“Montrö bildirisi” davası! Emekli amiraller son savunmaları yapıyor

Yayın tarihi: 13 Aralık 2022 Salı 10:48 am - Güncelleme: 13 Aralık 2022 Salı 2:40 pm

Montrö Antlaşması’ndan ‘çıkabiliriz’ diyenlere yanıt veren ve ‘sarıklı amirale’ tepki gösteren 104 emekli amiralin “suç işlemek için anlaşma” iddiası ile dava açıldı. Amiraller, mütalaaya karşı son savunmalarını yapacak.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve üniformasıyla gittiği tarikat evinde cüppe ve sarıklı fotoğrafları basına sızan Tuğamiral Mehmet Sarı’ya ilişkin Nisan 2021’de 104 emekli amiral açıklama yaptı. Amiraller, hakkında “suç işlemek için anlaşma” iddiasıyla dava açıldı.

Ankara 20.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın Ekim’deki celsesinde esas hakkındaki mütalaasını sunan Savcı, “isnat edilen suça yönelik kasıtlarının” ve “cezalandırılması istenen diğer sanıkların eylemlerine iştirak iradelerinin bulunmadığı”, “sanıkların düşünce açıklaması kastıyla hareket ettikleri değerlendirmesiyle” 91 sanığın beraati yönünde görüş bildirirken emekli amiraller Atilla Kezek, Cem Gürdeniz, Atilla Kıyat, Ergun Mengi, Mustafa Özbey, Türker Ertürk, Alper Çetin Tezeren, Arif Vehbi Alpman, Işık Biren, İlker Güven, Osman Metin Açımuz ile emekli Tuğgeneral Namık Kemal Çalışkan’ın cezalandırılmasını istedi.

CUMHURBAŞKANLIĞI AVUKAT 91 AMİRALİN BERAATİNE TEPKİ GÖSTERDİ

Haber takibi yapan Gazeteci Müyesser Yıldız, Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ’ın da duruşmayı izlediğini belirterek, “Davanın tek müştekisi olan Cumhurbaşkanlığı’nın avukatı, mahkemeye bir dilekçe verip esas hakkındaki mütalaada 91 sanık için beraat istenmesine iştirak etmediklerini bildirdi” ifadelerini kullandı.

AVUKAT ERDOĞAN: BİZ ŞİMDİ İSTİNAF’A YARGITAY’A NASIL GİDECEĞİZ

“Davaya konu olayların gelişimi, toplanan deliller ile duruşmadaki gözlemlerimiz de dikkate alınmak suretiyle sanıkların kötü niyetli olduklarının açıkça ortaya konulduğu kanaatindeyiz” ifadelerini dilekçesinde kullanan Cumhurbaşkanlığı’nın avukatının, amirallerin cezalandırılmasını istedi.

Müyesser Yıldız’ın aktardığına göre bazı sanıkların avukatı Ahmet Erdoğan’ın Yargıtay ve Danıştay’ın amiraller hakkında yaptığı açıklamalara ihsası rey olduğuna dikkat çekti. Yıldız, Erdoğan’ın “Biz şimdi İstinaf’a, Yargıtay’a nasıl gideceğiz?” diye sorduğunu aktardı.

Cezalandırılması istenen sanıklardan Dr. Arif Vehbi Alpman, “77 yaşında ve 53 yıllık bir tıp doktoru olarak darbe ile ilişkilendirilmem dünyada hiç kimsenin kabul edemeyeceği bir suçlamadır.” dedi.

“TARİKATLAR HER TÜRLÜ KÖTÜLÜKTE YARIŞMAKTA”

Müyesser Yıldız, bugün için planlanan savunmanların tamamlanmasının ardından duruşmanın yarın devam edeceğini bildirerek şunları paylaştı:

“Sanıklardan Hasan Nihat Doğan da, “Ülkemizin hak ve çıkarlarına sahip çıktığımız için teşekkür edilmesi gerekirken mükâfatımız bu olmamalıydı.” siteminde bulundu.

Sanık avukatlarından Ahmet Gürcan Orhan, emekli amirallerin takkeli, cübbeli amirale tepkisini açıklarken, “Daha birkaç gün önce dahi tarikatlar her türlü kötülükte yarışmakta iken…” sözleriyle 6 yaşındaki bebeğin evlendirilmesine atıfta bulundu”