Naci Görür’den Antalya’ya uyarı

Yayın tarihi: 13 Haziran 2023 Salı 12:39 pm - Güncelleme: 13 Haziran 2023 Salı 12:41 pm

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür Antalya’da katıldığı bir panelde kentin yapılaşmasına yönelik uyarılarda bulunarak, dağ bölgesinde zeminin sağlam olduğunu fakat ovalarda durumun farklı olduğunu söyledi.

 

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabı üzerinden Antalya’daki yapılaşma hakkında uyarılarda bulundu.

Şehirde bir panele katıldığını aktaran Prof. Dr. Görür paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“1-Antalya aktif bir fay zonu üzerinde oturmuyor, içinden bir fay geçmiyor ama birçok aktif faya (deprem kaynağına) yakın. Doğusunda Akşehir, batısında Fethiye-Burdur, güneyinde Helen-Kıbrıs Dalma-Batma zonu ve kuzeyinde ise göller bölgesine ait faylar var. Bu faylar genellikle eğim atımlı normal faylar. Genellikle kente 100 km’den daha yakın olup büyük depremler üretebilirler ve bu depremler de belli ölçüde Antalya’yı etkileyebilirler.

“DAĞ BÖLGESİNDE ZEMİN SAĞLAM, OVADA DURUM FARKLI”

2-Antalya’nın dağ bölgesinde zemin çok sağlam. Kentin oturduğu ova bölgesinde ise durum farklı. Ova bölgesinin batısında yaygın olarak travertenler yer alır. Bunlar da sağlam ve kuru zeminlerdir. Ovanın batısında çoğu kez kırıntılı genç çökeller ve alüvyonlar bulunur. Bol sulu olan bu birimler kötü kalitede zeminlerdir. Mümkünse buralar çok betona boğulmamalı, ağır ve çok katlı binalar yapılmamalıdır. Özellikle D-B aksında kent genişlememeli ve fay zonlarına yaklaşılmamalıdır.”

Naci Görür’den deprem açıklamalarına tepki: Herkes fay üstadı oldu