Nagehan Alçı’dan askeri üniformalı fotoğrafı hakkında açıklama

Yayın tarihi: 11 Mart 2022 Cuma 9:02 am - Güncelleme: 11 Mart 2022 Cuma 3:33 pm

Nagehan Alçı, Ukrayna askeri üniformasıyla fotoğraf çektirerek sosyal medyada yayınladı. Alçı, fotoğrafın eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile röportajdan olduğunu kaydetti. 

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonu sürerken, savaş bölgesinde giden gazeteci Nagehan Alçı, Ukrayna askeri üniformasıyla fotoğraf çektirerek sosyal medyada yayınladı.

Fotoğrafta Alçı’nın kolunda Ukrayna yanlılarının kullandığı sarı kol bandı dikkat çekerken, Rusya daha öncesinde bu kol bandının siviller tarafından kullanımının çatışma anında sivil ölümlerine yol açabileceği konusunda uyarmıştı.

Bu arada Alçı, fotoğrafın eski Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile röportajdan olduğu kaydetti. Alçı’nın görüştüğü Poroşenko hakkında Ukrayna’da ceza davası sürüyor ve “vatana ihanetle” suçlanıyor.

Poroşenko hakkındaki dava Rusya’nın saldırmasıyla unutuldu. Poroşenko savaşın çıkmasından bu yana sivil yerleşim bölgelerinde Batı basınına poz vererek çeşitli halkla ilişkiler çalışmaları yürütüyor.

‘GAZETECİ ASKERİ KAMUFLAJ GİYMEZ’

Öte yandan sosyal medyada gazeteciler Alçı’ya ‘iliştirilmiş gazetecilik’ tepkisi geldi. Alçı’ya ilişkin bir haberi alıntılayan gazeteci Savash Porgham sosyal medya hesabından, “Savaş muhabirliğinde hayati kurallar vardır diyerek şu ifadelerini kullandı:

Savaş Muhabirliği’nde hayati kurallar vardır: Gazeteci sahada asla askeri kamuflaj giymez, gazeteci asker veya taraf sanılmamak için savaşın taraflarının hiçbir simgesini veya aksesuarını üzerinde asla taşımaz, gazeteci savaştaki hiçbir tarafın üniformasını giymez…

Savaş muhabirliğinin ilk kuralı ‘Hiçbir haber muhabirin hayatından değerli değildir, öncelikli olarak hayatını koru’ şeklindedir. Kamuflaj giyen, özellikle de savaşın taraflarından birinin resmî üniformasını giyme gafletinde bulunan bir gazeteci savaş alanında kendini öldürtür.

Bir savaş muhabiri aktardığı bilgilerde savaşın tüm taraflarına mesafeli olmalı. Gazeteci eğer savaşın taraflarından birinin üniformasını giyerse zaten taraf olur ve nesnellik zeminini kaybeder. O noktadan sonra da sadece ‘İliştirilmiş Gazeteci’ olur ve söyledikleri yanlı olur.”

NAGEHAN ALÇI’DAN AÇIKLAMA

Tepkilerin arından Nagehan Alçı kendisine ait sosyal medya hesabından şu açıklamaları yaptı:

1-Ukrayna Eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile yaptığım özel röportaj esnasında aşırı soğuktan ötürü giydiğim mont ile ilgili spekülasyonlar yapılıyor. Bu konuda bir açıklama yapma ihtiyacı hissettim…

2- Poroşenko ile röportajı Kiev sokaklarında, Eski Başkan ve ekibinin karargahı önünde yaptık. Ben de o dondurucu soğukta çok üşüdüm, bunun üzerine Poroşenko’nun Başdanışmanı bana geçici olarak giymem için bu askeri montu getirdi, ben de giydim. Yoksa bu üniforma ile dolaşmıyorum.

3- Öte yandan ben bu işgal ve istila karşısında asla tarafsız değilim. Tüm kalbimle bir vatan savunması vermekte olan Ukrayna halkının yanındayım. Gazeteci işgal karşısında tarafsız olamaz. Fakat haberlerimi ve röportajlarımı da objektif yaparım, haber yansız, yorum hürdür.

4-Ukrayna’da yaptığım gazetecilik vesilesiyle bana yine fabrikasyon olduğunu bin kere açıkladığım tweetlerle saldıran tüm sitelere ve kişilere de dava açacağım. Yeter artık! En son Ümit Özdağ’ın bana iftira saldırısında yine açıklamıştım

Rus ordusu iki koldan Kiev’e ilerliyor! İşte dakika dakika son gelişmeler