Deprem felaketinde can kaybı 47 bini aştı!

Yayın tarihi: 10 Mart 2023 Cuma 3:00 pm - Güncelleme: 10 Mart 2023 Cuma 5:37 pm

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Mersin, Samsun, Trabzon ve Türkiye’nin güney ve doğusunda hissedildi. Deprem sonrasında en büyüğü 7,6 olmak üzere bir deprem daha meydana geldi. Depremlerde 47 bin 932  kişi hayatını kaybetti, 6 bin 444  binanın da yıkıldığı belirtildi. Depremde şu ana kadar açıklanan ölü sayısı 17 Ağustos 1999 Gölcük depremindeki ve 33 bin kişinin öldüğü Erzincan depremindeki ölü sayısını geçti. Felaketin ardından 10 il afet bölgesi ilan edilirken, depremin 10’uncu gününde Elazığ da afet bölgesi ilan edildi.

Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok il, saat 04.17’de Kahramanmaraş merkezli Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde depremle sallandı. AFAD’dan alınan bilgiye göre yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, yurdun büyük büyük bölümünden hissedildi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 7.4 açıkladıktan sonra 7.7 olarak revize etti. Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener “Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz. Bu depremin Akdeniz bölgesinde Tsunami’ye yol açabileceği uyarısını verdik” dedi.

“DEPREMDE 47 BİNİN ÜZERİNDE İNSANIMIZ VEFAT ETTİ”

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu 11 ilimizde yaşayan 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen geniş bir çevrede hissedilen depremde 47 binin üzerinde insanımız vefat ederken, 115 binden fazla insanımız da yaralı olarak kurtarıldı” ifadelerini kullandı. Murat Kurum ise deprem felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 47 bin 932’ye yükseldiğini açıkladı.

AFAD: SİVAS GÜRÜN AFET BÖLGESİNE DAHİL EDİLDİ

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “5’in üzerinde artçı sarsıntılar hissedebiliriz. Vatandaşlarımız hasarlı binalardan uzak durmalı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 8 bin 550 artçı sarsıntının meydana geldi. 4 ayda kaydedilecek deprem sayısı, 17 günde gerçekleşti.” dedi. Tatar, Sivas’ın Gürün ilçesinin afet bölgesine dahil edildiğini duyurdu.

KAHRAMANMARAŞ VE HATAY HARİÇ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki illerde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını bildirildi.

“ARTÇI SARSTINLAR 6 VE ÜZERİNE ÇIKABİLİR”

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, afet bölgesindeki artçı sarsıntıların 6 bin 40 ulaştığını belirterek, “Artçı sarsıntılar devam edecek. Bir bölümü 6 ve üzerine çıkabilir. Hasarlı binalara girilmemesi büyük önem taşıyor. 4 ayda kaydettiğimiz deprem sayısını 13 günde kaydettik. Her 3-4 dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor” dedi.

830 BİN 806 BİNADA HASAR TESPİTİ YAPILDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, deprem bölgesinde 830 bin 806 binada hasar tespitinin yapıldığını, 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olarak saptandığını bildirdi.

ELAZIĞ DA AFET BÖLGESİ İLAN EDİLDİ

TELE1’den Engin Açar’ın gündeme getirdiği Elazığ kenti de depremin onuncu gününde afet bölgesi ilan edildi. Böylece afet bölgesi ilan edilen il sayısı 11’e yükseldi. Açar, TELE1 Deprem Özel yayınında Elazığ’da 100 binanın ağır hasarlı olduğunu ve yıkılacağını aktarmıştı.

Deprem felaketinden etkilenen 11. il: Elazığ

ADANA’DA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SONA ERDİ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden biri olan Adana’da arama kurtarma çalışmalarının sona erdiğini duyurdu. Kirişçi, “Enkazlardan 34 vatandaşımızı çıkardık. 418 vatandaşımız ahirete irtihal etti.” ifadelerini kullandı.

97 KİŞİ ‘YAĞMA’DAN TUTUKLANDI

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede gerçekleşen hırsızlık, yağma, dolandırıcılık olaylarına ilişkin soruşturmalarda 11 ilde 97 şüphelinin tutuklandığı bildirildi.

