Orhan Pamuk patates soğan mes’elesi

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2021 Çarşamba 12:54 pm - Güncelleme: 28 Temmuz 2021 Çarşamba 6:30 pm

Sayıl Cengiz Gündoğdu

Dün gece uykum kaçtı, uyuyamadım. Bunun sebebi hikmeti Nobel kazanmış büyük bir yazar olan Orhan Pamuk’un açıklama yapması idi. Büyük yazar Orhan Pamuk’u Nobel aldı diye alkışlayamadık.

Neden.

Çünkü müfteri kılıklı, insan sevmeyen, tabiatı sevmeyen, denizleri dağları sevmeyen edebiyat ve vatan düşmanları, cihan şimal yazar Orhan Pamuk’u bu vatanda yaşayamaz duruma getirdik.
Orhan Pamuk eserleriyle başarıdan başarıya koşarken sizler komplo kurdunuz. Senelerce alınteri dökerek yazdığı ve meydana getirdiği eserleri tükürükle boğmaya kalktınız. Oysa bizler, bu büyük yazarın eserlerini hasretle, gözlerimiz yolda heyecanla bekledik. Komplo teorileri icat edenler, bizim bu eserlerlerden keyif almamıza engel oluyorsunuz.

Orhan Pamuk’un son şaheseri piyasa verilince şemaat ve fesat tellaları kargalar gibi türediler ve komplo kurdular.

Ve Zübeyde hanım iki kez evlenmiş ve Atatürk muezzep olmuş. Şimdi burada tenkide muhatap olan Atatürk değil. Atatürk bir defa evlendi. İki defa evlenen Zübeyde hanım. Tenkide muhatap olan Atatürk değil. Zübeyde hanım hatta ve hassaten Orhan Pamuk, dostlarıyla yediği bir akşam yemeğinde Atatürk’e sempatisini belli etmişti.
Orhan pamuk aleyhtarları Türkiye lehine bir şey varsa bunlar hemen Türkiye lehine olana aleyhtarı olurlar.

Timsal Kanal İstanbul. Muasır medeniyet seviyesine çıkmamız lazım geliyorsa bittabi bu zaruri bir adımdır ki, orda muasır medeniyet vardır. Türkiye aleyhtarları bunda Türkiye lehine bir şey görürlerse buna hemen itiraz ederek Türkiye aleyhtarı vaziyet alırlar. Nazar-ı dikkatinize arz olur ki bunlar Orhan Pamuk’a da aleyhtardır.

Temsil patates ve soğan… İnsan patatese ve kuru soğana aleyhtar olabilir mi. Ve fakat bir insan patates ve soğana aleyhtar ise buna taaccüp etmek lazım gelmez mi. Çünkü patates ve soğan ne zaman ki halk tezviri yapılır bunlar halk karın ağrısına tutulmuş gibi bir hareketin içine girerler. Bu vaziyete bakıp taaccüp etmemek mümkün mü.

Kadim asırların alim ve feylesofu Faruki buyurur ki “Ey oğul sakın olaki kıskanç olup tırnaklarını yeme. Ol vaciptir ki tırnak yeme batında sefalete ve celadete yol açmaktadır ki acaip velhasıl insan ters yüz almaya meyillidir. Ol bapta sen sen ol oturduğu yerde ey oğul…

Temsil Orhan Pamuk’tan sana ne, patatesten soğanda sana ne, otur oturduğun yerde.

Not:Geçtiğimiz hafta ABD’nin Newyork’taki film endüstrinin galasına davetliydim. Gecenin sürprizi dünyaca ünlü aktiristi Rita Mayon’du.

Rita Mango merdivenlerden inerken tüllerden yapılmış beyaz elbisesinden bütün vücut hatları görünüyordu. Ve o bir antik Yunan ihalesi gibi merdivenlerden inerken, ben “Yorgun musunuz” dedim. Bütün bedenimi saran bir sesle “Hayır yorgun değilim” dedi. Ben düşmemek için trabzana tutundum. Ne yazık, Rita yürüyüp gitti.

Hazırlayanlar:

Üst sınıf gözlemcisi Serpil

Alt sınıf gözlemcisi Gültekin

Mizansen:Faruk

Not: Beni Amerika’ya gönderen ve bütün masraflarımı karşılayan gazetem ve patronuma teşekkür ederim.