NATO’dan casus uydu fırlatan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne kınama

Yayın tarihi: 22 Kasım 2023 Çarşamba 8:46 pm - Güncelleme: 22 Kasım 2023 Çarşamba 8:46 pm

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin dün fırlattığı belirtilen casus uyduya dair açıklamada, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin birçok BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ederek balistik füze teknolojisini kullanarak askeri bir uydu fırlatmasını şiddetle kınıyorum” dedi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin dün Dünya yörüngesine casus uydu göndermesi NATO tarafından kınandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin birçok BM Güvenlik Konseyi kararını ihlal ederek balistik füze teknolojisini kullanarak askeri bir uydu fırlatmasını şiddetle kınıyorum. Bu durum tansiyonu yükseltmekte ve bölgesel ve uluslararası güvenlik açısından ciddi bir risk oluşturmaktadır” dedi.

Kuzey Kore’nin pervasız davranışlarına son vermesi gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, “Nükleer ve balistik füze programlarından vazgeçmeli ve iyi niyetle diplomasi yürütmelidir. NATO bölgedeki ortaklarımız Kore Cumhuriyeti, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda ile dayanışma içindedir” dedi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti casus uydu fırlattı iddiası!

KDHC BU YIL ÜÇÜNCÜ DENEMESİNDE BAŞARILI OLMUŞTU

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, bu yıl 3’üncü kez yaptığı denemede Dünya yörüngesine casus uydusunu göndermeyi başarmıştı. Casus uydunun Sohae Uydu Fırlatma Tesisi’nden yerel saatle 22.42’de fırlatıldığı ve 22.54’te uydunun yörüngeye girdiğini bildirilmişti.

Kuzey Kore geçtiğimiz mayıs ve ağustos aylarında casus uydu fırlatma girişiminde 2 kez başarısız olmuştu. Son fırlatma, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong Un’a eylül ayındaki Rusya ziyarete sırasında Kuzey Kore’ye uydu yapımında yardımcı olma sözü vermesinin ardından gerçekleşti.

Kaynak: TELE1