Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih belli oldu

Yayın tarihi: 19 Kasım 2022 Cumartesi 9:10 am - Güncelleme: 19 Kasım 2022 Cumartesi 1:01 pm

Yandaş öğretmen sendikalarının bile tepki gösterdiği Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı bugün (19 Kasım) gerçekleşti. Sınav sonuçları 12 Aralık’ta açıklanacak.

Öğretmenlerin tepki gösterdiği, Öğretmenlik Kariyer Basamakları Sınavı bugün gerçekleşti. Sınavı kazananlar uzman veya ‘başöğretmen’ olacak.

Sınav, 81 ilde 1.489 okulda 28 bin 650 salonda merkezi sistemle tek oturum şeklinde yapıldı.

Sınavda beşer seçenekli 100 soru sorulacak ve sınav süresi 150 dakika olacak. Sınav giriş belgesi ile kimlik kontrollerinin ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için adaylar saat 9.30’da sınava katılacakları binada hazır bulunacak.

SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “Değerlendirmesi 100 puan üzerinden yapılacak sınavda yanlış cevaplar, doğru cevapları etkilemeyecek. Sınav sonucuna göre 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Sınav sonuçları, 12 Aralık 2022 tarihinde ilan edilecek” ifadesini kullandı.

İktidara yakın sendika da isyan etti! Öğretmenlik kariyer sınavına karşı eylem kararı aldılar

Sınavın değerlendirilmesi 100 puan üzerinden yapılacak. Yanlış cevaplar, doğru cevap sayısını etkilemeyecek. 70 ve üzeri puan alanların başarılı sayılacağı sınavda, her soru eşit puan ağırlığına sahip olacak. Sınav sonuçları, 12 Aralık 2022’de ilan edilecek.

NE OLMUŞTU?

Milli Eğitim Bakanlığınca, 3 Şubat 2022 tarihli 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu’na (ÖMK) dayanılarak hazırlanan “Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği”ne göre, öğretmenlik, adaylık döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrıldı.

Öğremenler, girecekleri Kariyer Sınavı’nın ardından uzman öğretmen ve başöğretmen unavunanı alacak. AKP iktidarının 20 – 30 yıllık eğitimcileri maaş artışı yapmak için sınava zorlamasını iktidara yakın sendikalar bile savunamadı. CHP’nin Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) açtığı davanın ardından 15 eğitim sendikası, kanuna itirazlarını içeren dilekçeyi yüksek mahkemeye verdi.