Haber

Öğretmenler tek yürek: Sınav değil itibar istiyoruz!

Öğretmenler tek yürek: Sınav değil itibar istiyoruz!

Öğretmenler 19 Mayıs'ta yapılması planlanan 'kariyer sınavı'na karşı tek yürek oldu, sosyal medyada "Sınava hayır!" paylaşımları yaptı. Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay uygulamanın kaosa yol açacağını söyledi.

Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 19 Kasım Cumartesi günü 81 ilde yapılması planlanan 'Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programı ile Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yazılı Sınavı'na karşı sosyal medyada "#öğretmenlertekyürek" kampanyası başlattı. Sınav sonucunda başarı gösteren öğretmenlere “uzman” ve “başöğretmen” unvanları verilecek. 100 sorudan oluşacak test sınavında, 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak. Sertifika almaya hak kazanan öğretmenlerin sertifikaları, 4 Ocak 2023 tarihinde düzenlenecek ve uzman ya da başöğretmen unvanı alan öğretmenler, 15 Ocak 2023 tarihinde söz konusu unvanlar için öngörülen eğitim öğretim tazminatından yararlanabilecek. Sınava katılacak öğretmenlerin sınav öncesinde 18 Temmuz’da başlayacak 3 Ekim’e kadar eğitim programlarını tamamlamaları gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Cevdet Vural, CNN Türk’e yaptığı açıklamada, toplamda 614 bin 446 öğretmenin sınava başvurduğunu söyledi. Vural, öğretmenlerin Ocak 2023 itibariyle yeni özlük haklarını almış olacağını da sözlerine ekledi. https://tele1.com.tr/kilicdaroglundan-ogretmenlere-sinava-girmeyin-cagrisi-675038/

'BU KADAR KAOS GERÇEKTEN ÇOK ACI'

TELE1'de 'Gün Ortası'ndan Begümhan Aydoğan'a konuşan Eğitim İş Genel Başkanı Kadem Özbay konuyla ilgili "Öğretmenleri kategorize etmeden, ayrıştırmadan iyileştirici bir zam yapılmalı. 10-20 yıl çalışan öğretmenleri zaten uzman oldukları alan üzerinden bu kadar itibarsızlaştırmak gerçekten çok acı. Artık değeri kalmadı ama verecekleri bin, iki bin lira için bu kadar kaos yaratmak gerçekten çok acı. Eğitim paydaşlarına sorulmadı. Bakın yandaş sendikaları bile savunamıyor bu uygulamayı" dedi.

'CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLACAK'

Uygulamanın eğitime kaosa yol açacağını söyleyen Özbay "Okulda velilerimiz 'Başöğretmenimiz var mı, uzman öğretmenimiz var mı diye soracak. Sınıflarda ayrımlar başlayacak aslında toplumun bütününü ilgilendiren ciddi sorunlar neden olacak boş bir uygulamadan bahsediyoruz" ifadesini kullandı.

'SINAV DEĞİL İTİBAR İSTİYORUZ'

Öğretmenler sınava tepkili. Sosyal medyadan "#öğretmenlertekyürek" kampanyası başlatan öğretmenler tepkilerini "Sınav değil itibar istiyoruz" diyerek dile getirdi. Twitter hesabından paylaşım yapan bir öğretmen "Mesleğimde 20.yılım bitti. Uzman öğretmen olabilmem için sınava girmem gerekiyormuş. Ben zaten alanımda uzmanım. Mesleki itibarımızı maaşa eklenecek birkaç kuruş için ayaklar altına alıyorsunuz. Bu ekonomik tabloda artış yapmak sınava bağlanmamalıdır. Sınav iptal" ifadesini kullandı. Bir öğretmen Twitter hesabından AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanlığı'nı etiketleyerek "Bizim uzmanlık alanımız belli ve var" diye yazdı. Bir başka öğretmen ise "#ogretmenlertekyürek oldu! Toplumdaki çeşitli meslek grupları da bizi destekliyor. Çok teşekkür ediyoruz hepsine. ÖĞRETMENLİK her şeyden önce YÜREK İŞİDİR! Alanımız dışındaki kuru bilgi yığını 'Pdf'lerle sınava HAYIR! #meb" düşüncesini dile getirdi. Öğretmenlerin paylaşımları şöyle:

KILIÇDAROĞLU 'GİRMEYİN' DEMİŞTİ

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öğretmenlere seslenerek 'kariyer sınavı'nı "saygısızlık" olarak nitelendirmiş ve "Öğretmen kariyer sınavı rencide edici olduğu için daha makul bir çözüm bulmak üzere çağrı yapmıştım. Yanaşmadılar. Öğretmenlere sesleniyorum; bu saygısızlığa katlanmak zorunda değilsiniz, bu sınava girmeyin. Sizleri incitmeyecek çözümü seçimden sonra birlikte (konuşarak) buluruz" ifadelerini kullanmıştı.