KAHRAMANMARAŞ’IN TÜRKOĞLU İLÇESİNDE ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİ TAMAMLANDI

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine koordinatör vali olarak görevlendirilen Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Türkoğlu Kaymakamlığı’nda yaptığı açıklamada, ilçe genelinde 730 enkaza 1.300 personelle müdahale edildiğini belirtti.

HATAY SAMANDAĞ’DA CHP’Lİ BELEDİYE AŞ EVİ KURDU

Afetten etkilenen Hatay Samandağ bölgesinde Küçükçekmece Belediyesi mobil aşevi kurdu. Depremzedeler için sıcak yemek ihtiyacını karşılayacak olan aşevi Hatay’in Samandağ ilçesi Mühendis Suphi Güzey İlkokulu’nda hizmet veriyor.

 

KAHRAMANMARAŞ’TA CENAZELERİN KİMLİK TESPİTİ İÇİN KAN ALMA MERKEZLERİ KURULDU

Kahramanmaraş’ta kimliği tespit edilemeyen cenazelerle ilgili, enkazda yakınlarını kaybeden vatandaşların DNA testine ilişkin numunelerinin, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği ile Necip Fazıl Şehir Hastanesi Başhekimliği’nde kurulan merkeze verilebileceği bildirildi.

Açıklamada, “Cenazelerini bulamadığını belirten kişilerin birinci derecede yakınlarından kan örneklerinin alınması, alınan örneklerin kimliklendirmeye esas olmak üzere karşılaştırılması için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği ile Necip Fazıl Şehir Hastanesi Başhekimliği’nde 24 saat çalışma esaslı kan örneği alma merkezleri kurulmuştur” ifadelerine yer verildi.

 

GAZİANTEP’TE YIKILAN BİNANIN MÜTEAHHİDİ TUTUKLANDI

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem felaketinde Gaziantep’te yıkılan Bahar Apartmanı’nın müteahhidi İbrahim Mustafa Uncuoğlu tutuklandı.

Gaziantep’te yıkılan binanın müteahhidi İbrahim Mustafa Uncuoğlu tutuklandı

GSM OPERATÖRLERİ  1  AY BOYUNCA ÜCRET ALMAYACAK

Fuat Oktay: Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone, depremin olduğu andan itibaren bir aylık süre için tüm görüşmeleri ücretsiz sağlayacak

AFŞİN’DE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Deprem felaketinin merkez üssü Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde arama kurtarma çalışmaları tamamlandı.

10 İLDE OKULLARIN AÇILACAĞI TARİH BELLİ OLDU

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer 71 ilde 20 Şubat’ta okulların açılacağını duyurdu. Özer, depremde yıkım yaşanan 10 ilde ise 1 Mart’a kadar eğitime ara verildiğini ve 1 Mart’ta eğitime devam edilip edilmeyeceğine karar verileceğini söyledi.

Depremden zarar görmeyen illerde okulların açılacağı tarih belli oldu

113 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI

Depremden etkilenen 10 ilde Adalet Bakanlığınca ölüm ve yaralanmalara ilişkin “Deprem Suçları Soruşturma Büroları”nın kurulduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Şu ana kadar 10 ilde depremde yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu tespit edilmiş 131 şüpheliden biri tutuklanmış, 113’ü hakkında gözaltı talimatı verilmiştir. Dolayısıyla tüm süreçte hassasiyet sonuna kadar devam edecek. Özellikle ağır hasar alan binalar, ölümlere, yaralanmalara sebep olan binalarla ilgili gerekli adli süreç sonuçlanana kadar titizlikle bunun takibini yapacağız” açıklamasını yaptı.

“131 şüphelinin yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu tespit edildi”

AFET BÖLGESİNDE İŞSSİZLİK VE YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 15 ŞUBAT’TA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, depremden etkilenen illerde işsizlik ödeneği ve yarım çalışma ödeneği ödemelerinin 15 Şubat’ta yapılacağını duyurdu.

ONAY VERİLEN KONUTLARA ELEKTİRİK VERİLECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, deprem bölgesinde vatandaşların dağıtım şirketlerine başvurmaları halinde, uzmanlarca onay verilen hasarsız konutlara elektrik verilebileceğini açıkladı.

