Özgür Özel genel başkan adaylığını açıkladı!

Yayın tarihi: 15 Eylül 2023 Cuma 1:41 pm - Güncelleme: 15 Eylül 2023 Cuma 6:18 pm

Genel seçimlerin ardından başlayan ‘değişim’ tartışmalarının baş aktörlerinden biri olan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, kritik kurultay öncesi genel başkan adaylığını açıkladı. “CHP’yi iktidar yapmak için genel başkanlığa adayım” diyen Özel’e basın açıklaması sırasında CHP’li bazı milletvekilleri de eşlik etti.

Türkiye’de 14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından CHP’de başlayan ‘değişim’ tartışmaları devam ediyor. Bu süreçte, ‘değişim’ mesajlarıyla öne çıkan isimlerinden biri olan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Genel Merkez’de düzenlediği basın toplantısıyla genel başkan adaylığını resmen açıkladı. Özel, “CHP’yi iktidar yapmak için genel başkanlığa adayım” dedi.

Özel’i destekleyen milletvekilleri, MYK üyeleri ve Özel’in eşi Didem Özel ile kızı İpek Özel de açıklamayı izlemek üzere CHP Genel Merkezi’nde hazır bulundu. Kritik açıklama öncesinde Özel’i destekleyen ekip toplantı salonunda bir araya gelerek fotoğraf çektirdi.

GENEL MERKEZDE AÇIKLAMA YAPTI

Özel, saat 14.00’te CHP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda parti yönetimine ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştirilerde bulunan Özel, şunları söyledi:

*Bugün dinleyeceğiniz 28 Mayıs sabahı Manisa’da, Balıkesir’de, Mersin’de, İstanbul’da, Malatya’da, Şanlıurfa’da, İzmir’de, Ankara’da,  Adana’da, Edirne’de, 81 ilde uyanıp da o gün bugündür huzurlu bir uyku uyuyamayanların hikayesidir. Artık korkmaya gerek olmadığını, çünkü korkulanın olduğunu bilenlerin hikayesidir. Bu bir yolculuğun hikayesidir. Sonu nedir diye düşünmeden yola çıkanların bundan sonra bana ne olur acaba diye endişe etmeyenlerin ifadesidir. Seni bu karara ne itti, hangi gruplar diye soranlara, babamın, benim ve kızımın arkadaş grupları diye cevap verenlerin hikayesidir.

*30 yıldır sönmeyen Madımak ateşinin zaman aşımı kararıyla yürekleri dağlamasına engel olamamanın hikayesidir. Hiçbir şey olmamış gibi davranmaya itiraz edenlerin hikayesidir. Bir daha aynı hataları yapmamak için azim ve inanç taşıyan gençlerin ve kadınların hikayesidir.

*Bu Türkiye’yi değiştirmek için, CHP’yi değiştirmeye inanan kadroların hikayesidir. Lider değişikliğinin ötesinde, gücü kadrolardan alan ve kadrolarına güç veren bir hareketin hikayesidir. Bu hikaye Atatürk’ün cumhuriyetle bir tuttuğu iki büyük biri eserinden biri CHP’yi baba evi bilen Atatürkçülerin hikayesidir. Bu hikaye namussuzlardan daha cesur olan namusluların, İsmet Paşa’nın hikayesidir. Bu hikaye, ‘CHP alın yazısı devrimcilik olan bir partidir’ diyen Karaoğlan’ların hikayesidir.

*Ellerinizdeki kitapçık bu amasız fakatsız çıkılan yolculuğun ilk adımıdır. İlk adımdır ama kararlıdır, birikmiştir, kolektiftir. Tek bir kişinin değil bir kadronun attığı adımdır. Parti yönetimi yenilginin nedenlerini araştırıp yeni bir yol haritası çizmedi. Parti içi iktidarı korumaya odaklandı. Parti yönetimi durumu onarmaya yönelik adımlar atmak yerine bu kırılmayı görmezden gelmeyi tercih etti.

*En büyük değişimler, en büyük kırılmaların yaşandığı dönemlerde gerçekleşir. Tarihin böyle bir aşamasındayız. Bu bilinçle yeni yüzyılda yeni bir siyaset için yol alacağız. Ülkemizin kaderini değiştiren nice devrime imza atan bir siyasi irade bunu yine yapacak güce ve kudrete sahiptir.

