NASA’nın yeni keşfi! Satürn’ün uydusunda yaşam olabilir

Yayın tarihi: 2 Haziran 2023 Cuma 8:45 am - Güncelleme: 2 Haziran 2023 Cuma 8:45 am

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Satürn’ün uydusu Enceladus’ta dev su buharı sütunu tespit edildiğini, bunun da uyduda bir yaşam olduğunun belirtisi olabileceğini açıkladı.

NASA’nın 25 Aralık 2021’de uzaya fırlattığı James Webb Uzay Teleskobu, heyecan verici keşiflerinde devam ediyor. Evrenin bilinen en iyi görüntülerini çekerek tüm dünyayı şaşırtan James Webb Uzay Teleskobu’ndan bu kez de Satürn’ün buzla kaplı uydusu Enceladus’tan görüntü geldi.

James Webb Uzay Teleskobu’nun kaydettiği görüntüleri inceleyen astronomlar, Enceladus’ta uzaya fışkıran 6 bin 600 kilometrelik dev su buharı sütunu tespit etti. NASA’dan yapılan açıklamada, bunun İngiltere ile Japonya arasındaki uçuş mesafesine eşit olduğu kaydedildi.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da gayzerden saniyede 300 litre su fışkırdığını, bunun olimpik su havuzunu birkaç saatte doldurmaya yetebilecek ölçüde olduğunu açıkladı.

YAŞAM BELİRTİSİ OLABİLİR

İskoçya Kraliyet Astronomu Prof. Catherine Heymans, “Enceladus’un yüzey sıcaklığı sıfırın altında 200 santigrat derece yani dondurucu soğuklukta ancak uydunun çekirdeğinin, bu suyu ısıtacak kadar sıcak olduğunu düşünüyoruz. Buhar sütunlarının uzaya fışkırmasına sebep olan da budur. Dünya’daki okyanusların derinliklerinde benzer koşullarda yaşamın var olabileceğini biliyoruz. İşte bu yüzden Enceladus’taki büyük su buharı sütunlarını görmek bizi heyecanlandırıyor. Bunlar orada neler olup bittiğini, orada yaşam olasılığının ne kadar olduğunu anlamamıza yardım edecek ancak oradaki yaşam dünyadaki gibi değil derin deniz bakterileri şeklinde olacaktır” ifadelerini kullandı.

NASA, UFO görüntülerini paylaştı!