Bugün ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak anılan 8 Mart; 1857’de ABD’nin New York kentinde 40 bin kadın dokuma işçisinin eşit işe eşit ücret, çalışma saatleri ve doğum izni talepleriyle greve başlamasıyla, polisin işçileri tekstil fabrikasına kilitlemesinin ardından çıkan yangında 120'den fazla kadın işçinin hayatını kaybetmesiyle tarihe geçti.

8 Mart 1908'den başlayarak her yıl New York'ta birçok kadın işçi, iş hayatlarında haklarının artırılmasını ve kadınlara oy hakkı verilmesini talep eden gösteriler düzenledi.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde toplanan 2. (Sosyalist) Enternasyonal'e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker ve arkadaşları bundan böyle her yıl bir "Kadınlar Günü" düzenlenmesi önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

1921'de Moskova'da düzenlenen 3. (Komünist) Enternasyonal 3. Kongresine bağlı Uluslararası Komünist Kadınlar Konferansı'nda ise ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ adı benimsendi. 1930’lu yıllarda ise yeniden ‘Dünya Kadınlar Günü’ olarak anılmaya başlandı

TÜRKİYE’DE 8 MART, MÜDAHALE EDİLEN YÜRÜYÜŞLER...

Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında, Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova'nın girişimi ile gerçekleştirildi. 12 Eylül Darbesi'nden sonra tekrar askerİ cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle hiçbir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984 yılından bu yana ise gösteri ve kutlamalar devam ediyor.

2003 yılından bu yana her yıl 8 Mart'ta Taksim’de düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü ise Türkiye’deki kutlamaların sembollerinden oldu.

2014 yılında İstanbul Valiliği tarafından Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nin yürüyüş ve miting yapılabilecek yerler listesinden çıkarıldı. 2019 yılında polis İstiklal Caddesi'nde toplanan binlerce kişinin yürüyüş yapmasını engelledi. Bu olayın ardından her yıl 8 Mart’ta İstiklal Caddesi’nde yürümek isteyen kadınlar polis müdahalesine maruz kalıyor.

Kaynak: TELE1