“PARTİ YÖNETİMİ PARTİ İÇİ İKTİDARI KORUMAYA ODAKLANDI”

*Seçim öncesi Türkiye’de oluşan ‘büyük umut ve değişim inancı’ hızla hayal kırıklığına dönüştü. Toplumsal taleplerin aksine partimizin yönetimi yenilginin nedenlerini araştırıp yeni bir yol haritası çizmedi. Alınan sonuca farklı bahaneler üretti ve yenilginin siyasi sorumluluğunu maalesef üstlenmedi. Parti içi iktidarı korumaya odaklandı. Güven duygusunu yitiren seçmenimiz, partimizi, hatta siyaset kurumunu terk edecek kadar yoğun bir duygusal kopuşa sürüklendi. Parti yönetimi bunu tespit etmek ve onarmak yerine bu kırılmayı gözden gelmeyi tercih etti.

*’Değişimin 100 yılı, 100 yılın değişimi’ hedefiyle çıktığımız bu yoldaki tutum belgesinde, ülkemizin ne durumda olduğuna dair, makroekonomik politikalardan emekçilerin sorunlarına, barınma krizinden sığınmacı sorununa kadar, bir dizi başlıkta, ülkemizin yarınları için… Çoğulculuktan kuvvet ayrılığına, yargı bağımsızlığından toplumsal barışa, hak temelli sosyal devletten planlama odaklı kamucu kalkınmaya, aktif sosyal politika uygulamalarından savunma sanayine ve bir demokrasi sorunu olarak gördüğümüz Kürt sorunundan dış politikaya kadar tutum alıyor ve çözüm önerilerimizi sunuyoruz.

* Yeni yüzyılda yeni bir siyaset için yeni yaklaşımlarla yol alacağız. Ülkemizin kaderini değiştiren, nice devrime imza atan bir siyasi irade bunu yine yapacak güce ve kudrete sahiptir. Daha önce başardık, yine başaracağız. İş cinayetlerini artıran üretim baskısından, grev yasaklarından sendikal baskıya emekçi sınıfının yanından ödünsüz pozisyon alıyoruz. Kutuplaştıran siyaset anlayışını reddediyoruz. Etnik ve mezhepsel kutuplaşmayı kabul etmiyoruz. Tüm farklılıkları kucaklıyoruz. Toplumu dikine kesen ve ayrıştıran siyaseti reddediyor, yatay siyaset anlayışını savunuyoruz.

“39 MİLLETVEKİLİNİN VERİLMESİ UNUTULMAYACAK HASARLAR BIRAKTI”

*İttifak siyaseti, ittifak kuranların birbirine benzediği bir siyaset olmamalıdır. İttifaklar, parti vicdanında karşılık bulacak şekilde tasarlanmalıdır. Partimizin 39 milletvekilini başka partilere vermesi parti tarihinde unutulmayacak hasarlar bırakmıştır. Bu süreç parti içi denetime kapalı olarak yürütülmüştür. Seçilmiş kurullar dahi bilgilendirilmemiştir. Sorumluluk üstlenmeyen yönetim tarzı kabul edilemez.

ADAYLIĞINI AÇIKLADI

*Kadınların etkin olacağı siyaset tarzını etkin kılmak için, sağlık hizmetlerinden herkesin yararlanabileceği bir Türkiye için, başka Somalar, Ermenekler yaşanmaması için, CHP Genel Başkanlığı’na adaylığımı ilan ediyorum. Çağrımız Türkiye Cumhuriyet’i vatandaşlarınadır. CHP değişirse Türkiye değişir.

SORULARI YANITLADI

Gazetecilerin sorularına yanıt veren Özel, grup başkanlığına devam edip etmeyeceği ile ilgili, “Kurultay tarihi belirlenmiş değil. Ekibimizle ilgili değerlendirmeyi yapacağız” dedi.

İMAMOĞLU’NUN TEBRİK MESAJINA YANIT

Özel, kendisini tebrik eden ilk isim olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na da cevap verdi. Özel, “Mesajını az önce gördüm. O da bu partinin bir evladıdır, çok teşekkür ediyorum” dedi.

Özgür Özel’in konuşması biter bitmez İmamoğlu’ndan destek mesajı

GRUP BAŞKANLIĞINA DEVAM EDECEK Mİ?

Özel, grup başkanlığına devam edip etmeyeceği ile ilgili ise şunları söyledi:

“Yarından itibaren il kongrelerimiz yapılacak. Özgür Özel, halkın yanında. 50 gün boyunca çalışmaya devam edeceğiz. Kurultay kararı alınmış değil, bundan sonraki süreçte bu değerlendirmeyi yapacağız. Ben kazanırsam Genel Başkan ve Grup Başkanı olacağım. Bu süreçle ilgili durumu ikilik olarak tanımlamamak gerekiyor” dedi.

Özgür Özel kurultay için tarih verdi! İstifa edecek mi?