Ömer Faruk Gergerlioğlu TELE1’e konuştu: Berberoğlu kararında olduğu gibi ihlal kararı çıkacağından eminim

Yayın tarihi: 20 Mart 2021 Cumartesi 1:33 am - Güncelleme: 20 Mart 2021 Cumartesi 5:26 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın yönettiği 5. Boyut programına, milletvekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu HDP grup toplantı odasından konuk oldu.

Milletvekilliği düşürüldükten sonra Meclis’te oturma eylemi yapmaya başlayan Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Nöbeti’nin üçüncü gününde  TELE1’de Merdan Yanardağ’ın yönettiği 5. Boyut programında önemli açıklamalar yaptı. Her kesimden destek aldığını ve Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı vereceğinden emin olduğunu belirten Berberoğlu, “Ben bir hak mücadelesi yapıyorum. Olan tahammüllerin aksine; demokrasi, adalet ve hukuk gelsin diyorum. Bakın şöyle net bir şey söyleyeceğim size, Anayasa Mahkemesi kararının gecikmemesi gerekir. Ben Berberoğlu kararında olduğu gibi kesinlikle ihlal kararı çıkacağından eminim. Anayasa ihlal edilmiş durumda, bunu tüm hukukçular söylüyor” ifadelerini kullandı.

Gergerlioğlu: Muhalefeti yok etmek istiyorlar!

“SİVİL DİRENİŞ HAKKIMI KULLANIYORUM”

Gergerlioğlu şunları söyledi:

HDP grup toplantı odamdayım, yanımda milletvekili arkadaşlarım da var. Bana destek veriyorlar, yalnız bırakmıyorlar. Ziyaretçi trafiği yoğun bir şekilde devam ediyor. Bugün 12 heyet bizi ziyaret etmiş, oldukça yoğun bir trafik var. Ana meydanın da yoğun bir itibar/katılım gösterdiği, son zamanların en yoğun basın toplantısıydı. Ayrıntılı bir şekilde durumu anlattık, niye Adalet Nöbeti’nin üçüncü gününde olduğumuzu anlattık. Bunu kamuoyu merak ediyor, herhalde halkın haber alma hakkı vardır. Bize yönelik haksızlıklara karşı önemli kınamalar geliyor. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkımdaki kararı ve HDP’ye açılan kapatma davasını eleştirdi. Sayın Ahmet Davutoğlu ve Babacan beni arayarak üzüntülerini dile getirdi ve bunun hukuksuz bir karar olduğunu dile getirdi. Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu’nun da yine aynı şekilde beyanatlarda bulunduğunu öğrendim. Her kesimden önemli bir destek görüyoruz. Çünkü bu siyasi bir cezalandırma evet ama insanlar kimliği farklı da olsa, bu kadar açık bariz bir hukuksuzluğa karşı bence açık bir itirazda bulunuyorlar. Yoğun bir şekilde bu bariz, ayak kaydırma, ekarte etme, orta oyununu herkes izliyor, görüyor ve kabul etmiyor. Bundan dolayı meşru sivil direniş hakkımı kullanıyorum, Meclis’ten ayrılmıyorum.

Merdan Yanardağ: Ne kadar sürecek bu, planınız nedir? Nasıl bir süreç işleyecek?

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Ben bir hak mücadelesi yapıyorum. Olan tahammüllerin aksine; demokrasi, adalet ve hukuk gelsin diyorum. Bakın şöyle net bir şey söyleyeceğim size, Anayasa Mahkemesi kararının gecikmemesi gerekir. Biliyorsunuz genelde biraz gecikir ama benim durumum sadece bireyi ilgilendiren bir durum değil. 

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Kendi iktidarlarını dayatmak vekilliğimi düşürdüler

Merdan Yanardağ: Sizin itirazınız şu anda Anayasa Mahkemesi’nde, dolayısıyla yargılama süreci aslında devam ediyor. Bir hak ihlali davası açtınız. Yani Enis Berberoğlu’nun yargılanma sürecine benzer bir prosedür yürüyor, değil mi?

