Murat Yetkin: Cumhur İttifakı tuzak kuruyor İYİ Parti düşüyor

Yayın tarihi: 12 Eylül 2022 Pazartesi 9:59 am - Güncelleme: 12 Eylül 2022 Pazartesi 10:07 am

Gazeteci Murat Yetkin, seçime az bir zaman kala Cumhur İttifakı’nın, HDP üzerinden İYİ Parti ve CHP‘nin arasını açmaya çalıştığını yazdı. Yetkin, “AK Parti-MHP Cumhur İttifakının, İYİ Parti’nin CHP ile arasını açmak için HDP üzerinden tuzak kurduğu görülüyor. Ve İYİ Parti de bu tuzağa göz göre göre düşüyor.” dedi.

Gazeteci Murat Yetkin, İYİ Parti’den peş peşe yapılan açıklamaları değerlendirdi. Yetkin, HDP ile ilgili yapılan açıklamalarla İYİ Parti’nin Cumhur İttifakı’ın kurmak istediği tuzağa düştüğünü belirtti.

Yetkin’in Yetkinreport’da yer alan yazısının ilgili bölümü şöyle:

CHP’li Gürsel Tekin’in bir TV programında HDP’lilere bakanlık sorusu üzerine “verilebilir” demesi, örneğin geçen sene haber değeri taşımayabilirdi. Ama seçim yaklaşıp AK Parti ve MHP, özellikle İYİ Parti’ye HDP üzerinden tuzak atmaya başladıkça gerilime yol açtı. İYİ Parti’nin yanıtı Yavuz Ağıralioğlu’nun “Kime sordunuz? Asla kabul etmeyiz” demesiyle kalsaydı, büyümeyebilirdi. CHP zaten “Parti adına konuşma yetkisi yok” diyerek eski Genel Sekreterine tepkisini gösterdi.

Ancak Meral Akşener’in sözleri bu defa CHP’yi gerdi.

İYİ PARTİ’YE HDP, CHP’YE DİYANET

Akşener, “HDP’nin olduğu masada bir olmayız” demişti.

Birincisi, HDP’yi Altılı Masaya davet eden zaten yoktu.

İkincisi, zaten HDP’nin de böyle bir talebi olmamıştı.

Yani aslında olmayan bir sorun üzerine gerilim çıkıyordu.

Kaldı ki 10 Eylül’de Parti Meclisinde konuşan HDP eş-başkanı Mithat Sancar, “Bakanlık, mevki, makam peşinde değiliz” diyecekti; onların talepleri başkaydı.

AK Parti-MHP Cumhur İttifakının, İYİ Parti’nin CHP ile arasını açmak için HDP üzerinden tuzak kurduğu görülüyor. Ve İYİ Parti de bu tuzağa göz göre göre düşüyor.
Peki CHP’nin düştüğü tuzak hangisi?

CHP yönetiminden ismini vermek istemeyen etkili bir isim, tereddütsüz “Diyanet üzerinden” diyor; “Her hafta bir imam çıkıyor, kışkırtma amacı açık bir şeyler söylüyor. Bizim bazı arkadaşlar da sağ olsunlar balıklama atlıyor. İktidar mücadelesinde en önem verdiğimiz kötü ekonomiyle, kötü idareyle, yargı sorunlarıyla değil bunlarla uğraşmak zorunda kalıyoruz.”

HDP’NİN KONUMU

CHP ile İYİ Parti arasında “HDP’ye bakanlık” gerilimi, AK Parti ve MHP’den gelen körüklemelerle tırmanırken HDP’li Saruhan Oluç’tan “Bizi Meclis’e leylekler getirmedi” hatırlatması geldi.

Neticede yüzde 12 gibi bir oy oranıyla TBMM’deki üçüncü büyük parti grubu HDP. Anayasa Mahkemesinde devam eden kapatma davasının 2023’ün Şubat-Mart aylarından önce karar aşamasına gelmesi sürpriz olur. Sancar önceki gün “1,5 yıldır aynı şeyleri söylüyoruz” diyordu. Altılı Masanın çıkaracağı aday ve seçim bildirgesine göre karar vereceklerdi.

HDP cumhurbaşkanı adayı çıkarırsa ya da ağırlığını birinden yana koymazsa ne Cumhur ne de Millet ittifakının ilk turda seçim kazanması kolay görünüyor. İkinci turda kim çok alırsa kazanacak.
HDP’lilerin özellikle İYİ Parti’ye hatırlattıkları 2019 örnekleri de var. HDP’nin adayı kazanmasın diye İYİ Parti Kars ve Iğdır’da Cumhur İttifakı adaylarına destek vermişti. HDP’de bunun üzerine Millet İttifakının CHP’li değil İYİ Partili aday çıkardığı Balıkesir ve Manisa’da aday çıkarmış, Balıkesir’de AK Parti, Manisa’da MHP seçimi kazanmıştı.

SORUMLULUK KILIÇDAROĞLU VE AKŞENER’DE

Eğer “HDP resimde olacaksa Erdoğan başta kalsın” diye bir niyetleri yoksa, muhalefetin iktidar olabilmek için Kürt oylarına da dindar oylarına da ihtiyacı var.

Peki, kim giderecek bu gerilimi? Yardımcıları değil, Kılıçdaroğlu ve Akşener’in kendileri. Oysa bir süredir iki lider değil yardımcıları ve doğrudan değil medya aracılığıyla konuşuyor.

Özgür Özel’den HDP’ye ‘bakanlık’ açıklaması!