ÜNİVERSİTELERİN AÇILIŞI VE ASKERLERİN CELP TARİHLERİ ERTELENDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Üniversiteler yaza kadar uzaktan eğitim görecek, yurtlar depremzedelere açılacak” dedi. Erdoğan, askerlerin celp tarihlerinin mayıs ayına kadar ertelendiğini açıkladı.

JAPONYA ÖZ SAVUNMA KUVVETLERİ UÇAĞI TÜRKİYE’YE GÖNDERİLECEK

Japonya,  Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere yönelik yardımlarda görev alacak Öz Savunma Kuvvetleri (SDF) personeli ve uçağını Türkiye’ye yollayacak.

SDF personelinin, 6 Şubat’taki depremler sonrası sahada faal kuruluşlarla koordinasyon sağlayacağı, uçağın ise bölgelere tıbbi malzeme nakledeceği bildirildi.

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa da düzenlediği basın toplantısında, deprem bölgelerinde görev almak üzere Türkiye’ye sağlık ekibi göndermeye karar verildiğini duyurdu.

PAZARCIK’TA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Depremin merkez üssü Pazarcık’a koordinasyondan sorumlu vali olarak atanan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Pazarcık bölgesinde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını duyurdu.

Depremin merkez üssü Pazarcık’ta arama kurtarma çalışmaları tamamlandı

Deprem felaketinden yeni görüntüler! Hatay’da çok sayıda bina yıkıldı

Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sebebiyle Hatay’da yıkılan binalar ve kent drone ile havadan görüntülendi.

Deprem felaketinden yeni görüntüler! Hatay’da çok sayıda bina yıkıldı

KOCA: 20 BİN VATANDAŞ BÖLGE DIŞINA TRANSFER EDİLDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’dan yaptığı açıklamada “Enkaz altından kurtarılan 20 bin vatandaşımızın, acil müdahalenin ardından hava, kara ambulansları ve deniz araçlarıyla bölge dışı illere transferi sağlandı” ifadelerini kullandı.

EMKLİYE MAAŞI ERKEN YATIRILACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emekli maaşlarının erken yatırılacağını açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Yaşanan deprem felaketi nedeniyle 4A ve 4B kapsamındaki 2023/Şubat ödeme dönemi gelir/emekli aylıkları erken ödenecektir. Geçmiş Olsun Türkiye” ifadelerine yer verildi.

Emekli maaşları erken yatırılacak

120 POLİS 32’İN ÜZERİNDE JANDARMA HAYATINI KAYBETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Soylu yaptığı açıklamada “Şu ana kadar 120 polis ve 32’nin üzerinde jandarma hayatını kaybetti.” dedi. Soylu “Kahramanmaraş’ta 5 bin 323 kişi hayatını kaybetti.” ifadelerini kullandı.

28 BİN 44 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLDİ

AFAD’dan yapılan açıklamaya göre 4 bin 607’di kara ve demiryoluyla, 23 bin 437’si de havayoluyla olmak üzere 28 bin 44 yurttaş deprem bölgelerinden tahliye edildi.

AFAD: ŞANLIURFA’DA ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

AFAD’dan yapılan açıklamada Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığı belirtildi. AFAD’dan yapılan açıklama şöyle:

“Ekiplerimiz, Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Şanlıurfa’daki arama kurtarma Ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir.”

AFAD: Şanlıurfa ve Kilis’te arama kurtarma çalışmaları sona erdi

EĞİTİM’E ARA UZATILDI!

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer eğitim ve öğretime verilen aranın tüm yurtta 20 Şubat’a kadar uzatılma kararı alındığını açıkladı. Özer yaptığı açıklamada “Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle eğitim öğretime verdiğimiz arayı tüm Türkiye’de 20 Şubat’a kadar uzatma kararı aldık” ifadelerini kullandı.

KİLİSTE ÇALIŞMALAR SONLANDI

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Ekiplerimiz, Kilis’te arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Kilis’teki arama kurtarma Ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illere sevk edilmiştir.” denildi.

