NATO’nun 8 Mart paylaşımı ‘Nazi sembollü’ oldu

Yayın tarihi: 8 Mart 2022 Salı 7:03 pm - Güncelleme: 8 Mart 2022 Salı 7:03 pm

NATO, 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Günü nedeniyle yaptığı paylaşımda Nazi sembollü bir askerin yer alması dikkat çekti. NATO, yaptığı paylaşımda, “Bütün kadınlar özgür ve eşit yaşamalı. Bu Kadınlar Günü’nde kalbimiz Ukraynalı kadınların yanında. Onların dayanıklılığı, direnci ve kuvveti, Ukrayna ulusunun ruhunu simgeliyor” ifadelerine yer verdi.

NATO, resmi sosyal medya hesabından 8 Mart Dünya Emekçi Kadın Günü nedeniyle yaptığı paylaşımda, “Bütün kadınlar özgür ve eşit yaşamalı” ifadelerini kullanarak Ukraynalı bir kadın askerin fotoğrafını paylaştı.

Fotoğraftaki kadın askerin üniformasında, Nazi SS Subayı Wilhelm Landig tarafından yaratılan ve beyaz ırkçılığı, Neo-Nazizm gibi ideolojilerin günümüzde önemli bir sembolü olan “kara güneş” sembolünün arması taşıdığı görüldü.

NATO’nun paylaştığı fotoğraf şöyle:

NATO’nun paylaşımındaki kadın askerin üniformasında yer alan Nazi sembolü “kara güneş”

KARA GÜNEŞ SEMBOLÜ

Sembol ilk olarak Nazi SS lideri Heinrich Himmler tarafından tasarlandı ve Wewelsburg Kalesi’nin zeminine mozaik olarak döşendi.

Daha sonra “Mistik aryan ırkı” tezi ile yakından ilgili olan Nazi SS Subayı Wilhelm Landig, sembole son şeklini verdi. “Aryan ırkı mitolojisine” uygun olduğunu düşündüğü, gamalı haça bir alternatif olarak tasarladığı sembol “kara güneş” olarak adlandırıldı.

Sembol, Nazi Partisi tarafından ortaya atılan “Aryan ırkının kökleri” ve “Aryan mitolojisi” olarak adlandırılan tezlere uygun olarak tasarlandı. Sembolün, “üstün beyaz ırkın kökeni” olduğu öne sürülen Tibet, Atlantis Şehri gibi evrendeki önemli ve efsanelere konu olmuş noktaları temsil etmesi amaçlandı.

Nazi Almanyası’nın 2. Dünya Savaşı’nı kaybetmesiyle birlikte gamalı haç sembolü birçok Avrupa ülkesinde yasaklandı. Neo-Nazi ve beyaz ırkçısı fikirlere sahip gruplar, Kelt haçı ve özellikle kara güneş sembollerine yöneldi.

Merdan Yanardağ: Biz Rusyacı değiliz ama siz NATO’cusunuz