Haber

Olacak şey değil! Türkiye'nin siber güvenliği İsrail'e emanet

Türkiye'deki çeşitli devlet kurumlarının, İsrail menşeli bir şirketin güvenlik ürünlerini kullandığı öğrenildi.

AKP'li umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail için, “Gözlerini vatan topraklarımıza da dikecek” açıklamasının ardından gazeteci Metin Cihan dikkat çeken bir paylaşımda bulundu.

Cihan'ın paylaşımında, "İsrail'e dair ikiyüzlülüğünün belgelerine ulaştım" diye paylaştığı belgelerde Türkiye'deki çeşitli devlet kurumlarının, İsrail menşeli bir şirket olan Check Point Software Technologies'in güvenlik ürünlerini kullandığı görüldü.

Merkezi İsrail’de olan şirketten hizmet alan kurumlar listesinde İçişleri, Adalet, Hazine bakanlıklarının yanı sıra Türksat ve Genelkurmay Başkanlığı da yer aldı. Söz konusu şirketin yöneticilerinden bazılarının geçmişte İsrail ordusu için siber istihbarat alanında çalıştığı iddia edildi.

BOYKOT EDİLEN ŞİRKETLER ARASINDA

Öte yandan Checkpoint Türkiye'de boykot edilen şirketler arasında yer alıyor. İsrailli firmanın Türkiye'deki yerli çözüm ortağı olan bir şirketin referans listesi incelendiğinde, çok sayıda devlet kurumunun da bu güvenlik çözümlerinden faydalandığı görülüyor.

"Türkiye - İsrail ticareti devam ediyor" iddiaları Meclis'e taşındı "Türkiye - İsrail ticareti devam ediyor" iddiaları Meclis'e taşındı


EMNİYET VE ORDU KURUMLARI DA VAR 

Metin Cihan sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın dijital güvenlikte Checkpoint ürünlerini kullandığını bir ihale ilanından görebiliyoruz, ilgili belgelere de ulaşabiliyoruz. Yine GATA için açılan bir ihale ilanını okuyunca, Genelkurmay Başkanlığı'nın güvenlik duvarı olarak bu şirketin ürününü kullandığını öğreniyoruz" ifadelerini kullandı. Cihan Aayrıca, Bakanlık'tan ihaleyi alan ve İsrail menşeli güvenlik sisteminin yerli çözüm ortağı olduğunu duyuran firmanın referans listesinde emniyet ve ordu kurumlarının da olduğunu yazdı.

TİCARET TAM GAZ DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin İsrail ile doğrudan veya üçüncü ülkeler üzerinden devam ettiğine dair belgeler de ortaya çıkıtı. Karar'da yer alan habere göre, ticaretin en yoğun şekilde ise Filistin’de kurulan şirketler aracılığıyla yapıldığı yine belgelerle ifşa oldu. TÜİK’in de ticaret verilerine yansıyan duruma göre, Türkiye’den Filistin’e denilen ve aslında İsrail’e gittiği ortaya çıkan çelik ihracatının miktarı rekor şekilde katlandı. İstatistiklere göre, Türkiye’nin gemilerle sanayisi, fabrikası olmayan bombalar altında ayakta binası bile kalmayan Filistin’e ihraç ettiği demir-çeliğin miktarı bu yılın ilk 8 ayında yüzde 119 bin 595 arttı. Yakıt ve endüstriyel hammadde ihracatımız yüzde bin 214, kablo ihracatı da yüzde 128 bin 000 artmış durumda. Yine mermer, mücevher dahil pek çok kalemde ihracat patlaması yaşandığı da verilere yansıdı.