Orhan Sarıbal: Koruma bandı olması gereken yerler imara açılmış

Yayın tarihi: 17 Mart 2023 Cuma 2:30 pm - Güncelleme: 17 Mart 2023 Cuma 2:45 pm

CHP’li Orhan Sarıbal, Şanlıurfa ve Adıyaman’da meydana gelen sel felaketinin ardından bölgede yaşanan son gelişmeleri TELE1 canlı yayınında aktardı. Şanlıurfa’da koruma bandı olması gereken yerlerin imara açıldığına dikkat çeken Sarıbal, Abide Köprülü Kavşağı’nın ise dere yatağına inşa edildiğini belirtti. Sarıbal, “Bu yaşanan selin temel sorumlusu insanoğlu, iktidar ve siyasetçiler” dedi.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin acısı sürerken, afet bölgesinde dün etkili olan kuvvetli yağışlar Şanlıurfa ve Adıyaman’da sel felaketinin yaşanmasına sebep oldu. Adıyaman ve Şanlıurfa’da birçok yerleşim yeri sular altında kalırken, 17 yurttaş selde hayatını kaybetti.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, afet bölgesinde yaptığı gözlemlerini ve kentte yaşanan son gelişmeleri TELE1 muhabiri Engin Açar’a aktardı. Sel felaketinde 8 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Abide Köprülü Kavşağı’nın dere yatağı üzerinde kurulduğunu belirten Sarıbal, can kayıplarından ise iktidarın sorumlu olduğunu söyledi.

Sarıbal’ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

“KENTİN TÜMÜNDE SU YOK”

“Kentin bütününde su yok şu anda. Abidiye merkezi, Karakoyunlu Köprüsü, sadece buralarda sel olmasına rağmen kentin tümünde su yok. Duş alamıyor, tuvalete çıkamıyor insanlar. En önemlisi içme suları yok. Tamamen çökmüş altyapı.”

“DEREYİ KAPATIP 8 İNSAMIMIZA MEZAR OLAN ALT GEÇİT YAPILMIŞ”

“Cavsak Deresi’nin hattı burası. Aslında burada dere var. Bu dere önce kapatılmış, tüneller yapılmış. Daha sonra 8 insanımıza mezar olan alt geçit, bat-çık yapılmış. Bu iktidarın adeta dünyaya sunduğu bir mucizeymiş gibi bu bat-çıklar, bütün Türkiye’de yağışlarda adeta hayatı cehenneme çeviren yerler. Burada da gördüğümüz gibi, 8 insanımızla adeta ölüm kavşağına dönmüş yerler.”

Şanlıurfa’da selin etkisi havadan görüntülendi! Şehir sular altında

“BİNLERCE YILDIR AKAN DERE KAPATILMIŞ”

“Cavsak Deresi’nin gideri kapatılmış. Önüne otel yapılmış. Bu oteli derenin gidişin üzerine kapatmışlar. Yaklaşık 1 kilometrelik alanda, binlerce yıldır doğanın su giderlerini taşıyan bu dere kapatılmış. Adeta ölüm geçitlerine, bir cinayete çevrilmiş.”

“BU SELİN TEMEL SORUMLUSU İKTİDAR VE SİYASETÇİLER”

“Bu yaşanan selin temel sorumlusu insanoğlu, iktidar ve siyasetçiler. Sadece Karakoyunlular, binlerce yıl önce bu derelerin taşma riskini görerek Şanlıurfa Kalesi’nin yaşamlarını sürdürmüşler. Bundan sonraki iktidarlar kent merkezine bu binaları dikmişler. Selin bu kadar ağır bedel ödetmesinin temel nedeni politikacıların almış olduğu karardır.”

Şanlıurfa’da eğitim bir gün daha ara

“KORUMA BANDI OLMASI GEREKEN YERLER İMARA AÇILMIŞ”

“Bu tüp geçit, burada olmasa da üstten bir köprü yapılsa bir tek can yanmayacaktı. Öbür tarafta Karakoyunlu’nun hemen yanında koruma bandı olması gereken yerlerin tümü imara açılmış. Ne olmuş? O dere taştığında direkt evlere… En çok ölüm o evlerde var. O insanlar perişan. Hala yarım metre, bir metre balçık var.”