Mühendis Korkut Küçükcan davasından keşif kararı çıktı! “Sanıklar tanık oldu”

Yayın tarihi: 25 Ocak 2023 Çarşamba 7:19 pm - Güncelleme: 25 Ocak 2023 Çarşamba 7:43 pm

Gaziantep’te Mühendis Korkut Küçükcan, AKP’li Şahinbey Belediyesi’nin yaptırdığı cami inşaatında beton iskelesinin altında kalarak can verdi. Görülen duruşmada belediye yetkililerinin tanık olarak dinlenmesine avukat Dilek Helvacı, “Sanıklar tanık oldu” sözleriyle tepki gösterdi.

Gaziantep’te 38 yaşındaki inşaat mühendisi Korkut Küçükcan’ın ölümünden sonra başlatılan soruşturmada 6 sanık hakkında bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olmaktan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın 3’ncü duruşmasında AKP’li belediyede dönemin İmar ve Fen İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı olan Aslettin Yıldız ile İmar ve Ruhsat Müdürü Ayşe Fatma Topuz’un aralarında olduğu 6 tanık dinlendi.

Mühendise ölüme götüren ihmal! Cami inşaatındaki usulsüzlük ortaya çıktı

Aslettin Yıldız, çapraz sorguda Zeynep Küçükcan’ın avukatı Dilek Helvanın sorularını yanıtladı.

Helva şu soruları yöneltti:

Caminin ruhsatsız ve projesiz inşa edilmesinin sorumluları kim?

60 ton beton dökülmesi nedeniyle standartlar aykırı inşa edilen ahşap iskele hakkında sahada görevli mühendislerin uyarılarına rağmen neden mühendis Korkut Küçükcan, ölçüm yapmak gönderildi?

Korkut Küçükcan’ın göçük altına kaldığı sırada belediye neden gece yarısı parselasyon değişikliğine giderek tapu tescili yaptırdı?

Aslettin Yıldız, Helva’nın sorularına, “Bunlar benim görev alanımda değildir. Belediyeden sorulsun” şeklinde yanıtlar verdi.

KAZADAN SONRA RUHSAT ALINDI

Ayşe Fatma Topuz da çapraz sorguda benzer sorulara yanıt verdi. Topuz, görev döneminde belediyenin herhangi bir ruhsat başvurusunda bulunmadığını kazadan sonra başvuru yapılıp ruhsat verildiğini söyledi.

“TANIKLARA SORU SORMA HAKKIMIZI ENGELLEMEYİN”

Yıldız’ın sorulara yanıt verdiği sırada Mahkeme Başkanı , “İstemezseniz bu sorulara cevap vermeyebilirsiniz” şeklinde sık sık hatırlatmada bulundu.

Helvacı, başkanın hatırlatmalarında tepki gösterdi. Helvacı, “Tanıklara soru sorma hakkımızı lütfen engellemeyin” dedi.

“SANIKLAR TANIK OLDU”

Korkut Küçücan’ın eşi Zeynep Küçükcan da söz aldı. Zeynep Küçükcan, gerçek sorumlunun Şahinbey Belediyesi Başkanı olduğunu ve yetkililerin sanık olması gerekirken tanık olduğunu belirterek, “Danıştay verdiği hukuka aykırı karar ile eşimin ölümünün gerçek sorumluları olan Şahinbey Belediyesi yetkililerini koruma altına alarak adalet karşısında hesap vermekten kaçırdı. Ancak, biz Anayasa Mahkemesine başvurduk. Umarım Adalet geç de olsa tecelli eder “ dedi.

“BELEDİYE BAŞKANI DEFALARCA DENETİME GİTTİ”

Duruşmada söz alan Avukat Helvacı da şunları dile getirdi:

“Bir cami düşünün ki, hem mülkiyeti hem de yüklenicisi Şahinbey Belediyesine ait. Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu kamuoyunda Akkent Camiinin Türkiyenin 2’nci Büyük camisi olacağını övünerek beyan ediyor. Belediye Başkanı Tahmazoğlu’nun kazadan önce defalarca camiinin denetimine gittiği ve yapımı ile ilgili bilgi aldığı sosyal medyadaki görüntülerine ilaveten Mahkemede dinlenen Edecan Firması yetkilisi, şantiye şefi, iskeleci, kalıpçı sanıklar ve tanıklar tarafından da defalarca doğrulandı.

Türkiye’nin 2’nci en büyük camisinin inşaatında çökme: Mühendis 16 saattir enkaz altında

“RUHSAT, PLAN VE PROJE YOK”

Ancak, bu caminin ruhsatı yok, planı ve projesi yok. Düşünebiliyor musunuz Türkiye’nin 2’nci büyük camii, Şahinbey Belediyesi tarafından ruhsatsız, plansız ve projesiz inşa ediliyor. Bu da yetmezmiş gibi kazadan kısa bir süre önce söz konusu caminin kubbesine 3 saatte 60 ton beton dökülerek zaten çürük olan ahşap iskelenin üzerindeki ağırlık daha da artırılarak göz göre ölüme davetiye çıkartılıyor.

