NASA Ay yüzeyinde enerji üretmek istiyor

Yayın tarihi: 23 Kasım 2021 Salı 10:00 am - Güncelleme: 22 Kasım 2021 Pazartesi 3:07 pm

NASA Ay yüzeyinde bazı çalışmalar yürütmek istiyor. Öncesinde bunlar pek açık bir şekilde söylenmezken artık rahatlıkla herkese açıklanıyor.

Ay üzerinde gerçekleştirilecek kolonileşme faaliyetlerine şirketler bile destek veriyor. SpaceX markası bu konuda en öncü şirketler içerisinde yer alıyor.

Yapılan çalışmalara bakıldığında karşımıza güneşten bağımsız bir güç kaynağının oluşturulmak istendiği fikri çıkıyor. Alternatif bir güç sistemi oluşturması planlanan bu reaktör nükleer sistem ile çalışacak. Nükleer gücü kullanılabilir elektrik enerjisine dönüştürecek ve böylece uzay araştırmalarında kullanım için depolayacak.

NASA Ay

NASA tarafından geliştirilen projede güç sistemi uranyum yakıtlı olacak. Bir reaktör çekirdeği uranyum yakıtını nükleer güce dönüştürecek ve bu güç daha sonradan elektrik enerjisine çevrilecek. Yaklaşık 40 kiloWatt düzenli enerji sağlayan dağıtım sistemi 10 yıl boyunca elektrik gücü sağlayacak.

 

NASA tarafından geliştirilecek olan bu sistem her 10 yılda bir yenilenecek. Dünya’dan Ay’a bu reaktörün fırlatılması için bir roket gerekiyor. Roketin 6000 kg’dan daha ağır olmaması ve 6 metre uzunluğunda olması şart. Böylece rahatlıkla Ay yüzeyine taşınabilecek. NASA Ay yüzeyinde enerji sağlayacak bu sistem için teklifleri topluyor.

Ay’da kurulacak olan yüksek güçlü enerji sistemi uzay araştırmalarında çok ciddi bir destek sunacak. Bu nedenle projenin son derece kritik olduğunu söyleyebiliriz.

Apple Watch 8 tasarımı ortaya çıktı