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Haksız bir karardan sonra, Yargıtay’ın da bunu haksız bir şekilde onamasından sonra, Meclis’te alelacele bu karar okundu. Dönemin sonu beklenebilirdi, bakın böyle örnekler var. Eski HDP Milletvekili Kemal Aktaş örneğinde olduğu gibi dönem sonuna kadar aylarca beklenmişti ve TMK 7/2’de değişiklik yapılarak bu kişi mağduriyetten kurtarılmıştı. Ceza okunmamıştı uzun bir süre… Bende bu olmadı, veyahut da Anayasa Mahkemesi’nin sonucunun beklenmesi gerekiyordu. Sayın Enis Berberoğlu olayı apaçık ortada, Yargıtay’ın hukuksuz kararı yine bende olduğu gibi Meclis’te okunmuş ve vekilliği düşürülmüştü. Anayasa Mahkemesi bu karara karşı ihlal kararı vermiş ve Sayın Berberoğlu tekrar cezaevinden, Meclis’e vekil olarak geri dönmüştü.

Eren Erdem: Bu 2 yıl 6 ayda sizin evvelce hiç tutukluluk süreciniz olmuş muydu? Yani sizin bir infaz, argo deyimle yatarı var mı bu cezanın?

Ömer Faruk Gergerlioğlu: 10.5 ay yatarı var.

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü

Eren Erdem: Yani sizin terör propagandası olduğu için kapalı cezaevinde 10.5 ay yatarı olan bir cezadır bu değil mi?

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Evet. Şimdi dediğim gibi Meclis Başkanlığı kolay bir iş değil. Böyle tartışmalı bir karar önüne geliyor Sayın Şentop’un, ne yapabilirdi?  Bu kararı bekletebilirdi. Çünkü son derece tartışmalı. Bir haber retweet etti diye. O haberi yayınlayan, yayın organına ceza verilmediği, erişim yasağı, soruşturma açılmadığı, başka retweet edene ceza verilmediği halde bana binlerce kişi arasında ceza verildi. Yargıda seçicilik yapılmıştı. Bu kadar ağır hukuksuzluk içeren bir kararı bekletebilirdi. Anayasa Mahkemesi’ne kadar bekletebilirdi, bekletmedi. Çünkü böyle bir eğilimde vardı. Bakın sayın Leyla Güven ve Musa Farisoğulları’nda Yargıtay kararı açıklandığı gibi hemen infaz Meclis’te okunmamıştı, aylar sonra okunmuştu. Bende nedense Meclis’e geldiği gibi iki üç hafta içinde, alelacele karar okundu. Hani bizim büyük uğraşlarla Meclis’e getirdiğimiz milletin iradesi çöpe atıldı. Şu anda milletvekili değilim ama bu kağıt üstünde bir durum, biz şu anda Meclis’te direniyoruz. En temel meşru hakkımdır bu. Anayasa’nın uygulanmasını istiyorum. Milleti koruyan Anayasa’nın uygulanması gerektiğini ve Anayasa Mahkemesi’nin gecikmeden bir karar vermesi gerektiğini söylüyorum. Bakın Anayasa Mahkemesi başka ne zaman, hızlı karar verecek? Bunu net olarak soruyorum. Biz illa yaşam hakkı durumunda mı Anayasa Mahkemesi’nin hızlı karar vermesini bekleyeceğiz? Ulusal ve uluslararası çapta, üç gündür herkes beni konuşuyor. Yani bu olay çok önemli demek ki, milyonları ilgilendiriyor. ABD, Avrupa Birliği açıklama yapıyor. Ulusal çapta sosyal medyada gündeme girmişiz ama Anayasa Mahkemesi aylarca bekleyecek öyle mi? Allah aşkına bu Anayasa Mahkemesi niçin var? Demokrasi, milletin iradesi bu ülkede önemli değil mi? Anayasa toplumun haklarını güçlü devlet aygıtına karşı korumak için yok mu? Ben Berberoğlu kararında olduğu gibi kesinlikle ihlal kararı çıkacağından eminim. Anayasa ihlal edilmiş durumda, bunu tüm hukukçular söylüyor.