İSPANYA’DAN GELEN KURTARMA EKİBİ DEPREM BÖLGESİNDE

Deprem bölgesindeki arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere İspanya’nın Sevilla, Valencia, Granada ve Almeria şehirlerinden İstanbul’a gelen 46 arama kurtarma ekibi ile 14 hassas burunlu arama köpeği gece saatlerinde İstanbul Havalimanı’na ulaştı. Arama kurtarma ekipleri buradan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait kargo uçağıyla Adıyaman’a gönderildi.

HATAY’DA SON DURUM

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş TELE1’de  Gürkan Hacır ve Barış Yarkadaş’ın Şimdiki Zaman programına bağlandı.  Hatay’daki son durumu anlatan Savaş “İki binin üzerinde bina yıkıldı. Dört bine yakın insanımızı kaybettik. Şu an giremediğimiz çok fazla bina var.” dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş son durumu anlattı…

İSTANBUL’DAN EK SEFER

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul’dan deprem bölgesine gidecek 1500 gönüllü için Konya’ya 3 ek yüksek hızlı tren (YHT) seferi yapılacağı duyuruldu.

HATAY HAVALİMANI’NI ONARIYORUZ

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden etkilenen Hatay Havalimanı’nda ABB’nin onarım çalışmalarının başladıklarını belirterek, “Kapanan Hatay Havalimanı’nı onarıyoruz. Gelsinler tutuklasınlar” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu: Hatay Havalimanı’nı onarıyoruz gelsinler tutuklasınlar

BAKAN KİRİŞÇİ’DEN BARAJ AÇIKLAMASI

Türkiye’de 110 baraj ve 30 gölet bulunduğunu, bunlardan 90’dan fazlasının incelendiğini belirten Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, şunları kaydetti:

“Elbette bunların böyle deprem dönemlerinde risk oluşturma ihtimali olduğundan, olanca özeni gösteriyoruz. Bahsettiğim şekilde bir barajımız Sultansuyu Barajı, o barajımız kendinden sonra herhangi bir yerleşim yeri olmadığı için ve devamında da Karakaya Barajı bulunduğu için orada herhangi bir problem olmasın düşüncesiyle suyu boşaltmaya zaten başladık. Kimseye de herhangi bir olumsuz etkisi olmayacak, suyu da kaybetmemiş olacağız. Böyle çok minör denilebilecek düzeyde, diğer bazı gölet ve barajlarımızda sızıntılar olsa bile bunların çok önem arz etmediğini belirtmek isterim. Doluluk oranları da belirli bir düzeyde.”

DEPREMZEDELER ANKARA’DA

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, “Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar, depremde yaralanan vatandaşlarımızın tahliyesine devam ediyor. Kahramanmaraş’ta depremden kurtarılan vatandaşlarımız da Ankara’ya getirildi” denildi.

EKREM İMAMOĞLU: HATAY’DAYIZ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptığı açıklamada  “838 personel, 275 araç ve ekipman ile Hatay’dayız. Arama-kurtarma çalışmaları ile şu ana kadar 53 vatandaşımızı enkazdan sağ kurtardık” ifadelerini kullandı

EĞİTİME 10 GÜN ARA

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden etkilene  10 ilde eğitim ve öğretime 2 hafta ara verildiğini duyurdu.

KİLİS’TE ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI SONA ERDİ

Bakan Muş, Kilis’teki duruma ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Kilis’te toplam 466 yaralımız var. Bunların şu an itibarıyla 30’u serviste, 14’ü yoğun bakımda. Geri kalan vatandaşlarımız taburcu edilmiş durumda. 22 vefat var Kilis’imizde. Buradaki 10 vatandaşımız Kilis’te ikamet eden, 12 vatandaşımız da diğer illerden buraya gelen ve vefat eden vatandaşlarımız. Şu an itibarıyla Valiliğimiz koordinasyonunda hasar tespit çalışmaları yürütülmekte. An itibarıyla yapılan tespitlerde 138 binanın ağır hasarlı olduğu, 119 binanın yıkık durumda olduğu ilgili birimlerce tespit edilmiş durumdadır.”

Muş, vatandaşların hasarlı binalardan uzak durmasını ve dikkatli olmasını, esnafın da dikkatli şekilde faaliyetlerini sürdürmesini istedi: “Şu an itibarıyla Kilis ilinde arama faaliyetleri sona ermiştir. Enkaz altında hiçbir vatandaşımız kalmamıştır. Vefat eden vatandaşlarımız toprağa verilmiştir. Geri kalan vatandaşlarımızın sağlığına, sıhhatine kavuşması için sağlık ekipleri çalışmalarını sürdürmektedirler. Dolayısıyla Kilis normale doğru yavaş yavaş inşallah dönecektir.”

