her ne kadar düzenli bir büyüme trendi gösteriyor gibi dursa da aslında gerçek pek de öyle değil.

Oyun endüstrisinde en büyük oyuncu olma niteliğini taşıyan Çin, son dönemde yaşanan durgunluk dalgasının etkisi altında. 2022’de oldukça etkileyici bir büyüme sergileyen bu dev pazar, 2023’te aynı parlak performansı sergileyemedi.

Çin’in oyun pazarı 2022’de yaklaşık 45.5 milyar dolarlık bir gelir elde etti. Bu başarı, Tencent ve NetEase gibi Çinli devlerin katkılarıyla sağlandı. Ulusal oyun şirketleri, küresel mobil oyun gelirlerinin %47’sini ve PC oyun gelirlerinin %39’unu kontrol ediyor.

oyun

Ancak, 2023’te bu parlak tablo bir miktar kararıyor. Tahminlere göre, PC oyun gelirleri 14.5 milyar dolara düşerken, mobil oyun gelirleri 32.3 milyar dolar ve konsol gelirleri 2.38 milyar dolar olacak. Bu süre zarfında, oyuncu sayısının ya düşüş göstermesi ya da stabil kalması bekleniyor.

İlginizi çekebilir: App Annie son 10 yılın en iyi uygulama ve oyunları ile karşımızda!

Fakat, Çin oyun pazarının gerçek patlama yılları henüz gelmiş değil. Beklentilere göre, 2027’de Çin 57 milyar dolarlık gelir elde edecek. Bu süreçte mobil oyun gelirlerinin yaklaşık %20 oranında, PC ve konsol gelirlerinin ise %10 dolayında artması bekleniyor. Aynı dönemde, oyuncu sayısının 730 milyonu aşması öngörülüyor.

Sonuç olarak, Çin oyun endüstrisi, belirli dönemlerde bazı zorluklarla karşılaşsa da, uzun vadede devasa bir büyüme potansiyeli barındırıyor. Bu, Çin’in hem yerli hem de global oyun endüstrisindeki gücünün bir göstergesi ve gelecek beklentileri bu dev pazarın hızla büyümeye devam edeceğini işaret ediyor. Oyun pazarı sönük bir görünüm sergiliyor.

Godzilla, Apple Vision Pro’ya geliyor