Önlemlerinin kaldırılmasının üzerinden bir ay geçti, bu süreçte neler yaşandı?

Yayın tarihi: 1 Temmuz 2020 Çarşamba 1:08 am - Güncelleme: 1 Temmuz 2020 Çarşamba 1:08 am

Hükümetin koronavirüs salgınına karşı alınan önlemleri kaldırmasının üzerinden tam bir ay geçti. Bu süreçte salgının yayılımını ve artan vakaları değerlendiren Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Yöneticisi Prof. Dr. Sarp Üner, kaldırılan her önlemin ve atılan adımın 2 ya da 4 hafta izlenmesi ve sonuçlarına göre bir sonraki adımın atılması veya geri adım atılması gerektiğini söyledi. Ancak 1 Haziran’da tedbirlerin büyük çoğunun ve birdenbire kaldırıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Üner “Bu nedenle artık hangi önlemin kaldırılmasının neye yol açtığını bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Evrensel.net’in haberine göre;

NORMALLEŞMEYLE VAKALAR ARTTI

1 Haziran’dan bugüne yaşanan bir aylık süreci özetleyen HASUDER Yöneticisi Prof. Dr. Sarp Üner, haziran ayının ilk haftasında ortalama hasta sayısının 880 civarında olduğunu, ikinci hafta ise hasta sayısının yüzde 30 artarak 1150’ye yükseldiğini hatırlatarak “Üçüncü haftaya baktığımızda sayılar 1349’a ulaşmış. Haziranın son haftasına baktığımızda 1370’e yakın bir vaka olmuş. Normalleşmeye geçilince hasta sayımız giderek arttı. Milyonlarca öğrencinin girdiği lise ve üniversite giriş sınavlarını da düşündüğümüzde temmuz ayında bu vakaların daha da artma ihtimali var” dedi.

YOĞUN BAKIMDA ARTIŞ

Hayatını kaybedenlerin sayısının nispeten aynı olduğunu belirten Üner, buna karşın yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısındaki artışa dikkat çekti. 5 Haziran’da aktif vakaların yüzde 2’si yoğun bakımdayken 26 Haziran itibariyle bunun yüzde 4’e çıktığına dikkati çeken Üner, “Şimdi yoğun bakımda yatan hasta sayısı 1000’in üzerine çıkmış durumda. Bu süreçte koronavirüse yakalananların sayısının yaş, cinsiyet dağılımı gibi detaylı verilere ise sahip değiliz. Bakan Bey’in toplantılarına baktığımızda artık daha genç yaş gruplarında görülmeye başladığını anlıyoruz. Yoğun bakımda bu dağılımın nasıl olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Prof. Dr. Üner bu bir aylık süreçteki en önemli sorunun ise salgın tedbirlerinin kontrolsüz bir şekilde kaldırılması olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Salgına karşı önlemlerin gevşetilmesi adım adım yapılmalı. Her adımın 2 ya da 4 hafta izlenmesi, rakamlarla bilimsel olarak ortaya konması, sonuçlarına göre bir sonraki adımın atılması veya geri adım atılması gerekirdi. Ancak 1 Haziran’da tedbirlerin çoğu birdenbire kaldırıldı. Bu nedenle artık hangi önlemin kaldırılmasının neye yol açtığını bilmiyoruz.”

SALGINDA SONBAHARA DİKKAT!

Yaz aylarında vaka sayısında düşüş beklentisi, çoğu önlemlerin kaldırılması nedeniyle boşa düştü. Bu nedenle havaların soğumasıyla birlikte sonbaharda mevsimsel grip ve koronavirüs vakalarının artacağı konusunda kaygılar ve uyarılar da artıyor. Buna ilişkin sorumuza yanıt veren Üner, “Buna ben de katılıyorum. Yazın açık havada daha fazla bulunma imkanı olduğu için bir derece olumlu etkisi olabilir. Ancak sonbahar ve kışa doğru mevsimsel grip ve bağlı hastalıklar artacak, kapalı ortamda daha fazla zaman geçireceğimiz için böyle bir tehlike var” dedi.

“EN ÖLDÜRÜCÜ HASTALIKLAR ARASINDA YER ALABİLİR”

Dünyada da salgının artışta olduğu bilgisini veren Üner, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Genel Direktörü Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından yapılan uyarıya atıfta bulunarak, salgının daha önce başladığı Çin ve Avrupa gibi ülkelerde vakalar azalırken Asya, Afrika ve Güney Amerika’da artış gösterdiğini söyledi. Bazı ülkelerdeki tedbirlerin gevşetilmesinin vaka artışlarına neden olduğunu söyleyen Üner, “Dünya çapında genel olarak artış var. Salgının başında koronavirüsün öldürücülüğünün az olduğu söylense de öyle devam ederse en çok öldüren 10 hastalık arasına girecek” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

HAZİRAN’IN TABLOSU AĞIR OLDU

Hükümet, 1 Haziran’da koronavirüsle mücadelede birçok önlemi birden kaldırıp normalleşme ilan edince vaka sayıları da yeniden arttı. 31 Mayıs’ta 163 bin 942 olan toplam vaka sayısı 34 bin 671 artarak 198 bin 613’e çıktı. Yine vefat eden hasta sayısı 575 artarak 4 bin 540’tan 5 bin 115’e çıktı. 648 olan yoğun bakımda yatan hasta sayısı ise 1018’e yükseldi. Entübe olan hasta sayısı da 287’den 375’e çıktı. 12 Haziran’da sonra ise vaka sayıları bir türlü 1000’in altına düşmedi.

Vakaların sıfırlandığı illerde ise ‘Normalleşme’ adımlarıyla birlikte yeni vakalar görülmeye başladı. Artan vaka sayıları nedeniyle bazı il ve ilçelerde hastanelerde sıkıntılar gündeme geldi. Karantina haberleri de bir türlü ‘Normalleşemedi’ her gün yurdun dört bir yanından yüzlerce evin ya da binanın karantina altına alındığı açıklandı. Tüm bunlara rağmen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka artışlarını verdiği günlük tabloyu açıklarken vatandaşa ‘Tedbirlere uyalım, dikkat edelim’ uyarısı yapmakla yetindi. Bir de 60’tan fazla ilde açık alanda maske takma zorunluluğu getirildi.