Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Ankara'da aynı markaların farklı marketlerdeki fiyatlarını araştırdı. Araştırmaya göre aynı ürünlerin fiyatlarında yüzde 32'ye kadar yükselen farklılıklar tespit edildi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Ankara'da aynı markaların Ankara’da halkın temel tüketim maddeleri arasından seçilen 6 ürünün aynı marka ve miktarlarının 6 farklı marketteki fiyatlarına yönelik çalışma yaptı. Çalışma sonucunda ürünlerin belirli markalar tarafından paketlenmiş fiyatı marketten markete oldukça değişkenlik gösterdiği görüldü. Buna göre aynı ürün ve gramajın fiyatında yüzde 32'ye kadar farklar kaydedildi.
Aynı markanın aynı gramajda farklı marketlerdeki fiyatları değerlendirildiğinde sütün yüzde 32, beyaz peynirin yüzde 27, zeytinyağının yüzde 24,7, kuru fasulyenin yüzde 18,4, şekerin yüzde 17,9, kırmızı mercimeğin yüzde 17,2 oranlarda değişimleri olduğu görüldü.
TAVAN FİYAT ÇAĞRISI
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Tüketiciler yüksek fiyattan ürün sattığını tespit ettikleri marketlerden alışveriş yapmaktan kaçınmalıdır. Tüketicilerin marketler arasındaki değişen fiyatları göz önünde bulundurmaları ve alışverişlerinde fiyat araştırması yapmaları önemlidir. Yaşanan yüksek fiyat farkının önüne geçmek amacıyla tavan fiyat uygulaması bir an önce hayata geçirilmelidir. Yüksek fiyat konusunda yapılan denetimlerin sayısı arttırılmalı, halkımızda karşılaştıkları yüksek fiyatları gerekli mercilere şikâyet etmelidir" ifadelerini kullandı.
https://tele1.com.tr/hissedilen-enflasyon-ile-hissedilen-enformasyon-997350/
FİYAT FARKI EN YÜKSEK PORTAKALDA, 42 ÜRÜNÜN 29 UNDA FİYAT ARTTI
Bayraktar, ocak ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 404,2 ile portakalda görüldüğünü açıkladı. Markette 42 ürünün 29’unda fiyat artışı, 13’ünde fiyat azalışı görüldü. Ocak ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 34,7 ile yeşil fasulye oldu.
NARECİYE ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI DEVAM EDİYOR
Narenciye üreticilerinin sorunlarının devam ettiğini belirten Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Portakalda rekoltenin fazla olması ve yeterli talebin olmaması, fiyatların düşmesine neden oldu. Üretimin fazla olduğu narenciyede bu üretim sezonunda sorunlar bitmiyor. Erkenci limon hasadında yaşanan pazarlama sorunu hasat olgunluğuna gelen mandalina, portakal ve diğer ürünlerde de devam ediyor. Artan üretime karşılık beklenen talebin de yeterli olmaması ile ürünler dalında kaldı. Narenciye üreticileri bu yıl emeklerinin karşılığını alamadı. Bazı üreticiler ağaçlarını kesmeye devam ediyor. Pazar bulamayan çoğu üretici işçilik maliyetlerini karşılayamıyor, ürünlerini toplatamıyor" dedi.
https://tele1.com.tr/fed-faizi-23-yilin-zirvesinde-sabit-tuttu-1000776/