Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti casus uydu fırlattı iddiası!

Yayın tarihi: 21 Kasım 2023 Salı 7:33 pm - Güncelleme: 21 Kasım 2023 Salı 7:33 pm

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin casus uydu fırlattığı iddia edildi. Japonya ise vatandaşlarına binaların içinde veya yeraltında saklanmalarını söyleyen acil durum uyarısı yayınladı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’ndan (JCS) yapılan açıklamada bulundu. Buna göre, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin casus uydu taşıdığı öne sürülen roketi yörüngeye fırlattığı belirtildi. Açıklamada, roketin yerel saatle 10.50’de güneye doğru fırlatıldığı iddia edildi.

Japonya Sahil Güvenliği de bölgedeki gemilere roketin düşen parçalarına ilişkin uyarıda bulundu. Pyonyang yönetiminin bugünkü adımı, başarısız olan 31 Mayıs ve 23 Ağustos’taki casus uydu fırlatma girişimlerinin üçüncüsü oldu.

JAPONYA’DA ALARM VERİLDİ

Japonya’da hükümet, ülkenin güneyindeki vatandaşlarına olası bir Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti füzesi tehdidinden korunmaları için bir acil durum uyarısı yayınladı.

Japon hükümeti, acil durum yayın sistemi üzerinden Okinawa sakinlerine binaların içinde veya yeraltında saklanmalarını söyledi. Kamu yayıncısı NHK, Japonya Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynağın füzenin bir uydu olabileceğini söylediğini aktardı.

Daha sonra füzenin saat 22:55 civarında Pasifik Okyanusu üzerinden uçtuğunu belirten kurum, acil durum uyarısını kaldırdı.

Güney Kore’de bir robot koli sandığı adamı öldürdü

CASUS UYDU GİRİŞİMLERİ

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, 31 Mayıs’ta askeri casus uydu fırlatma girişiminde bulunmuş, deneme, taşıyıcı roket sistemindeki arıza nedeniyle başarısız olmuştu. Pyongyang yönetimi, bu denemeyi yılın ilk yarısındaki “en ciddi hata” olarak tanımlamıştı.
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, uluslararası kınamalara rağmen kısa sürede uydunun yeniden “doğru şekilde” fırlatılacağını duyurmuştu.

Pyongyang yönetimi, 23 Ağustos’ta da ikinci casus uydu fırlatma denemesi gerçekleştirmiş ancak bunun da başarısız olduğunu açıklamıştı. Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, bu başarısız girişimin ardından ekimde yeniden deneme yapılacağını bildirmişti.

GÜNEY KORE UYARMIŞTI

Savunma Bakanı Shin Won-sik, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin “bir hafta içinde casus uydu fırlatma” hazırlığında olduğunu açıklamıştı.

Öte yandan, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı’ndan Korgeneral Kang Ho-pil, “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, askeri casus uydusunu, uyarılarımıza rağmen fırlatırsa ordumuz, halkımızın hayatını ve güvenliğini korumak için gerekli tedbirleri alacaktır.” ifadesini kullanmıştı.

Kaynak: TELE1