Adliyeye sevk edilen 10 amiralin gözaltı süresi 4 gün uzatıldı

Yayın tarihi: 8 Nisan 2021 Perşembe 4:39 pm - Güncelleme: 8 Nisan 2021 Perşembe 9:17 pm

Bildiri yayımlayan 10 amiral adliyeye sevk edildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Avukat İlker Ziya Göktaş, “Amiraller avukatsız beyanda bulunuyor” ifadelerini kullandı. Amirallerin gözaltı süresi 4 gün uzatıldı

103 emekli amiralin bildiri soruşturmasında yeni gelişme yaşandı. Gözaltına alınan 10 emekli amiral gözaltı süresinin 4 gün daha uzatılması için savcılığa sevk edildi.

Cem Gürdeniz’in eşi Rengin Gürdeniz sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “Şimdi aldığım habere göre adliyeye gidiyorlarmış, ifade için mi? Yoksa gözaltı süresinin uzatılması için mi? Bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sabah Gazetesi’nin haberine göre, amirallerin sorgusunun sürmesi için gözaltı süresinin 4 gün daha uzatılması istendi. Amiraller bu taleple savcılığa gönderildi.

GÖZALTINDAKİ İSİMLER

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan emekli amirallerin isimleri öğrenildi. Buna göre, Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal’ın gözaltına alındı, 3 gün içerisinde Emniyet’e gelmeleri için Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat’a tebligat yapıldı.

ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Emekli amiraller polis tarafından Ankara Adliyesi’ne getirildi. Emekli amirallerin nöbetçi Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğine çıkarıldılar.

Avukatsız olarak tutukluluğun gözden geçirilmesi yapılmak istendi. Avukat buna itiraz etti. Avukatlar bunun Anayasal hak olduğunu söyledi. Terörle Mücadele’nin 19. maddesi öne sürüldü. CMK’nın 91. maddesi avrken geçici maddenin uygulanamayacağı avukatlar tarafından ifade edildi.

Avukat İlker Ziya Göktaş, “amiraller avukatsız beyanda bulunuyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un “Bir Cumhurbaşkanı Montrö’yü de feshedebilir mi?” sorusuna “Teknik olarak evet” yanıtını vermesi tartışmayı başlatmıştı. Şentop, söz konusu TV programında herhangi bir sözleşme ismi zikretmediği görüşünü dile getirirken “Ortalama zeka seviyesini düşünerek konuşuyoruz. Bunun altında olanlar için benim yapabileceğim bir şey yok” demişti.

Şentop’un açıklamalarıyla ilgili 103 emekli amiral, TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un ifadeleriyle başlayan tartışmalara ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın “sarık ve cübbe” giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin ortak bir bildiri yayımlamıştı. Bildiride “Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir” denilirken, Tuğamiral Sarı’nın görüntülerine ilişkin olarak da “Kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur” ifadesi kullanıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlattı.  103 emekli amiral ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 5 Nisan sabahı gözaltılar yapıldı. 10 emekli amiral Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi.

Emekli amirallerin avukatı: Tehdit alıyorum