Mülakat için il değiştirecekler! Öğretmen adaylarının KYK talebi ’emekliler kalacak’ diye reddedildi

Yayın tarihi: 28 Haziran 2024 Cuma 9:30 am - Güncelleme: 28 Haziran 2024 Cuma 9:30 am

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1 Temmuz’da 20 bin öğretmen alımı için 60 bin öğretmen adayını mülakata alacak. Atanamadıkları için ekonomik kriz içinde olan öğretmenler, yaşadığı iller yerine Türkiye’nin dört bir yanına yüzlerce km uzaktaki illerde mülakata girecek. “KYK yurtlarında barındırılsın” talebi “Seyahat sever yaşlılar konaklayacak” denilerek reddedildi.

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin öğretmeni atamak için 1 Temmuz 2024 Pazartesi gününden itibaren 20 ilde mülakat yapacak. KPSS’de alınan puan üstünlüğü kapsamında mülakata 20 bin adayın 3 katı yani 60 bin aday çağrıldı. Adaylar bulundukları illeri istese de bin km uzağa bile gönderildi. Mülakatta bir ders anlatıp, 1 genel kültür 1 eğitim bilimleri sorusu cevaplamaya hazırlanan adaylar, 10 Haziran’da mülakat yerleri açıklanınca şoke oldu.

Yüz binlerce öğretmen adayı bekliyor! Yeni mülakat sisteminin ayrıntıları ortaya çıktı

TERCİHLER DİKKATE ALINMADI

Sözcü’de yer alan habere göre, MEB, adayların mülakat yeri tercihlerini dikkate almadı. Karı koca öğretmen adayı çiftten biri Adana, diğeri İzmir’e yollandı. Ankara’da yaşayan aday mülakat için Adıyaman’a gönderildi. On binlerce öğretmen mülakat yolculuğuna çıkacak. Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Oğuz Özat, öğretmen adaylarının kalacak yer sorunu için Gençlik ve Spor Bakanlığı’na 11 Haziran’da başvurdu.

Binlerce adayın tercihlerinde bulunan illere yerleştirilmeyip yüzlerce km uzaktaki şehirlerde mülakat yeri belirlendiğini belirten Özat, dilekçesinde adayların mülakata gireceği şehirlere bir gün öncesinden gidip konaklamak zorunda kalacağını yazdı. Yol ücreti, konaklama ve temel ihtiyaç giderleri düşünüldüğünde herhangi bir geliri olmayan öğretmen adaylarına ağır bir maddi yük oluşturduğunu anlatıp KYK yurtlarında mülakat için ücretsiz konaklama imkanı sağlanmasını istedi.

KYK TALEBİ REDDEDİLDİ

KYK yurtlarında mülakat öncesi ve mülakat günü öğretmenlerin konaklatılması talebini Gençlik ve Spor Bakanlığı reddetti. KYK Genel Müdürü Recep Er imzalı 25 Haziran 2024 tarihli resmi yazıda, “Sözlü sınavına katılacak öğretmenlerin yurtlarda konaklama talebi, 1 Temmuz 2024’te nöbetçi yurt uygulamasına geçilip, bakım, onarım tadilat çalışmaları yapılacağı ve bakanlığımızın seyahat sever emeklilere yönelik projesinin devam etmesi nedeniyle uygun görülmedi” denildi.

“ÖĞRETMENLER SOKAKTA MI YATSIN?”

Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Oğuz Özat şunları söyledi:

“Devletimiz, mülakata girecek öğretmen adaylarını, gereksiz yere yüzlerce hatta 1200 km uzaktaki illere gönderiyor. Barınma sorununun çözülmesi için KYK’ya dilekçeyle başvurdum, reddedildi. Bu gençlerin zaten işi, parası, maaşı yok. Erzurum’dan Antalya’ya mülakata gönderilen var. Turizm döneminde oteller zaten dolu ve fiyatlar çok yüksek. Öğretmenevleri de dolu. Gençlik ve Spor Bakanlığı sorunu çözmedi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e ilettim. Bakanlık, iradesini ortaya koysun. Öğretmenlerimize barınma ve yolluk verilsin. Mülakat, öğretmenlerimizi zaten mağdur ediyor. Bir de barınma mağduriyeti çıktı. Öğretmen adayları sokakta mı yatsın?”

 

Kaynak: TELE1