OHAL İLAN EDİLDİ!

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremden etkilenen 10 ilde OHAL ilan edildiğini açıkladı. Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

“Depremin yaşandığı 10 ilimizi, genel hayata etkili afet bölgesi olarak ilan ediyoruz. Arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesini temin için, Anayasa’nın 119’uncu maddesinin bize verdiği yetkiye dayanarak Olağanüstü Hal ilan etme kararı aldık. Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayacak ve üç ay sürecek bu kararla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız. Sadece ülkemizin değil dünyanın en büyük felaketlerinden birini yaşadığımızın bilinciyle, ülkenin ve milletin tüm imkanlarını, planlı ve etkin şekilde harekete geçirmenin gayreti içindeyiz.”

DEPREM BÖLGESİNDE OKULLAR 20 ŞUBATA KADAR TATİL EDİLDİ

Erdoğan açıklamasında afet bölgelerinde 20 Şubat’a kadar okulların tatil olduğunu ifade etti.

10 ilde üç ay süreyle OHAL ilan edildi

 

“ARAÇ GEÇİŞİ DURDURULDU”

Cumhurbaşkanı Fuat Oktay yaptığı açıklamada “Yollarla ilgili Hatay – Reyhanlı yolunda alternatif yol kullanılmakta. Antep-Nurdağı yolu özellikle görevli araçları için açılmış durumda. Özellikle afet bölgelerinde ulaşım son derece kritik. Bizim bu yolları açık tutmamız son derece önemli. İşi olmayan vatandaşların bu bölgelere girmemesini rica ediyoruz. Dolayısıyla bu bölgelerde, Hatay, Maraş ve Adıyaman’da 48 saat itibarıyla görevli araç dışındaki araçların geçişini durdurmuş durumdayız. Diğer illerde de gerek olduğunda aynı tedbir uygulanacak.” ifadelerini kullandı.

7,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA

Kandilli’nin verilerine göre, Kahramanmaraş Gözpınar-Ekinözü merkez üssü olan 7.6’lık bir deprem kaydedildi. Kandilli’nin ardından AFAD da depremin büyüklüğünü 7.6 olarak, merkez üssünü ise Elbistan olarak duyurdu. Kahramanmaraş Elbistan’da saat 13.24’te gerçekleşen depremin derinliği 7 kilometre olarak ölçüldü. Söz konusu deprem, Diyarbakır, Ankara, Adana ve Malatya’dan da hissedildi.

ARTÇILAR DEVAM EDİYOR!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem 7.7’lik depremin ardından artçı sarsıntılar davam ediyor. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, binlerce artçı deprem daha meydana geldi.

GELİBOLU’DAN 2’NCİ KOLORDU DEPREM BÖLGESİNDE

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada:

“Gelibolu’daki 2’nci Kolordu İstihkâm Alay Komutanlığımızda görevli subay, astsubay ve uzman erbaşlarımız, deprem bölgesinde arama kurtarma faaliyetlerine destek için teçhizatlarıyla birlikte bu sabah bölgeye hareket etti. Kara Kuvvetlerimizin CH-47 tipi ağır nakliye helikopterleri de deprem bölgesi için Ankara’dan havalandı. Helikopterlerimiz bölgede personel ve malzeme nakli başta olmak üzere verilecek birçok görevi yerine getirecek.” denildi.

10 İLDE 30 VALİ 47 KAYMAKAM GÖREVLENDİRİLDİ

Murat Kurum, “Bu deprem doğrudan 13,5 milyon yurttaşı etkiliyor. 10 ilde 30 vali 47 kaymakam görevlendirildi.  Gaziantep’te 581 yıkık bina var 468 yurttaş hayatını kaybetti” dedi.

Bakan Kurum: Bu deprem doğrudan 13.5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumda

26 SAAT SONRA GELEN MUCİZE

Osmaniye’de depremde yıkılan bir binanın enkazından 26 saat sonra bir erkek yurttaş kurtarıldı.

