Haber

ODTÜ KKTC Kampüsü’nde 14 işçi işten çıkarıldı! “Nazife Baykal krize sürükledi”

ODTÜ KKTC Kampüsü’nde 2016 yılından bu yana devam eden işten çıkarmalara bir yenisi daha eklendi. 14 kişinin daha işten çıkarılması kampüste protesto edildi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) kampüsünde üniversite rektörlüğünün kampüse bütçe ayırmayacağını söylediği 2016 yılından bugüne kampüste idari, akademik ve işçi kadrosundan işten çıkarmalar meydana geliyor. Çalışanların örgütlü olduğu Kampüs Sen ise bu işten çıkarmalara karşı direnişe geçmiş durumda. TEEL1’den Soner Bahadır’a konuşan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Personel Sendikası (Kampüs Sen) Başkanı Kerem Cantekin, 2016’da Kampüs’e rektör olarak atanan Prof. Dr. Nazife Baykal’ın mali yönetiminin kampüsü krize sürüklediğini ifade etti.

"MALİ KRİZ BAHANESİYLE SENDİKA TASFİYE EDİLİYOR"

Kerem Cantekin, mali kriz gerekçesiyle yapılan işten çıkarmalarda Kampüs’ün kuruluşu olan 2003 yılından beri görev yapan kişilerin de olduğunu, mali kriz gerekçesiyle sendikanın da kampüsten tasfiye edilmek istendiğini söyledi. Cantekin, kampüs yönetiminin başından beri Sendika ile iletişimi reddettiğini, Kampüs Sen’in işten çıkarılmalara karşı üniversite bileşenleriyle birlikte direnişi sürdürmeye kararlı olduğunu söyledi.

CEVAP VE DÜZELTME METNİ

Tele-1 Internet Gazetesine ait web sitesinde 18 Ocak 2023 tarihinde yayınlanmış olan Soner Bahadır'a ait "ODTÜ KKTC Kampüsü'nde 14 işçi işten çıkarıldı! Nazife Baykal krize sürükledi" başlıklı haberde, "ODTÜ KKTC Kampüsünde 2016 yılından bu yana devam eden işten çıkarmalara bir yenisi daha eklendi. 14 kişinin daha işten çıkarılması kampüste protesto edildi. Mali kriz bahanesiyle sendika tasfiye ediliyor" şeklinde hiçbir somut veriye dayanmayan, asılsız ve bütünü ile gerçek dışı ve Kampüs Personel Sendikası başkanı Kerem Cantekin'in şahsi beyan ve açıklamalarına yer verilmek sureti ile kamuoyu önünde yanlış bilgilendirme niteliğinde yayın yapılmasını kabul etmiyoruz. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü bir kamu kurumu olup idari işleyişi, gelir ve giderleri yasalar ile düzenleme altına alınmış ve tüm harcamaları kamu menfaati ve kurumun gelir gider dengesine uygun biçimde yürütülmesi esasına dayalı olarak faaliyet göstermektedir. Pandemi başlangıcından bu yana tüm dünyayı ve Üniversitemizi de birebir etkileyen ve halen etkisini arttırarak sürdürmekte olan olumsuz mali koşulların yetersizliğine bağlı ortaya çıkan mücbir sebepler nedeniyle, üniversitemizin kamu hizmetini aksaksız yürütebilmesi için bir kısım idari ve mali önlemlerin alınması zorunluluğu doğmuştur. Bu kapsamda kurumun idari kadrolarında istihdam fazlalığı niteliği bulunan 13 kadronun iptali ve ilgili iş sözleşmelerinin sona erdirilmesi kararı verilmiş. bazı idari kadroların birleştirilerek hizmet vermesi sağlamıştır. Keza Üniversitemizin hizmet alım sözleşmelerine istinaden faaliyet gösteren bir kısım taşeron firmaların işten çıkardıkları temizlik işçileri olup yapılan bu tasarruf ile Üniversitemizin hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Üniversitemiz akademik ve idari kadroları ile öğrencileri arasında gereksiz infiale yol açmaya, kurum içi çalışma barışını zedelemeye, öğrenciler nezdinde güvensizlik ve tedirginlik hissi yaratmaya, Üniversitenin gerek yurt içi ve gerekse uluslararası düzeydeki itibarını zedelemeye yönelik tek yanlı ve asılsız haberler, objektif yayıncılık ilkesinden uzak olup asparagas niteliklidir. Tüm kamuoyuna saygı ile duyurulur. https://tele1.com.tr/bogazici-universitesinde-idari-calisanlara-tehdit-iddiasi-770279/