NASA’dan Güneş tutulması uyarısı! Telefon kameralarına dikkat

Yayın tarihi: 8 Nisan 2024 Pazartesi 9:54 am - Güncelleme: 8 Nisan 2024 Pazartesi 9:54 am

Bugün gerçekleşmesi beklenen Güneş tutulması yaklaşırken NASA yetkililerinden uyarı geldi. NASA, Güneş’i gözlemlerken telefon kameralarını kullanılması konusunda uyarı yaptı.

NASA, yakın bir zamanda gerçekleşecek olan Kuzey Amerika’daki yeni Güneş tutulması hakkında kamuoyunu uyarmak için harekete geçti. Uzay ajansı, insanların Güneş’i izlerken ve telefon kameralarını kullanırken dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor.

NASA fotoğrafçısı Bill Ingalls’a göre, Güneş tutulmasını çekerken telefonunuzu korumadan kullanmak cihaza zarar verebilir. Telefon sensörleri, Güneş’in yoğun ışığından etkilenebilir ve hasar görebilir. Bu nedenle, NASA, Güneş tutulması sırasında özel olarak tasarlanmış güneş filtrelerinin kullanılmasını öneriyor.

ÖZEL FİLTRE KULLANILMALI

Ancak, Güneş tutulması için kullanılan güneş gözlüklerini telefon kamerasının önüne koymak yeterli koruma sağlamaz. NASA’nın açıklamasına göre, telefon sensörleri doğrudan Güneş’e maruz kalırsa diğer görüntü sensörleri gibi zarar görebilir. Bu durum özellikle telefonlarda büyüteçli lensler kullanıldığında geçerlidir. Güneş ışınlarından kaynaklanan sıcaklık, telefon kameralarının aşırı ısınmasına ve iç yapılarının zarar görmesine neden olabilir. Bu yüzden NASA, tam tutulmayı kaydetmek isteyen kullanıcıları, özel filtreleri satın almaları konusunda uyarıyor.

8 Nisan’daki Güneş tutulması, Meksika, Amerika Birleşik Devletleri’nin doğu bölgeleri ve Kanada’dan gözlemlenebilecek. Ancak, ülkemizde canlı olarak izlenemeyecek.

Yılın ilk güneş tutulmasına günler kaldı! Türkiye’den gözlemlenecek mi?

Kaynak: HABER MERKEZİ