Nobel Barış Ödülü’nün sahibi cezaevindeki İranlı insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi oldu

Yayın tarihi: 6 Ekim 2023 Cuma 12:47 pm - Güncelleme: 6 Ekim 2023 Cuma 3:02 pm

Cezaevinde tutulan İranlı insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi, “baskı altındaki kadınlar için gösterdiği mücadele dolaysıyla” 2023 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi oldu.

2023 Nobel Barış Ödülü, kadın hakları çalışmalarından dolayı İranlı insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi’ye verildi. Norveç Nobel Komitesi, “İran’da kadınlara yönelik baskılara karşı verdiği mücadele ve herkes için insan hakları ve özgürlüğü teşvik etme çabaları nedeniyle” Nergis Muhammedi’ye verildiğini açıkladı

Muhammedi’nin “cesur insan hakları mücadelesinin muazzam bedeller” getirdiğine işaret edilerek, İran’da 13 kez gözaltına alındığı, hakkında 5 mahkumiyet kararının verildiği ve 31 yıla mahkum edildiği kaydedildi.

‘BU YILKI BARIŞ ÖDÜLÜ YÜZ BİNLERCE KİŞİYE DE VERİLİYOR’

Açıklamada, Muhammedi’nin “kadın, insan hakları savunucusu ve özgürlük savaşçısı” olduğu belirtilerek  şu ifadelere yer verildi:

“(Komite) Kendisine bu yılki Nobel Barış Ödülü’nü verirken onun İran’da insan hakları, özgürlük ve demokrasi için verdiği cesur mücadeleyi onurlandırmak istiyor. Bu yılki Barış Ödülü, aynı zamanda önceki yıl teokratik rejimin kadınları hedef alan ayrımcılık ve baskı politikalarına karşı gösteri yapan yüz binlerce kişiye de veriliyor. Muhammedi’ye verilen ödül, sosyal adaleti, insan haklarını ve demokrasiyi ilerletmek için çalışanlara verdiği köklü bir geleneğin devamı niteliğindedir. Bunlar, kalıcı barışın önemli ön koşullarıdır.”

NERGİS MUHAMMEDİ KİMDİR?

Kadın hakları ve idam cezasının kaldırılması için kampanya yürüten Nergis Muhammedi, İran’ın önde gelen insan hakları savunucularından biridir.

Batılı hükümetlerin yürüttüğü yatıştırma politikasını ve ülkedeki otoriter dini rejimi sürdürmeyi amaçlayan politikalarını eleştiren Muhammedi, Tahran’da bulunan Evin Cezaevi’nde 31 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Muhammedi’ya yöneltilen suçlamalar arasında devlete karşı propaganda yapmak da var.

Muhammedi, 2003 Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi’nin yönettiği sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları Savunucuları Merkezi’de başkan yardımcısı olarak görev yapıyor.

Diğer taraftan Muhammedi, 2021’de Filipinli Maria Ressa’nın Rus Dmitry Muratov ile birlikte ödülü kazanmasından bu yana ilk kadın oldu.

 

Söylenemeyeni dile getiren Jon Fosse 2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu