Rus heyet İstanbul’da! İşte dakika dakika tüm gelişmeler…

Yayın tarihi: 28 Mart 2022 Pazartesi 7:31 am - Güncelleme: 28 Mart 2022 Pazartesi 10:17 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu sürerken, taraflar Belarus’taki görüşmelerin ardından ilk kez bugün İstanbul’da bir araya gelecek.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyonu 33. gününde devam ediyor. Rusya ve Ukrayna heyetleri bugün İstanbul’a geliyor. Rus heyeti saat 16.00’da İstanbul’da olacak.

Heyette Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin’in de yer alacağı belirtildi. Görüşmenin nerede yapılacağına ilişkin ise resmi açıklama yapılmadı.

CANLI ANLATIM

22:15 UKRAYNA HEYETİ İSTANBUL’DA

Ukrayna heyetini taşıyan uçak Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı.

18:25 | RUS HEYETİ İSTANBUL’DA, MÜZAKERE GÖRÜŞMESİNİN SAATİ BELLİ OLDU

Rusya heyeti, Ukrayna savaşına ilişkin heyetlerin Türkiye’de yapacağı müzakere görüşmeleri için bugün İstanbul’a ulaştı. Rus heyeti konaklayacakları Çırağan Sarayı’na giriş yaptı. Rusya ve Ukrayna heyetleri savaşın bitirilmesine ilişkin müzakere görüşmelerini İstanbul’da gerçekleştirecek. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, görüşmelerin yarın başlayabileceğini söylemişti.

Kremlin Sözcüsü Peskov ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov görüşmelerde somut ilerleme kaydedilmeden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski arasında görüşme ayarlanmayacağını söyledi.

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin İstanbul’daki toplantısı yarın (29 Mart) saat 10.30’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirilecek.

16:05 | “160 BİN KİŞİ KUŞATMANIN OLDUĞU ŞEHİRDE”

Ukrayna’nın Mariupol Belediye Başkanı Boyçenko, Rus ordusunun kuşatması altındaki şehirden ayrılmak isteyen yaklaşık 160 bin kişinin bulunduğunu bildirdi. Boyçenko, ulusal bir televizyona yaptığı açıklamada, “Maalesef Mariupol şehrinde hala çok sayıda insan var. Bu rakam 100 binin üstünde. Tahminlerimize göre, yaklaşık 160 bin sivil kuşatma altındaki Mariupol şehrinde bulunuyor.” ifadesini kullandı.

Artık Mariupol’da bulunmanın ve yaşamanın imkansız olduğunu, şehirde elektrik, ısıtma, su ve telefonun olmadığını vurgulayan Boyçenko, bunu “Rus ordusunun Mariupol halkına yönelik soykırımı” olarak nitelendirdi.

12:21 | LAVROV: MÜZAKARELER BUGÜN-YARIN İSTANBUL’DA YENİDEN BAŞLAYACAK

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Rusya ile Ukrayna arasındaki yüz yüze müzakereler bugün-yarın İstanbul’da yeniden başlayacak. Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz” açıklamasını yaptı.

10:36 | ÇAVUŞOĞLU: BARIŞA VESİLE OLMASINI ÜMİT EDİYORUZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin Türkiye’de bir araya geleceğini duyurduğu Twitinde, “Tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu Twitter hesabındaki açıklamasında, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri neticesinde, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri Türkiye’de bir araya gelecekler. Tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz. Toplantıların kalıcı ateşkesle sonuçlanarak barışa vesile olmasını ümit ediyoruz” dedi.

10:15 | ‘TÜRKİYE HER TÜRLÜ KATKIYI VERMEYE DEVAM EDECEK’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan-Putin görüşmesinde, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum ve müzakere süreçleri ele alındı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin ve barışın bir an evvel tesis edilmesinin ve bölgedeki insani durumun iyileştirilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, bu süreçte Türkiye’nin her türlü katkıyı vermeye devam edeceğini belirtti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul’da yapılması konusunda mutabık kaldı. Karar, Ukrayna tarafından da olumlu karşılandı ve heyetlerin kısa süre içinde bir araya gelmesi bekleniyor.

10:00 | ZELENSKİ: TÜRKİYE’DE YÜZ YÜZE GÖRÜŞME İÇİN BİR FIRSAT VAR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski video konferansla Rus gazetecilere konuştu. Rusya ile barış için Ukrayna’nın tarafsızlığını tartışmaya hazır olduğunu belirten Zelenski, “çatışmanın dondurulmasını” değil Donbas üzerinde Rusya ile uzlaşma istediğini ifade etti.

Ukrayna lideri, “Rusya’yı Ukrayna topraklarından tamamen çıkmaya zorlamanın imkansız olduğunu, bunun üçüncü dünya savaşına gideceğini anladım” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, sosyal medya hesabından paylaştığı görüntülü mesaj​​​​​​​ında, Ukrayna ile Rusya müzakere heyetleri arasında Türkiye’de yapılacak görüşmelere değindi.

Müzakerelerde önceliklerinin bilindiğini vurgulayan Zelenski, “Önümüzde yeni bir müzakere turu var, çünkü biz barış arıyoruz. Bana söylenene göre, Türkiye’de yüz yüze görüşme için bir fırsat ve ihtiyaç var. Bu fena değil. Sonucu görelim” dedi.

Ukrayna – Rusya müzakereleri için Türkiye kararı