Nebati’den yastık altı altın formülü! Kuyumcular ve bankalar alacak

Yayın tarihi: 12 Şubat 2022 Cumartesi 2:27 pm - Güncelleme: 12 Şubat 2022 Cumartesi 3:30 pm

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı’nda açıklamalarda bulundu. Nebati toplantıda, ‘Yastık altı’ birikimlerin ekonomiye kazandırılmasını isterken halkın gündemi olan elektrik ve doğalgaz faturalarına ilişkin ise, “Türkiye’de elektrik ve doğalgaz fiyatları reel fiyatların altındadır” dedi

Bakan Nebati’nin toplantıda yastık altında bulunan altınlardan, Kredi Garanti Fonu(KGF) desteklerine kadar bir dizi yeni tedbir ve destek adımları duyurdu. Nebati, yeni ekonomi paketi kapsamında “Vatandaşlarımız, biriktirdikleri altınları finansal sisteme teslim edecekler. Vatandaşlarımızın bu konuda gerekli adımları atmalarını bekliyoruz.” diyerek vatandaştan altınlarını istedi.

Bakan Nebati’nin tanıtım toplantısında yeni tedbir paketine ilişkin öne çıkan açıklamaları şunlar:

Geçen yıl aralık ayında hayata geçirdiğimiz ekonomi modelinin adımlarının bir bir işliyoruz. Bugün de önemli bir eşiği geçeceğiz. Güçlü üretim, güçlü ihracat ve güçlü kalkınma ve bunun için tek hedef istikrar diyerek sunumunu arz etmek istiyorum.

20 Aralık’tan itibaren cumhurbaşkanımız tedbirler paketini sunmuştu. İlk maddemiz koruma mevduatı ile ilgiliydi. O günden bugüne en önemli ayaklardan biri ivmesini de artırarak belli noktaya geldi. O günden sonra 340 milyar TL’ye varan mevduat koruma hesabındaki miktarda dövizin bozdurulma oranı yüzde 49’u yani 10 milyar doları geçti.

TIKLAYIN | Gıda ürünlerinde KDV düşürüldü!

Gıda ürünlerinde KDV düşürüldü!

ALTIN DÜZENLEMESİ

Şimdi altınla ilgili tasarruf önerimiz nedir? Bu model yastık altı birikimleri finansal sisteme kazandıracak, büyümenin finansmanında dış tasarruflar yerine yerliyi merkeze almasını sağlayacak. TL cinsi tasarrufların cazibesini artırılmasını sağlayacaktır. Nasıl çalışacak? Bugüne kadar çalışmalar bütüncül yaklaşım olmadan, paydaşlarla yürüyordu. Yastık altında büyük miktarlarda bulundurulan tasarruflar ülke gerçeği olmasına rağmen ekonomiye kazandırılmasında yeterince yol alınamadı. Bu hem vatandaşa yeni kazanç kapısı açacaktır.

2022 mart ayınca 1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az 1 adet olmak üzere 2022 yılında da 1500’ün üzerindeki kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz. Uygulama ile Ahmet amca, Ahmet dayı, bunlar tasarruflarını sağlayacak adımlar atacak. Tasarruflarını kolay şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığı ile finansal sisteme teslim edecekler. Fiziki olarak da talep etmeleri halinde geri alabilecekler. Altınların karşılığı TL ile altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer koruması sağlayacaklardır. Fiziki altın teslim noktaları bankalar olacak. Altın depo hesapları, altın katılım hesapları, çeyrek hesap, altın dönüşümlü mevduat hesabı ve transfer sistemi Takasbank ile bu işlem yürümüş olacak. Bu madenin artık ülke ekonomisini güçlendirecek, TL’yi özendirecek bir araç haline dönüştürülmesinin tam zamanı. Şimdi artık tüm vatandaşlarımızın bu konuda gerekli adımı atmalarını bekliyoruz. Bankalar da an itibarıyla, katılım bankaları (Emlak, Vakıf, Ziraat, Türkiye Finans, Kuveyt Türk ve Albaraka) bu işin önde gidenleri olacak. Alım satım çeyrek hesap 1 Mart’tan itibaren, altın dönüşümlü TL hesabı ve altın transferi sistemi teminat işlemleri işlemsel hale gelecek. Bankalarımız artık her ilde en az 1 şubesi kuyumculuk faaliyetlerini de götürecek hale dönüşecek.

Vatandaşlarımız finansal sistemin erişimini kolaylaştıracak dijital çözümler üzerinde de kurumlarımızın çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor.

YIL SONUNDA 10 BİN KUYUMCU DEVREYE ALINACAK

Yıl sonunda en az 10 bin kuyumcunun devreye alındığı sistemi paydaşlarımızla bir araya getireceğiz. Vatandaşlarımız finansal sistemin erişimini kolaylaştıracak dijital çözümler üzerinde de kurumlarımızın çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Altın, bir tasarruf aracı, ekonomiye kazandırılacak.

Biz tasarruflarımızı bir tarafta artırırken öbür tarafta da Türkiye Ekonomi Modeli’nin gereklerini yerine getirecek dağıtım sistemini çok iyi bulmamız lazım. Bunlardan birisi iş dünyamızın bildiği Hazine Destekli Kefalet Sistemleri yani KGF. Bu da biz üreticilerimizin, imalatçılarımızın ve ilgili tüm kesimlerin faydalanabileceği ilk paketimiz.

