Şimdiye kadar, oturumunu kapatmış kullanıcılar tweet’leri ve kullanıcı profillerini kontrol edebiliyorlardı. En azından şimdilik. Çünkü uygulamanın sahibi Elon Musk, atılan Tweet’leri görebilmek için kullanıcıların ya bir hesaba kaydolmaları ya da giriş bilgilerini girmelerini isteyecek.
Şirket, bunun teknik bir hata mı yoksa kasıtlı bir karar mı olduğunu doğrulanamıyor. Bunda da çok şaşırmamak lazım. Çünkü Musk şirketi devraldıktan sonraki ilk hamlelerinden biri iletişim ekibini tamamen ortadan kaldırmak oldu.
Hatırlayanlar bilir.
Twitter, Nisan ayından itibaren oturumunu kapatan kullanıcılara, arama özelliğini kapatmıştı. Yani arama özelliğini kullanmak için oturum açılmış olması gerekiyor. Dolaysıyla bu yeni karar muhtemelen bilerek yapılan bir eylem.
Bu ve diğer API değişiklikleri gibi hamleleri, Google’ın arama sonuçlarına
tweetleri dahil edebilmesi gibi konularda ne tür bir etkisi olacağı henüz belirsiz. Ama bu değişiklik Twitter gibi halka açık platformlardan veri toplayan hizmetlerin önünde ciddi bir engel teşkil ettiği bir gerçek.
Yalnız. Tweetlerin yalnızca oturum açmış kullanıcılar tarafından görülebilir hale getirilmesi, insanları mutlaka bir hesaba kaydolmaya teşvik etmeyecektir. Bir kişi uygulamayı kullanmayan biriyle bir tweet paylaşmak isterse, artık bir bağlantı yerine bir ekran görüntüsü göndermeye daha meyilli olabilir, belki de kullanıcı olmayan kişinin hizmete katılma olasılığını da azaltabilir.
Araştırmacılar, Musk’ın hizmeti satın almasından sonra ABD’li yetişkinlerin çoğunun Twitter’da daha az zaman geçirdiğini tespit etti. Reklam gelirlerinin düştüğü göz önüne alındığında, tweetlere ve reklamlara daha fazla göz atmak için elinden geleni yapacağını düşünebilirsiniz. Potansiyel yeni kullanıcılar ile içerik arasına bir bariyer koymak, çok da mantıklı olmayabilir.
Muhabir: ecevit bıktım