Haber

Onlarca yurttaşın ölümüne neden olan binaya 5 kaçak kat yapıldığı ortaya çıktı

Diyarbakır’da depremde yıkılan Sözel Apartmanı'yla ilgili acı bir gerçek ortaya çıktı. Binanın projesinin zemin artı 5 kat olarak tasarlandığı, ancak projenin onaylanıp ruhsat işlemlerinin tamamlanmasından sonra 5 kat daha eklenerek 10 kat olarak inşa edildiği ortaya çıktı.

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinin Ofis semtindeki Kurt İsmail Paşa 2. Sokak'ta yıkılan, 10 katlı Sözel Apartmanı 1993 yılında müteahhit Celal İrkören tarafından inşa edildi. İrkören de aynı binanın enkazında eşiyle birlikte hayatını kaybetti. Yapının proje aşamasında yer alan ve statik projesinde imzası bulunan İnşaat Mühendisi Ş.A. Ankara’da gözaltına alınarak Diyarbakır'a getirildi. Aynı binanın zemin ve birinci katında eski Sözel Dershanesi sahibi Ş.A. da gözaltına alındı. Binanın 30 yıl önce inşa edildiğini, projenin zemin artı 5 olarak tasarlandığını, ancak belediyeye yapılan ruhsat başvurusu ve proje onay işlemlerinden sonra müteahhidin binayı 10 kat olarak inşa edildiği öğrenildi. Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre, inşaatın statik yapısının, kolon ve kiriş ebatları ile çaplarının tamamen 5 kata göre hesaplanarak ruhsatlandırıldığını, ancak bu 5 katın üzerine 5 kat daha eklenmesi nedeniyle binanın olası deprem ve sarsıntılara karşı mukavemetinin zayıfladığı bildirildi. https://tele1.com.tr/11-ili-yikan-deprem-felaketinde-onuncu-gun-35-bin-418-can-kaybi-783879/

İNŞAAT MÜHENDİSİ İTİRAF ETTİ

Binanın proje aşamasında yer alan İnşaat Mühendisi Ş.A. ifadesinde, “Ben proje aşamasında yer aldım. Bina 5 artı 1 olarak tasarlandı. Kolon ve kirişlerin gücü, deprem ve sarsıntılara karşı dayanıklılığı da buna göre hesaplandı. Buna göre demir ve beton kullanıldı. Ancak müteahhit projeyi onaylatıp ruhsatını aldıktan sonra binaya 5 kat daha ekleyerek 10 kat inşa etti. Haliyle 5 kat ruhsat alan bina 10 kat inşa edilince kolon ve iskelet yapısı 5 kata göre hesaplandığı için yıkılması kaçınılmaz oldu” dedi.

“KOLON KESMENİN NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLİRİM”

Binanın zemin ve birinci katında uzun yıllar faaliyet gösteren eski Sözel Dershanesi sahibi Ş.A da ifadesinde kolon kesme iddialarını reddederek, “Ben 40 yıllık bir eğitimciyim. Kesilecek bir kolonun binaya ne tür bir zarar vereceğinin de bilincindeyim. Böyle bir şey söz konusu değil. Biz 10 odalı dershanemizde faaliyet yürüttük. Sonrasında mülkiyeti bana ait olduğu için yine dershane olarak başka bir eğitim kurumuna kiraya verdik. Yıkımdan önce öğretmenlerin çektirdikleri fotoğrafları de dosyaya sunuyorum. Ne benim dönemimde ne de benden sonra kolon kesilmesi veya müdahale edilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Bina 5 kat ruhsat alındıktan sonra 10 kat inşa edildiği için yıkılmıştır. Biz orayı temelden satın almıştık, aldığımızda da bina 10 katlıydı” dedi.

SIĞINAĞI KAFETERYA YAPMIŞ

Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Suçları Soruşturma Bürosu, yıkılan Sözel Apartmanı’yla ilgili binanın statik yapısı, proje ve onaylı ruhsat belgelerinin ivedilikle gönderilmesini istedi. Ancak savcılığa gönderilen yazıda 1993 yılına ait kayıtların ve belgelerin arşiv kayıtlarında olmadığı bildirildi. Müteahhit Celal İrkören'in projeye göre binanın zemin katından merdivenle inilen bodrum katındaki sığınağın duvarlarını yıkarak caddeyi görecek şekilde kaldırıma doğru kapı açtığı ve hava alması için kirişlerin traşlanarak ızgara takıp burayı bir süre kafeterya olarak kullandığı tespit edildi.