21 SAAT SONRA BİR KADIN KURTARILDI

Diyarbakır’da yıkılan bir binanın enkazından, yaklaşık 21 saat sonra 1 kadın yaralı olarak çıkarıldı

ENKAZ ALTINDA KALAN TIP ÖĞRENCİSİ KURTARILDI

Hatay’da, Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlerde yıkılan bir binanın enkazı altında kalan tıp fakültesi öğrencisi ile kedisi kurtarıldı.

12 YAŞINDAKİ ÇOCUK 40 SAAT SONRA KURTARILDI

Malatya’da depremden 40 saat sonra 12 yaşındaki Aysima kurtarıldı.

40 SAAT SONRA İKİZ MUCİZE

Yıkılan binanın enkazından yaklaşık 40 saat sonra anne baba ve ikiz çocukları kurtarıldı

İBB EKİPLERİ HATAY’DA KURTARMA ÇALIŞMŞLARINA BAŞLADI

iBB Başkanı Ekrem İmamoğlu: Hatay’a ulaşan ilk ekibimiz 8 vatandaşımızı enkazdan sağ kurtardı. Hatay’da şu an 100 kişilik ekibimiz var. Gaziantep’ten 108, Adana’dan 100 kişilik ekibimiz Hatay’a ulaşmak üzere. Bu gece İstanbul’dan 100 kişilik tim daha yola çıkıyor

HULUSİ AKAR: 3 ASKERİMİZ ŞEHİT OLDU

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler nedeniyle Hatay’da 3 askerin şehit olduğunu bildirdi.  MSB’den yapılan açıklamada, Hatay’da Ulaştırma Uzman Çavuş Hakan Al, Piyade Er Mert Can Sümbül ve Piyade Er Eren Taşkın’ın şehit oldukları belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır dileriz.”

FAHRETTİN KOCA’DAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Afetin yaşandığı şehirlerimizde yaralılara ve hasta depremzedelere ilk tıbbi müdahale, kurulan sahra çadırlarında yapılıyor. İlk müdahalenin ardından hastanelere nakiller sağlanıyor. Acımızı azaltmak için tüm gücümüzle sahadayız.” dedi.

Flaş Sondakika… Kahramanmaraş merkezli 7.5 büyüklüğünde bir deprem daha

KILIÇDAROĞLU AFAD’DA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AFAD Başkanlığı’nı ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, AFAD’da Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve AFAD Başkanı Yunus Sezer ile görüşürek, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

AFET BÖLGESİNE 250 MİLYON TL GÖNDERİLDİ

AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar yaptığı açıklamada, “Afet bölgesindeki illerinde 250 milyon TL acil durum ödeneği gönderilmiş durumda. Türk Telekom sabit şebekesinde herhangi kesinti bulunamamakta. Şu ana kadar bölgeye 300 bin battaniye 22 bin çadır, 27 yatak gönderilmiş durumda. 6 bin 545 kişi enkaz altından çıkarıldı. Bölgede bilgi kirliliği devam ediyor. Özellikle vatandaşlarımıza devletin resmi kurumlarından başka kurumlara itibar etmemesi gerekir. AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar: “BOTAŞ, bölgede ham petrol akışını tedbiren durdurmuş durumda. Bu, tamamen tedbiren alınan bir karar.”” ifadelerini kullandı.

MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve çevre illerde de çok sayıda binanın yıkılmasına sebep olan deprem felaketinin ardından yedi gün süreyle milli yas ilan edildiğini duyurdu.

Erdoğan şunları söyledi:

“6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir.”

İÇİŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU

AFAD Genel Merkezi’nde basın açıklamasında bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır” dedi. “Şu ana kadar 6’nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6” ifadelerine yer veren Soylu, “Şu anda yıkım ve can kaybı bilgisi konusunda net bir şey söyleyemeyiz” dedi.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Deprem nedeniyle tüm Türkiye’de okullar 13 Şubat’a kadar tatil edildi.

MECLİS’E ARA VERİLDİ

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “TBMM Genel Kurulu yaşanan deprem felaketi nedeniyle yarın toplanarak çalışmalarına ara verecek. Adıyaman Milletvekilimiz Yakup Taş ve ailesine henüz ulaşamadık” dedi.