ÜRETİM PAKETİ

Üretime yönelik paketi açıklıyorum. 60 milyar liralık kefalet hacmi açıklıyoruz. Bu bitince başlayacak paketlerin ilk adımı. Yeter ki üretin, yeter ki ilk adımı atın. Biz tüm sektörlere, hepsinin önünde yol açıcı olacağız. Yatırım destek paketi, ihracat destek paketi, ihracat harcama destek paketi olmak üzere 3 paketi devreye koyuyor.

“YATIRIMA BAĞLI İŞLETMELERE 6 AY ÖDEMESİZ KREDİ”

Yatırıma bağlı işletmeler için azami 6 ay ödemesiz kredi verilecek. Her bir kobi için maksimum kredi limiti 25 milyon lira büyük firmalar için 100 milyon lira olacak. Özel bankalarımıza seslenmek istiyorum. Katılım bankalarımız var, kamu bankalarımız var. Lütfen özel bankalarımız, hızlı bir şekilde bu işin kolaylaştırıcı olarak adımlarını atın. Kamu ve özel bankalarımız her alanda iş birliğini ortaya koydular, şimdi yatırım, üretim, istihdam zamanı.

Tasarruf ettik, dağıttık, dağıtmaya da devam edeceğiz. Tedbirler paketinden önce ifade ettiğim dağıtım paketleri bir tane değil. Peşi sıra gelecek. Kalkınma Bankamız, Eximbank imkanları seferber edecek. Bunları yaparken enflasyonu tetikleyecek adımlara da hep beraber göğüs gereceğiz. Enflasyon tedbirlerini hep beraber alacağız.

NEBATİ FATURALARI UNUTTU

Bakan Nebati yurttaşların isyan ettiği elektrik ve doğal gaz faturalarına ilişkin, “Türkiye’deki elektrik ve doğal gaz fiyatları reel fiyatların altındadır” dedi.

Neebati’nin elektrik ve doğal gaz fiyatları hakkındaki açıklamaları şöyle:

Kim ne söylerse söylesin reel elektrik fiyatlarının değişimi Norveç’ten başlayarak yükselişe bakın ve Türkiye’ye gelin. Reel olarak elektrik fiyatları halen negatif olarak seyrediyor. Bu doğal gaz fiyatları da aynı şekilde. Reel olarak Türkiye’de halen negatif. Bu ne demektir? Biz Türkiye olarak kamu maliyesi olarak aslında hala süspansiyonlara ciddi şekilde devam ediyoruz demektir. Elektrik fiyatlarındaki yükselişten serzenişte bulunanlar şunu bilsinler Türkiye’de elektrik fiyatları, doğal gaz fiyatları reel fiyatların altındadır. Satın aldığımız doğal gazın 5’te 4’ünü kamu maliyesi yüklenmiş durumdadır. Elektrik fiyatları yine aynı şekilde. Tüm dünya elektrik ve doğal gaz ile emtia fiyatlarıyla uğraşırken. Türkiye’de bunlar reel fiyatların da altında seyrederken bunun üzerine kurulu muhalif söylemlerin daha adil şekilde dönüştürülmesi hususunda çağrımız var. Enerji ithalatçısıyız ve dünyayı etkileyen böylesine bir durumda yapılması gereken şey tüm ülkenin üzerine yüklemiş olduğu bu süspansiyonların takdirle karşılanmasını beklemekten daha öte bir şey değil.

Kur ve TÜFE yıllık değişimine baktığımızda, Türkiye’de kur fiyatlarındaki artıştan dolayı iç talepteki artışla birleşince enflasyon belli bir noktaya geldi. Fakat artık lütfen 20 Aralık sabahından çıkın. Biz 2022 yılının şubat ayındayız. Dövizin 18 liralık ortamında değiliz. İstikrarlı şekilde yoluna devam eden beklentilere uygun ve rekabet edilebilir bir kur seviyesinde giderken hala zihinlerimiz 2021 Aralık’ına takılırsa kendimize de ülkeye de yazık ederiz. Onun için biz şu vazgeçtiğimiz 200 milyar liranın enflasyona mutlaka daha düşük seviyede çıkmasına etkisi olmuştur. Geçen yıl Türkiye bir şeyi değiştirdi. Büyüme varken cari açık, 2021 yılı bu aslında alkışlanacak bir grafik. Uluslararası tüm gözlemciler tarafından takdirle karşılanan bir şey bu. Tüm dünya krizle uğraşırken, tedbirlerin sonuçlarının nereye varacağını hesaplarken Türkiye Cumhuriyeti iş dünyasıyla bir şeyi başardı. En zor günlerde işte bu, yüzde 12’ye varan bir büyümenin 1,9’luk bir cari açığa gelmesinin ifadesidir bu. Bunu biz başardık.

Sıkıntıya düştüğümüz anda başımızı iki elimizin arasına alıp ben ne yaparım demedi bu iş dünyası. Bir kapı kapandıysa açılacak başka bir kapı vardır. 225 milyar dolarlık bir ihracata dünyanın daraldığı 2020 ve anca kendisini toparlayabildiği 2021’de gerçekleştirebildiyse bunun bir başarı hikayesi olduğunu kabul etmemiz lazım. Birlikten bereket doğar, kazanan Türkiye.

FİYAT KARŞILAŞTIRMASINA YÖNELİK MOBİL UYGULAMA

Enflasyondaki farkı çözmek için proaktif adımlar atıyoruz. Bir mobil uygulamaya başlıyoruz. Bu uygulama ile vatandaşlarımız ürün fiyat takibine bakacak, yeni marka, ürün ve kategorileri ortaya çıkaran duyuru alanı bulacak. Toplam alışverişi hesaplayacak hesap makinesi uygulamasına bakabilecek. Yeni uygulama 1 Mart’tan itibaren kullanılabilecek.