CHP'de genel seçimlerin ardından başlayan ‘değişim’ tartışmaları devam ederken Prof. Dr. Örsan Öymen, CHP genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Öymen partinin genel başkanlığına aday olduğunu açıklarken hem mevcut parti yönetimini hem de 'Değişimciler'i eleştirdi.

Prof. Dr. Örsan Öymen, CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Öymen, genel başkanlığa adaylığını açıkladı. Öymen konuşmasında partinin hem mevcut yönetimini hem de 'Değişimci'leri eleştirerek, "Siyaset bir kariyer yapma platformu değil, siyaset bir dava işi. Ne yazık ki partimiz statükocularla sahte değişimciler arasında sıkışıp kalmıştır. Bir kısır döngü söz konusudur, CHP bir çıkmaz sokağın içindedir. Bizim üçüncü yol açmamız gerekiyor. Bu yol Atatürk'ün yolu, Altı Ok'un yoludur. Bu yolu açmak için 38. olağan kurultayında CHP genel başkanlığına aday adayı olmaya karar verdim ve buradan ilan ediyorum" dedi.

"ADAYIM"

Bu yol Atatürk'ün yolu, Altı Ok'un yoludur. Bu yolu açmak için 38. olağan kurultayında CHP genel başkanlığına aday adayı olmaya karar verdim ve buradan ilan ediyorum"

KILIÇDAROĞLU DUYURMUŞTU

Kılıçdaroğlu dünkü basın toplantısında "İstanbul'dan bir başka arkadaşımız var. O da adaylığını duyuracak" demişti. Eski Genel Başkan Altan Öymen’in yeğeni, CHP eski Parti Meclisi üyesi Prof. Dr. Örsan K. Öymen, 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerinden sonra, CHP'nin 2023 kongre ve kurultay sürecinden önce, “CHP’de devrim Türkiye’de devrim” mottosuyla CHP İlke ve Demokrasi Hareketi’nin kurulmasına öncülük etmişti. Öymen'in açıklamaları şöyle: "Buraya Anıtkabir'den geldik. Biraz önce CHP'nin kurucusu ve ilk genel başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü ziyaret edip öyle geldik. Haziran ayında CHP İlke ve Demokrasi Hareketi adlı bir hareketi kurduk. Temel amacımız, parti içi demokrasinin sağlanması ve partinin kimliğine ideolojisine sahip çıkılması. Bu çerçevede seçimlerden sonra analiz yayımladık. Daha sonra Kemal Kılıçdaroğlu'na açık bir mektup yazdık.

TESPİTLERİNİ SIRALADI

Bu CHP'deki kongre ve kurultay sürecini seçimlerle bir ele almak gerekiyor. buradaki bir kaç tespiti ortaya koymak isterim:
  1. Mevcut yönetim ve genel başkanın liderliğinde 13 yılda girilen seçimlerin tamamı kaybedilmiştir.
  2. CHP'nin oyu yüzde 22 ile 26 bandı arasına bir yere takılmıştır. Oylarımızı uzun yıllardır partimiz arttıramamıştır.
  3. Yüzde 48 alınan oy elbette önemli fakat önceki Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde muhalefet partilerinin gösterdikleri cumhurbaşkanı adaylarıyla aynı. Elbette tek adayla seçime girilmesi önemli ancak ne yazık ki oy oranında artış sağlanamamıştır.
CHP'nin oy oranının belli bir oranda olduğunu söyleyen kaderci bir anlayış var, bunu kabul etmiyoruz. https://tele1.com.tr/canli-ozgur-ozel-genel-baskan-adayligini-acikladi-914922/

"BU KADAR KAYBEDİP BU KADAR UZUN SÜRE GENEL BAŞKAN OLAN VAR MIDIR?"

CHP'de bir yönetim değişikliği olmaması durumunda önümüzdeki seçimlerde de başarılı sonucun alma oranı oldukça düşüktür. Bütün kongreler, halktan gelen tepkiler, ilçe kongreleri bunu göstermektedir. Normalde demokratik bir ülkede bir genel başkan 1 veya 2 seçim kaybedilirse genel başkan istifa eder. Ne yazık ki partimizde böyle bir gelişme yaşanmamıştır. Bu kadar çok seçim kaybedip bu kadar uzun süre genel başkanlık görevine devam eden başka bir ülkede var mıdır, ben baktım bulamadım.

"OYU YÜZDE 1'İ BULMAYAN PARTİLERE VEKİL VERİLMESİ HALKIN TEMSİLİYET HAKKININ GASPIDIR"

Partinin ilçe ve il örgütlerine danışılmadan parti meclisinde ayrıntılı tartışmalar yürütülmeden kararların alınması büyük hatalara neden olmuştur. Örnek vermek gerekirse, oyu yüzde 1'i, 2'yi bulmayan partiler CHP listesinden milletvekilleri elde etmiştir. Bu halkın temsiliyet hakkının gaspıdır. Milletvekillerinin belirlenmesi konusunda ön seçim uygulanabilirdi.

"CHP KİMLİĞİNİ YİTİRMİŞTİR"

CHP kimliğini yitirmiştir, kaybetmiştir. CHP kimliğinden uzaklaşmıştır. CHP'nin bir üyesi partinin temel ilkelerine uymakla yükümlüdür. Partinin temel ilkelerinin ne olduğu bellidir. Bu ilkeleri keyfinize göre seçebileceğiniz bir durum söz konusu değil, partimizde ideolojik bütünlük sağlanamamıştır. Bu halkta güven sorununa yol açmıştır, partinin neyi temsil ettiği belirsizdir.

'DEĞİŞİM'CİLERİ ELEŞTİRDİ

Bir 'Değişim' hareketinden söz ediliyor. Acaba bu arkadaşlarımız daha önce bu ideolojik, lojistik, stratejik  hatalar yapıldığında seslerini çıkarmışlar mıydı? Sorunun parçası oldular, sorunu nasıl çözecekler? Zaman zaman altına imza attılar birçok kararın. Değişim taleplerinde bir umut göremiyorum ben. 'Değişim' talebinde bulunanlar partinin temel ilkelerine, Altı Ok'a, Atatürk'ün Aydınlanma Devrimleri'ne ne kadar sahip çıkıyorlar? Satır aralarında değiniyorlar. Mevcut yönetim ile değişim talebinde bulunanlar arasında ne kadar fark var, belki nüanslar olabilir.

"PARTİMİZ STATÜKOCULARLA SAHTE DEĞİŞİMCİLER ARASINDA SIKIŞMIIŞTIR"

Siyaset bir kariyer yapma platformu değil, siyaset bir dava işi. Ne yazık ki partimiz statükocularla sahte değişimciler arasında sıkışıp kalmıştır. Bir kısır döngü söz konusudur, CHP bir çıkmaz sokağın içindedir. Bizim üçüncü yol açmamız gerekiyor.

"ADAYIM"

Bu yol Atatürk'ün yolu, Altı Ok'un yoludur. Bu yolu açmak için 38. olağan kurultayında CHP genel başkanlığına aday adayı olmaya karar verdim ve buradan ilan ediyorum"