Moody’s Türk bankalarının görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirdi!

Yayın tarihi: 15 Ağustos 2023 Salı 3:45 pm - Güncelleme: 15 Ağustos 2023 Salı 4:04 pm

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankalarının görünümünü negatiften durağana çevirdi. Kuruluş tarafından yapılan açıklamada, “Türk bankaları için faaliyet ortamı zorlu ve değişken olmaya devam etmektedir” denildi.

AKP iktidarının ekonomi politikaları sebebiyle enflasyon rekor seviyelere fırlarken, döviz kurundaki artış da devam etti. İktidar, ekonomiyi iyileştirme vaadiyle Mehmet Şimşek’i Hazine ve Maliye Bakanlığı’na, Hafize Gaye Erkan’ı ise Merkez Bankası’nın başına getirdi ancak yangın söndürülemedi.

Türkiye’deki ekonomik kriz giderek derinleşirken, Moody’s’ten Türk bankaları için yeni bir açıklama yapıldı.

Moodys tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Türk bankaları için faaliyet ortamı zorlu ve değişken olmaya devam etmektedir. Ekonomik büyümede beklenen yavaşlama ve yüksek seyretmeye devam eden enflasyon nedeniyle aşağı çekilmiştir.

Bununla birlikte, hükümetin politika yapımında ortodoksluğa dönmek için attığı ilk adımlar Mayıs 2023’teki seçimler Türk bankaları için faaliyet koşullarını destekleyici niteliktedir. Çok yüksek enflasyon, daha yüksek vergiler ve liranın değerinin daha da düşmesi tüketici harcamalarını ve borçluların geri ödeme kapasitesini zayıflatarak bankaların varlıklarını baskı altına alır.

Döviz kurunda değer kaybı ve 2022’ye kıyasla daha yavaş olmakla birlikte kredi hacminde genişleme, görünüm döneminde sektörün sermaye yeterliliğini zorlayacaktır. Kârlılık normalleşecek 2022’de kaydedilen zirvelere kıyasla azalmış olsa da yine de güçlü kalmaya devam etmektedir. Bankanın dış finansmanı pozisyonu ve dolarizasyon seviyeleri iyileşti.”

Moody’s’ten kritik enflasyon değerlendirmesi