Mücella Yapıcı’nın meslek etiği hatırlattığı doktordan cevap: Yok bizde!

Yayın tarihi: 22 Kasım 2023 Çarşamba 1:52 pm - Güncelleme: 22 Kasım 2023 Çarşamba 4:40 pm

Gezi Parkı Davası’nda tahliye edilen Mücella Yapıcı, meslek etiği hatırlatması yaptığı doktorun “Yok bizde etik” yanıtı verdiğini söyledi.

Gezi Parkı Davası’ndan tahliye edilen Mücella Yapıcı, T24 Yazarı Murat Sabuncu’nun sorularını yanıtladı.

Mücella Yapıcı, tutukluluk sürecinde göz muayenesi ve diş çekimi için Yedikule’ye götürüldüğünü, burada elleri kelepçeli bir şekilde göz muayenesinden geçtiğini, sıra diş çekimine gelince meslek etiği hatırlatması yaparak kelepçelerin çıkarılmasını talep ettiğini, doktorun ise “Bizde yok etik” yanıtını verdiğini söyledi.

Söyleşide konuyla ilgili soru ve yanıt şöyle:

Soru: Göz ve diş muayeneleri de zorlu geçmişti doğru hatırlıyorsam…

Bende glokom var. Bir de esas kötüsü sarı leke var. Sarı leke sınırda. İçeride bir de çıkacağımı hiç tahmin etmediğim için, sarı lekemi takıyorum ben. Her neyse, göze öyle gittim. Ben talep ettim gözü. Sarı lekenin tek bir vitamini var. Vermiyorlar bana vitamini, yazmıyor.

Soru: Neden yazmıyor?

Yazmıyor. Doktor yazmazsa paranı ödeyip dışarıdan da alamıyorsun. Devletin vermediği bazı ilaçlar var, doktor reçete ederse parayla alıyorsun. Dedi ki, “Bunun için göze gitmeniz lazım.” Mecburen bu sefer gittim. Kelepçeli gittim tabii ki ve Yedikule’ye gittim. O kelepçeli göz muayenesi zor oluyor. Onu da geçtik, bu sefer bu diş işi çıktı. Bu dişi ben çektirecektim, ihmal ettim. Hiçbir şey yok, ağrıyor, şişiyor, ağrıyor. Gittik diş hekimine. Bir rezillikti. Oradaki doktor hanıma dedim ki, “Böyle çekmeyin dişimi, kelepçeyi çıkarsınlar, her mesleğin etiği var.” “Yok bizde etik” diyor. Jandarma komutanı dayanamadı, dedi ki, “Doktor Hanım, bizde bile var.” “Bizde etik yok” diyor. “Bak” diyorum, “Doktor Hanım, genç kardeşim, ben mesleğimin etiğine uyduğum için böyle kelepçeyle senin karşında diş çektiriyorum. Bak, bedel ödüyorum. Bir tek suçum, kendi mesleğimin etiğine uymaktır. Aklımın, vicdanımın, aydın olmamın gereğini yerine getirdim. Bir toplumda yer alarak yaşamanın sorumluluğu neyse, onu yaptım. Ben burada duruyorum senin karşında. Sen de hekimsin.”

“İLK GÖZALTINI 62 YAŞINDA ÖĞRENDİM”

Murat Sabuncu, Mücella Yapıcı’ya kızı Cansu Yapıcı ile birlikte cezaevinde çıplak aranmasını da sordu.

Mücella Yapıcı, çok kötü bir tecrübe yaşadığını ve bütün genç kızların çıplak aramadan geçirildiğini söyledi. Kendisini “68 Kuşağı’nın kuyruğu” olarak niteleyen Mücella Yapıcı, ilk kez 62 yaşında gözaltına alındığını belirterek şunları anlattı:

“Bizi aldılar, aradılar, içeri girdik. Acayip bir haldeyim. Mide çok kötü durumda, ilaçlarım verilmiyor. Bir gün sonra bizi çağırdılar. Neden, neyi çıplak arıyor, ben koğuşta ne yapmışım? Sen beni o koğuşa sokmuşsun, nezarethaneye yani. Bir gece kalmışım. Neyin çıplak aramasıydı bu? Zaten beni aradın x-ray’lerle, bilmem nelerle. Bu işkence değil mi Allah aşkına? Ve ben neyi öğrendim Murat kardeşim, o kadar üzüldüm ki… 68 neslinin kuyruğuyum ben. Bir kere nezarete alınmadım, gözaltına da alınmadım, içeri de girmedim. İlk gözaltını ben 62 yaşında öğrendim. Allah’a şükür, hapishaneyi de öğrendim giderayak. Yok, tecrübe yok, ben ne bileyim bu çıplak aramaları…Bütün genç kızları arıyorlarmış! Kızımla ikimiz anlattık gözaltında yaşadığımız çıplak aramayı ve bu konuda dava açtık. İlk kez işkence olarak ele alınıyor davamızda. Hatırlıyorsun, mahkemede çıktım en ince detayına kadar da anlattım.”

Gezi Direnişi davasında özgürlüğüne kavuşan Mücella Yapıcı: Nasıl bir adalet canlarımı bıraktım çıkıyorum

Kaynak: TELE1