Murat Kurum’dan ‘Kanal İstanbul yapılmamalı’ diyen Naci Görür’e danışmanlık teklifi

Yayın tarihi: 5 Şubat 2024 Pazartesi 2:24 pm - Güncelleme: 5 Şubat 2024 Pazartesi 2:24 pm

Prof. Dr. Naci Görür, AKP ve MHP’nin İstanbul adayı Murat Kurum’un kendisine danışmanlık teklif ettiğini açıkladı. Görür, Kurum’un aksine Kanal İstanbul projesine karşı olduğunu söylemişti.

Deprem dendiğinde Türkiye’de akla gelen ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin birinci yılı nedeniyle bağlandığı FOX TV yayınında olası İstanbul depremine ilişkin mesajlar verdi ve AKP’nin İBB adayı Murat Kurum’un kendisine danışmanlık teklif ettiğini söyledi.

Görür, şu ifadeleri kullandı: “Murat Kurum aradı ve danışmanlık teklif etti. Aynı şekilde İmamoğlu’na da danışmanlık yapıyorum. Ancak sorulduğu zaman tüm parti liderleri, belediye başkanları, adaylarıyla elimizden geldiğince ‘Deprem dirençli kentler nasıl oluşturulur’ bildiğimizi bilim ışığında söyleyeceğiz. Bu iş siyaset üstü bir mesele. Hangi siyasi partiden olursa ülkemiz ölmesin diye emre amadeyiz. Bu bir hayat memat meselesi, ülkemizin beka meselesi. Deprem konusunda Marmara Bölgesi’nde gerekenleri yapmazsak ve Marmara Bölgesi depremde yıkılırsa Türkiye’nin ekonomik ve siyasi bağımsızlığı tehlikeye girer. Onun için Türk millet siyasetçi, iktidar, muhalefet ve halk omuz omuza kol kola girip ülkemizi depreme hazırlamalıyız. Yani bu gerçekten beka meselesi.”

Murat Kurum, Naci Görür ile bir araya geldi: Depreme karşı mücadelemizi bilim ışığında vermeliyiz - Son Dakika Haberler

Kurum, Görür’le görüştü

ERDOĞAN’IN HATAY AÇIKLAMALARI: BİR DOĞRU BİR YANLIŞ VAR

Görür, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bir gerçeği şu anda söylüyorum. Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay’a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı, mahzun kaldı” sözleri için şunları söyledi:

“Burada bir doğru bir yanlış var. Bir kenti depreme hazırlayacaksınız merkezi yönetimiyle yerel yönetimiyle el ele birlikte çalışmalısınız. Yanlış olanı ‘Bizi desteklemezsiniz destek alamazsınız’ tutumu yanlıştır. Umarım sayın Cumhurbaşkanımızın amacı o değildir. Aksi halde son derece yanlıştır. Siz depremi kendi siyasi amaçlarınız için kullanamazsınız. Çünkü tüm insanları can güvenliği söz konusu.”

‘KANAL İSTANBUL YAPILMAMASI GEREKEN BİR PROJE’ DEMİŞTİ

Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olan Murat Kurum ayrıca, ‘Kanal İstanbul’ projesinin yılmaz savunucuları arasında yer alıyor.

Kurum bu projeyi desteklerken, Naci Görür ise geçmişte bu proje için “Kanal İstanbul deprem açısından yapılmaması gereken bir proje” diyerek şunları söylemişti:

“Projenin yapılacağı güzergah deprem açısından iyi nitelikli değil. Düşünülen projenin Marmara’ya açıldığı bölgede çok sayıda aktif fay var. Aktif fayların ana deprem beklediğimiz fay noktasına bağlı olduğunu biliyoruz. Beklediğimiz deprem gerçekleştiği takdirde burada yapılması düşünülen Kanal İstanbul’un deniz ağzında da ciddi bir yıkıma sebep olabilecektir. Ayrıca, burada büyük ölçüde heyelan ve toprak kaymasına neden olacaktır. Küçükçekmece lagünü çok sayıda derenin birleştiği yer. Bu yüzden bölge de kalın alüvyon çökeli içerir. Buralarda alüvyon çökelinin tamamını kaldırmak mümkün değildir. Onları kaldırmadığınız sürece orada herhangi bir dengeli yapı yapmanız da mümkün değildir.”

Naci Görür’den yerel gazeteye yanıt: Bu çıkışı için kınıyorum

Kaynak: TELE1