MALATYA’DA DEVLET HASTANESİ TAHLİYE EDİLDİ

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin vurduğu Malatya’da Yeşilyurt Hasan Çalık Devlet Hastanesi tahliye edildi. Hastane personeli, tıbbi malzemeleri toplamaya başladı.

MALATYA’DA BARAJ BOŞALTILACAK

Malatya Valiliği, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremden etkilenen Sultansuyu Barajı’nın, tedbiren kademeli olarak boşaltılacağını bildirdi.

İSKENDERUN DEVLET HASTANESİ’NİN YOĞUNBAKIM BİNASI ÇÖKTÜ

Hatay’ın İskenderun ilçesi Devlet Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinin bulunduğu 6 katlı A Blok depremde yıkıldı. Binada arama kurtarma çalışması yapılırken, binanın acil servisinde ise yaralı depremzedelere hizmet veriliyor. Serviste yatan hastalar da bahçeye tahliye edildi. Yoğun Bakım Ünitesi’nde kaç hastanın ve personelin bulunduğu henüz açıklanmadı. Çöken binadan 14 hasta kurtarıldı.

BARINAK VE YEMEK İHTİYAÇLARI İÇİN CEMEVLERİ 7/24 AÇIK OLACAK

CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo, 10 ilin etkilendiği, Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki deprem bölgesinde yer alan cemevlerinin barınma ve yemek ihtiyaçları için 7/24 açık olacağını bildirdi.

AFAD: TSUNAMİ TEHLİKESİ BULUNMAMAKTADIR

AFAD’dan Akdeniz bölgesi için yeni bir açıklama geldi. Açıklamada, “Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz’de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” denildi.

DEPREM SONRASI YANGIN

Deprem sonrası Kahramanmaraş’ta bir bölgede büyük bir yangın çıktı. Yangının nerede ve neden çıktığı henüz bilinmiyor. Deprem anında meydana gelen patlama ve gökyüzünün geceden gündüze döndüğü anlar kameralara yansıdı.

DEPREM LÜBNAN’DA HİSSEDİLDİ

Deprem başta başkent Beyrut olmak üzere ülkenin tamamında hissedildi. Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki birçok vatandaş, can güvenliği nedeniyle dışarı çıktı. Depremin şokunu üzerinden atamayan bazı vatandaşlar ise araçların içerisinde bekliyor. Deprem nedeniyle herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmazken, Lübnan hükümetinden ise henüz resmi bir açıklama gelmedi.

KIZILAY’DAN ÇAĞRI

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki deprem sonrası, bölgeye ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarının mevcut olduğunu ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için, vatandaşları tüm Türkiye’de kan bağışına davet etti.

Naci Görür uyardı! ‘Deprem bölgesindeyseniz evi terk edin’

AFAD‘DAN İLETİŞİM UYARISI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), pet çok ilde hissedilen Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından cep telefonlarıyla iletişime ilişkin uyarıda bulundu.

AFAD ve Kızılay’dan uluslararası acil çağrı

GSM OPERATÖRLERİ KAPASİTE ARTTIRDI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatları açılmıştır. Tüm vatandaşlarımıza duyurulur” ifadesi kullanıldı.

“EVLERE GİREMEYENLER CAMİLERDE KALABİLİR”

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Deprem bölgesinde evlerine giremeyen vatandaşlarımız, müftülükler ve din görevlileri rehberliğinde uygun camilerde diledikleri kadar kalabilirler.”

17 AĞUSTOS 1999’DAN BU YANA EN BÜYÜK DEPREM

Deprem uzmanı Okan Tüysüz, Kahramanmaraş’taki 7,7 büyüklüğündeki depremi NTV canlı yayınında değerlendirdi. Tüysüz, “17 Ağustos 1999’dan bu yana yaşadığımız en büyük deprem olarak kayıtlara geçti” dedi.

İKİ YÜZ BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Hasar meydana gelen Hatay Havalimanı yeniden açıldığını ve bölgeden 200 bin kişi tahliye edildiğini duyurdu.

DEPREMDEN İLK GÖRÜNTÜLER

 

 

 

Deprem felaketi! Siyasilerden geçmiş olsun mesajları