“DEFALARCA UYARILARDA BULUNULDU”

Bu konuda mühendis, kalıpçı, iskeleci kazadan kısa süre önce Belediye Yetkililerine mutlaka inşaatı durdurun ve bu iskeleyi kaldırın diye uyarılarda bulunduklarını Mahkemede defalarca söylediler.

“İŞGÜVENLİĞİ UZMANLARI RİSKLER KALKMAYINCA İŞTEN AYRILDI”

Zaten 2018 yılında ahşap iskelenin standartlara aykırı olduğu için kaldırılması gerektiği ve mevzuat gereği mutlaka çelikten imal edilmesi gerektiği, ayrıca yüksekte çalışırken emniyet kemerlerinin bağlanma noktalarının oluşturulması gerektiğine dair İVME iş güvenliği uzmanlarının dosyada raporları var. Hatta, soruşturmada dinlenen iş güvenliği uzmanları “ İnşaattaki bu riskler ortadan kaldırılmadığı için görevden ayrıldıklarını bildiriyorlar”.

 

“BİLİRKİŞİ RAPORU TÜM KUSURUN BELEDİYEDE OLDUĞUNU BELİRTTİ”

Ancak geldiğimiz noktada bugüne kadar dinlenen Belediye görevlileri dosyada sanki bu deliller hiç yokmuş gibi “ Bilmiyoruz, Görmedik, Duymadık” diyerek suçu üzerinden atmaya çalışıyorlar. Oysa ki, dosyada mevcut İTÜ; ODTÜ, Üsküdar Üniversitesi tarafından düzenlenen bilirkişi raporları ve uzman raporlarına ilaveten son olarak Mahkemece 3 kişilik bilirkişi heyetince düzenlenen raporda da tüm kusurun Şahinbey Belediyesi Yetkililerine ait olduğu bir kez daha kanıtlandı.

“BARETİN ELE GEÇİRİP YOK EDİLDİĞİNE DAİR GÖRGÜ TANIKLARI DİNLENSİN”

Biz bu nedenle öncelikle göz göre göre gelen kazanın gerçek sorumluları olan başta Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu olmak üzere Fen İşleri Müdürü Ahmet Temizyürek, Yapı Kontrol Mühendisi Faruk Pekşen ile sözkonusu iskelenin kaldırılması gerektiğine dair kazadan bir yıl önce İvme İş Güvenliği Şirketinde görevli İş Güvenliği Uzmanları Zafer Arısoy ve Hakan Kızılaslan’ın tanık olarak dinlenilmesini talep ediyoruz. Buna ilaveten müteveffa Korkut Küçükcan’ın kazadan öne Şahinbey Belediyesi Proje ve Etüd Müdürü Şeyma Gökçek tarafından olay yerine ölçüm yapmak için gönderildiğine ve kaza sırasında başında takılı olan baretin kurtarma çalışmaları sırasında AFAD görevlileri tarafından bulunduktan sonra elden ele geçirilerek Şahinbey Belediyesi Görevlilerince yok edildiğine dair görgü tanıklarının dinlenilmesini talep ediyoruz. Ayrıca, Korkut Küçükcan’ın göçük altında bulunduğu sırada sabaha karşı Akkent Camiinde imar ve parselasyon değişikliği ve tapuya tescil işlemlerinin kim tarafından, kimin talimatına istinaden yapıldığı, bu işleme kimin onay verdiği hususlarının sorulmasını talep ediyoruz.” dedi.

TALEPLER REDDEDİLİP KEŞİF KARARI VERİLDİ

Mahkeme savunmaların ardından Zeynep Küçükcan vekili ile sanık vekillerinin tanık dinletme ve Şahinbey Belediyesi’ne müzekkere yazılması taleplerinin tümünü reddederek, mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

AVUKAT TEPKİ GÖSTERDİ

Duruşma sonra açıklama yapan avukat Helvacı, “Nitekim, keşif tarihinin seçimin hemen ertesi günü olan 15 Mayıs 2023 tarihine bırakılması Mahkemenin bağımsızlığı ve tarafsızlığı hususunda şüphe uyandıran bir hal teşkil etmiştir. Kaldı ki, kazadan sonra Akkent caminin enkazının alelacele kaldırılarak ahşap iskelenin enkazı ihale yoluyla satıldığına göre Mahkeme mahallinde keşif yaparak acaba neyi tespit edecektir? Diğer taraftan ilk celsede Belediye Yetkililerinin dinlenilmesine karar veren Mahkeme Başkanının alışılmadık biçimde aynı Adliyede bir başka Mahkeme Başkanlığına getirilmesi de yargılama sürecinde dikkat çeken bir diğer husustur.

Umarım Anayasa Mahkemesi biran önce Şahinbey Belediyesi Başkanı ve diğer görevlilerinin Adalet Karşısında hesap vermelerini sağlayacak adil bir karar verir. Küçükcan Ailesinin ve kamu vicdanında açılan yaranın ancak bu şekilde telafisi bir ölçüde mümkün olacaktır.” dedi.