Montrö açıklamasında gözaltına alınan tüm emekli amiraller serbest

Yayın tarihi: 12 Nisan 2021 Pazartesi 5:02 pm - Güncelleme: 13 Nisan 2021 Salı 5:31 am

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 104 emekli amiralin Montrö açıklamasına ilişkin başlattığı soruşturmada gözaltına alınan 14 emekli amiral adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanma talebiyle nöbetçi Suç Ceza Hakimliği’ne sevk edilen emekli Tuğamiral Ergun Mengi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

13 emekli amirale adli kontrol şartı ile tahliye kararı verilirken, Ergun Mengi  tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mengi hakkında tutuklama talebinin gerekçesinde ise bildirinin organize edildiği WhatsApp grubunda Mengi’nin açıklama üzerinde düzenleme yaptığı ve bildiriyi hazırladığı iddia edildi.

AMİRAL MENGİ DE TAHLİYE EDİLDİ

Nöbetçi Suç Ceza Hakimliği’ne sevk edilen emekli Tuğamiral Ergun Mengi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Adliyeye sevk edilen 10 amiralin gözaltı süresi 4 gün uzatıldı

Emekli 104 amiralin Montrö açıklamasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamada, emekli amirallerden Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ, Ali Sadi Ünsal, Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat’ın Ankara Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri tamamlandı ve Ankara Adliyesi’ne sevk edildi.

SAVCILIĞIN TALEBİ REDDEDİLDİ

Savcılık, Alaettin Sevim, Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Mustafa Özbey, Ramazan Cem Gürdeniz, Turgay Erdağ ve Türker Ertürk’e yurt dışına çıkma yasağı ve konutu terk ekmeme adli kontrol şartı talep etti. Ali Sadi Ünsal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Engin Baykal ve Nadir Hakan Eraydın hakkında ise yurt dışına ve il dışına çıkmama yasağı adli kontrol şartları talep edildi. Ergun Mengi’nin ise tutuklanması talep edildi.

Ankara 8. Sulh Ceza Hâkimliği; savcılığın ‘ev hapsi’ anlamına gelen ‘konutlarını terk etmeme’ yönünde talep ettiği adli kontrol talebini, emekli amirallerin ‘yaş ve sağlık durumları, Covid-19 salgını koşulları ve dosya kapsamını’ dikkate alarak reddetti.

Hâkimlik, 13 emekli amiral hakkında ‘ikamet ettikleri yerleşim yerlerini terk etmeme’ yönünde adli kontrole hükmetti.

13 emekli amiral hakkında ‘dosya üzerinden inceleme’ yaparak karar veren hâkimlik; bildiriyi hazırlayan kişi olduğu savcılık ifadelerine yansıyan ve tutuklanması talep edilen tek isim olan emekli amiral Ergun Mengi’nin ise ayrıca ifadesinin alınmasına karar verdi. Mengi, ifadesini alınmasının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Emekli amiral Mengi için il dışına ve yurt dışına çıkma yasağı verildi.

Emekli amirallerin sevk kararının ayrıntıları

İFADELER

Emniyette gözaltı işlemleri tamamlanan ve adliyeye sevk edilen 14 amiralin ifadelerini iki grup halinde iki ayrı savcı aldı.

Emekli amirallerden Cem Gürdeniz, Türker Ertürk, Ali Sadi Ünsal, Mustafa Özbey, Bülent Olcay ve Ergun Mengi, Turgay Erdağ’ın ifadelerini Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Veysel Kaçmaz aldı.

Savcılık ifadesi alınan amirallerin Montrö ve “takkeli amiral” konusundaki duyuru metninin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söyledikleriyle paralel olduğunu, onun da Montrö’yü savunduğunu ve “takkeli amiral” için kabul edilemez olduğunu söylediğini hatırlattı.

Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Nadir Hakan Eraydın, Kadir Sağdıç, Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu ve Atilla Kıyat’ın ifadelerini ise bir başka Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili aldı. Emekli amirallerin ifadeleri gece saat 23.00 itibarıyla tamamlandı.

İfadesi alınan amirallere bildirideki hiyerarşik bir sıralama olup olmadığı sorulduğu öğrenildi. Ayrıca böyle bir bildirinin muvazzafları etkileyeceğini düşünüp düşünmedikleri şeklinde bir soru yöneltildiği de kaydedildi.

“DOSYADA GİZLİLİK KARAR VAR”

Emekli amirallerin avukatı Ziya İlker Göktaş,  TELE1’e yaptığı açıklamada, dosyada gizlilik kararı olduğu için emekli amirallerin ifadeleri ile ilgili bilgi verme şanslarının olmadığını söyledi. Bunun soruşturmanın sağlığı açısından iyi bir şey olmadığını belirten Göktaş, şu ifadeleri kullandı;

“Bu metni sizler de gördünüz. Bunlar emekli amiral. Sadece kendi fikirlerini beyan edebilecek insanlar. Bunun bir ‘bildiri’ olduğunu hiçbirisi kabul etmiyor. ‘Duyuru’ veya ‘açıklama’ diye değerlendiriliyor.

Zaten, metnin başında ‘duyuru’ diye bir ifade var. Dolayısıyla ‘bildiri’ gibi dile getirilmesinden inanılmaz rahatsızlar. Yanlış anlaşıldıkları için çok çok üzgünler. Çünkü onların da burada dikkat çekmek istedikleri, çok uzman oldukları bir alanda ‘Montrö’ gibi bir konuda açıklama yapmak.

Bunun tartışılmasının ülke menfaatlerine olmadığı yönünde. Dolayısıyla bunun üzerinden tartışmanın hiçbir anlamı yok. Denizci oldukları için endişelerini dile getirdiler.

Montrö’nün anlamını ifade eden metin hazırladılar. Bir de sarıklı amiral konusu var. Bu insanlar hayatlarını deniz kuvvetlerinde geçirmişler. Bembeyaz üniformayı lekelemeden çalışmış insanlar. Tabii ki bu şekilde o üniformanın üzerine herhangi bir şeyin giyilmesinden inanılmayacak derecede rahatsız oluyorlar.”

NE OLMUŞTU?

‘Emekli amirallerden Montrö bildirisi’ başlıklı açıklamayı imzalayanlar hakkında başlatılan soruşturma kapsamında Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat ifade vermek üzere Ankara’ya gelmişti.

10 emekli amiral ise geçtiğimiz hafta pazartesi günü gözaltına alınmış, 8 gün emniyette tutulmuştu.